Tartă franțuzească
Ingrediente pentru aluat
500 g făină
250 g unt
1 ou
1 praf sare
1 praf piper
Pentru umplutură
6 fire ceapă verde
300 g somon afumat sau şuncă afumată
2 ouă
500 g smântână dulce
sare
piper
Preparare
Cerni făina într-un bol, presari sarea și piperul și adaugi untul. Amesteci, adaugi oul și frămânți un aluat sfărâmicios. Ungi cu unt o formă de tartă și presari făină. Iei din aluat și-l presezi în formă, având grijă să îmbraci și pereții. Înțepi din loc în loc cu dinții unei furculițe și dai tarta la cuptorul bine încins, aproximativ 10-15 minute. Restul de aluat îl strângi într-o bilă, îl pui într-o folie de plastic și îl poți ține la congelator două luni. Pentru umplutură, toci ceapa și o pui într-un bol. Tai somonul sau șunca afumată fâșii și amesteci cu ceapa. Adaugi cele două ouă și smântâna, sare și piper și omogenizezi. Torni amestecul în coaja de tartă și dai la cuptor încă 20 de minute. Lași la răcorit și o servești, dacă vrei, alături de o salată verde.