Cori Grămescu: ”Somnul te ajută să își menții greutatea și întărește sistemul imunitar”

24 iunie 2021
image
Odihna face minuni pentru organism și dă energie pentru activități fiziceFOTO: Facebook/ Cori Grămescu

Trăim într-o lume competitivă în care munca în exces este apreciată, însă, câți dintre noi ne gândim cum ne afectează acest lucru sănătatea? De multe ori lucrăm până la ore târzii în noapte și ne trezim foarte devreme pentru a organiza ziua de lucru. Odihna rămâne pe ultimul loc, iar somnul este din ce în ce mai slab calitativ. Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie, spune că tocmai subestimarea puterii somnului duce la probleme de concerare.

Privarea de somn duce la o productivitate mai scăzută la locul de muncă și la un risc mai mare de mortalitate – o persoană care doarme în medie mai puțin de 6 ore pe noapte are un risc de mortalitate cu 13% mai mare decât cineva care doarme între 7 și 9 ore. Astfel, somnul este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, așa că nu ar trebui să-i neglijăm importanța, scrie Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.

Experta în lifestyle și nutriție spune că somnul permite organismului să se repare și să fie apt pentru o altă zi și, de asemenea, previne creșterea excesivă în greutate și bolile de inimă.

Iată câteva efecte benefice ale somnului de calitate, conform specialistei:

- Întărește sistemul imunitar: Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apară mai bine de infecții și răceli. 

Crește capacitatea de concentrare: Somnul îți reîmprospătează creierul, facilitând învățarea și amintirea informațiilor noi. Pe scurt, somnul crește puterea creierului și cantitatea de substanță cenușie (componentă majoră a sistemului nervos). Studiile arată că atunci când permitem corpului nostru să se odihnească mai mult, acesta ne ajută creierul - cu memoria și concentrarea.

- Ajută la reducerea stresului: Pentru majoritatea dintre noi, stresul a devenit un sentiment cu care am învățat să trăim. Chiar dacă stresul ne dăunează sănătății, este foarte greu să fim conștienți de el și să-i controlăm intensitatea doar cu puterea voinței. În acest caz, somnul poate fi unul dintre puținele remedii care pot lupta împotriva hormonilor de stres, deoarece ne ușurează sistemul nervos și îl ajută să se relaxeze peste noapte.

- Te ajută să ai o stare de spirit mai bună: Lipsa somnului ne face să ne simțim morocănoși și agitați. Dacă ți-a lipsit vreodată un somn bun noaptea, știi efectele pe care aceasta le are asupra corpului și minții a doua zi. Lumea este un loc îngrozitor și nimic nu funcționează în favoarea ta. Când suntem obosiți, tindem să reacționăm exagerat și să ne enervăm cu ușurință de orice. Un somn bun noaptea previne astfel de stări și ne menține calmi, controlați și rezonabili.

- Stimulează fertilitatea: Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.

- Te ajută să îți menții greutatea: Chiar dacă somnul nu te va face să slăbeșți, te vă ajuta să reglezi hormonii care îți afectează pofta de mâncare, reducând astfel pofta de alimente bogate în calorii. Mulți dintre noi au trăit acele momente în care suntem super obosiți și avem chef să mâncăm dulciuri pentru a da energie, când de fapt tot ce trebuia să facem era să dormim.

Medicii spun că fiecare ființă are nevoie de somn pentru a trăi, iar activitățile din timpul zilei depind întotdeauna de cât de bine ne-am odihnit.

Citește și:Sfaturi de la Cori Grămescu: cum să nu cumpărăm produse nesănătoase și care este cea mai bună metodă de slăbit

Cori Grămescu, înainte a slăbi 40 de kilograme: «Mă trezeam la patru dimineaţa să cumpăr hamburgeri!»

oana zavoranu jpg
maria dragomiroiu
adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cristina siscanu 1 jpeg
cub radu stefan banica png
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
Horoscop săptămânal 23 29 mai 2022 jpg
scorpion jpeg
FOTO 3 jpg
clutch png
image png