Ai invitaţi la masă de Crăciun? Uite cum să fii o gazdă bună!

22 decembrie 2015
article img
Prepară mâncăruri tradiţionale româneşti pentru a-ţi mulţumi toţi invitaţii

Ziua de Crăciun se petrece în familie, alături de cei dragi – rude, părinţi, prieteni. Dacă aştepţi oaspeti, sigur îţi vei dori să fiio gazdă perfectă. Însă, pentru asta trebuie să respecţi câreva reguli de aur. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont pentru o petrecere de neuitat.

Cum decorezi masa de sărbătoare?

La prânz, la o anumită oră, stabilită în prealabil, ar trebui să sosească invitaţii. Este recomandat să termini pregătirile mesei festive cu o oră înainte de venirea acestora. Unii oaspeţi ar putea sosi mai devreme şi ar fi penibil să te găsească nepregătită. Foloseşte o faţă de masă albă, din mătase, aşază vesela, tacâmurile şi decorează cu crenguţe de brad, lumânări, globuri sau figurine. Poţi folosi o faţă de masă roşie, festivă şi şerveţele verzi.

Întâmpină fiecare invitat în parte!

Recomandat este să-ţi întâmpini fiecare invitat în parte, nu să-i laşi pe copii, alte rude  sau alţi oaspeţi să deschidă uşa. Tu uita că  tu organizezi petrecerea, deci tu trebuie să te ocupi de tot înseamnă acest eveniment! O gazdă perfectă îşi întâmpină invitaţii, le arată locul la care se vor aşeza la masă, îi întreţine şi crează o atmosferă veselă. Dacă unii dintre invitaţi nu se cunosc, indicat ar fi să deschizi discuţii la care şi ei pot participa.

Ţine cont de gusturile culinare ale oaspeţilor

Pregăteşte preparate astfel încât toată lumea să se poată bucura de o masă îmbelşugată! Interesează-te dacă unii dintre invitaţi nu sunt cumva vegetarieni sau dacă nu suferă alergii la anumite preparate sau ingrediente: alune, nuci, lactoză etc. Apoi, pentru a nu da greş, este indicat să pregăteşti mâncăruri tradiţionale şi care ştii sigur că-ţi vor ieşi delicioase. Nu este cazul acum să faci experimente pentru că s-ar putea să dai greş. Atenţie şi la băuturile pe care le pui pe masă! Trebuie să cunoşti preferinţele invitaţilor. Unii poate preferă vinul roşu, alţii poate vor să se delecteze cu un vin alb, unii s-ar putea să nu consume deloc alcool deci trebuie să ai la îndemână sucuri naturale, apă minerală şi cafea.

Amenajează un loc de joacă pentru copii

Ştii că la tine acasă vor veni familii cu copii mici? Pregăteşte-le un loc de joacă dar asigură-te că acesta este departe de bradul împodobit. Astfel, prichindeii nu se vor plictisi. Într-un colţ al camerei aşază jucării, cărţi de colorat, creioane şi carioci. Cei mici vor fi mai mult decât încântaţi iar părinţii vor putea petrece în linişte.

Suficient spaţiu pentru haine, genţi şi umbrele

Cuierul este neîncăpător? Ar trebui să rezolvi cumva această problemă! Amenajează un spaţiu, eventual în altă cameră, în care invitaţii să-şi poată lăsa hainele, genţile şi umbrelele. Nu este indicat ca gecile şi paltoanele să stea grămadă unele peste altele. O haină de blană ar putea lăsa fire de păr pe un palton. Căciulile, mănuşile, fularele ar putea lăsa scame pe sacou sau jachete.

Oferă invitaţilor cadouri

Evident, dacă ai invitaţi la masa de Crăciun trebuie să pregăteşti pentru fiecare în parte câte un cadou. Nu este cazul să cumperi lucruri scumpe ci obiecte simbolice pe care ei să le primească cu drag si să-şi amintească mereu de aceste sărbători petrecute la tine acasă.

Aranjează casa pentru animalele de companie

Unul dintre oaspeţi vine însoţit de anumalul său de companie? Ar trebui să amenajezi locuinţa în aşa fel încât cainele să nu darâme nimic: vaze, obiecte de decoraţiuni interioare sau chiar bradul proaspăt împodobit. Roagă-l pe stăpân să aducă jucăria preferată a câinelui, pentru ca animalul să nu se plictisească şi să facă năzbâtii. Acoperă obiectele de mobilier cu cuverturi în cazul în care Grivei va dori să tragă un pui de somn în fotoliul tău preferat