13 adevăruri ştiute şi neştiute despre metabolismul tău

Ultima actualizare:

    Un singur fruct de kiwi conţine mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C, foarte importantă în prevenţia cariilor.
Un singur fruct de kiwi conţine mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C, foarte importantă în prevenţia cariilor.

Informaţii despre activitatea metabolismului uman abundă din toate sursele, de la cele oficiale, care vin de la specialişti, la cele neoficiale, care se transmit din gură-n gură.

Astfel, se strecoara multe neadevaruri. Iata cele mai frecvente probleme pe care ni le punem despre modul de functionare al metabolismului nostru si adevarurile legate de ele.

1. Ce este metabolismul

Metabolismul se refera la toate procesele corpului prin care acesta descompune hrana si o transforma in energie. Aceste procese se refera atat la respiratie, cat si la digestie, la sustinerea masei musculare, la depozitarea grasimii si la circulatia sangcelor. Practic, este vorba de orice parte si proces ale corpului pentru functionarea carora este necesara transformarea nutrientilor in energie/calorii.  Metabolismul implica doua procese distincte: reactiile anabolice, care presupun sustinerea si dezvoltarea structurilor celulare si depozitarea energiei, si reactiile catabolice, care presupun descompunerea moleculelor pentru generarea de energie.

2. Ce este rata metabolica

Metabolismul este adesea confundat cu rata metabolica. Aceasta din urma este, de fapt, ritmul/viteza metabolismului uman prin care este consumata energia. Mai pe scurt, este ritmul de ardere a caloriilor ingerate.

3. In general, cu cat masa musculara este mai mare si cea a grasimii mai mic, cu atat rata metabolismului este mai mare

Rata metabolica este puternic influentata de cele doua mase ale corpului: muschii si tesutul adipos. Persoanele care au mai multi muschi si mai putina grasime au rate metabolice mai mari, in timp ce persoanele mai grase, care au implicit mai putina masa musculara, au un ritm metabolic mai lent.

4. Ce stil alimentar iti poate creste rata metabolismului

Studiile au aratat ca organismul consuma mai multa energie pentru a procesa alimentele bogate. Cu cat alimentatia contine mai multe proteine (carne, spre exemplu), cu atat rata metabolica creste.

5. Cum difera rata metabolica de la femei la barbati

Barbatii au, de regula, un ritm metabolic mai rapid decat femeile, pentru ca au mai multa masa musculara. Chiar daca un barbat are cateva kilograme in plus fata de greutatea corporala normala, o femeie cu o silueta in limite normale va avea mai mult tesut adipos decat muschi, in comparatie procentuala fata de barbat.

Continuarea pe Lyla.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
cub horoscop 2 gif
longevitate
femeie bucatarie istock jpg
image png
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
image
actualitate.net
image
actualitate.net