Toamnă fără must nu există! Uite rețeta tradițională folosită de bunicii noștri

3 octombrie 2021
image
FOTO: divainbucatarie.ro

Cei care au în curte viță de vie știu că transformarea boabelor de struguri în must este un proces nu tocmai ușor. Însă, rezultatul este delicios! Uite o rețetă mai simplă a mustului de casă, așa cum era el făcut de bunicii noștri!

Licoarea asta dulce, ușor acidulată, parfumată, o îndrăgesc și copiii, dar trebuie consumat cu moderație căci după câteva zile de fermentație mustul conține puțin alcool.

Iată ce trebuie să aveți pentru prepararea mustului:

struguri (albi sau negri) 

zdrobitor (găsiți modele mai mari sau mai mici AICI)

teasc (presă struguri) - găsiți diverse modele AICI

vas pentru colectat mustul 

damingeana din sticlă (găsiți produse mai mari și mai mici AICI)

sită pentru strecurat

Cum se prepară mustul 

Strugurii se spală foarte bine, pentru a îndepărta praful și substanțele cu care au fost stropiți, apoi se culeg boabele de pe ciorchine și se pasează sau se storc mai întâi în zdrobitor, apoi în teasc. Se strecoară pentru a îndepărta sâmburii și cojile. Mustul trebuie ținut la temperaturi joase, pentru a nu fermenta, și pus în sticle de sticlă, nu din plastic. 

must de struguri 0 png
Ultimul procedeu este presarea strugurilor în teascFOTO: divainbucatarie.ro

Dacă doriți să încetiniți fermentarea mustului pentru câteva săptămâni îl țineți la frigider, punând un dop găurit prin care să răsufle ușor. Pentru un must mai acidulat îl lăsăți fără să închideți ermetic damingeana (sau sticlele) pentru câteva zile la temperatura camerei.

Dacă vrerți să aveți și pe timpul iernii, îl puteți congeala. Doar că, de această dată, puneți mustul limpezit în sticle de plastic, altfel cele de sticlă se vor sparge. Și nu le umpleți complet.

Ce beneficii are mustul pentru organism

Mustul poate fi băut nu doar pentru gustul bun, ci și pentru faptul că are o mulțime de beneficii pentru organism. Conține polifenoli și antioxidanți puternici ce ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Deși conține foarte mult zahăr, se pare că mustul previne obezitatea și reduce retenția de apă. Are un conținut mare de vitamine și minerale ce dau o mâna de ajutor sistemului imunitar, conform divainbucatarie.ro.

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
cub radu stefan banica png
cristina siscanu 1 jpeg
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
Horoscop săptămânal 23 29 mai 2022 jpg
scorpion jpeg
FOTO 3 jpg
clutch png
image png