Ultima modă: schimbarea culorii ochilor. Este sau nu periculoasă această procedură estetică?

Schimbarea culorii ochilor prin operația de implant de iris devine din ce în ce mai populară ca procedură estetică. Dar v-ați întrebat vreodată cât de sigură este, de fapt? Cu toate că poate părea o idee atrăgătoare pentru unii, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Este sau nu periculoasă procedura de schimbare a culorii ochilor? / foto: Adevărul.ro
Este sau nu periculoasă procedura de schimbare a culorii ochilor? / foto: Adevărul.ro

Keratopigmentarea, o procedură dezvoltată inițial pentru a trata afecțiuni medicale, precum precum defectele congenitale sau traumatismele la nivelul irisului, a fost adoptată ca o soluție estetică. Dr. Karuna Malhotra, estetician la Cosmetic Skin and Homeo Clinic din New Delhi, recunoaște că procedurile de schimbare a culorii ochilor sunt tot mai căutate.

Conform unui studiu realizat de marca de ochelari Overnight Glasses în august 2024, această operație/intervenție oculară este clasată pe primul loc în top zece cele mai periculoase operații estetice. Cu o recuperare care durează între una și opt săptămâni și un cost mediu de 12.000 de dolari, pacienții își asumă un risc enorm pentru o schimbare de look.

„O idee proastă”

Recent, o companie franceză a postat un videoclip cu o femeie cu ochii căprui transformați în albastru strălucitor, care are aproape 30 de milioane de vizualizări pe TikTok. Cu toate acestea, experții avertizează cu privire la riscurile asociate procedurii, inclusiv pierderea vederii, orbire, glaucom și inflamație oculară (uveită).

Dr. Colin McCannell, profesor de oftalmologie clinică la Universitatea din California, Los Angeles, a declarat că, date fiind aceste riscuri, efectuarea de „orice intervenție inutilă la ochi” este o „idee proastă”. Profesorul McCannell a dat drept exemplul modelului american Nadina Bruna, care a devenit parțial oarbă după această intervenție.

Dr. Nita Shah, specialist la Agarwal Eye Hospital din Chembur, explică faptul că irisul, un inel de mușchi pigmentați situat între cornee și cristalin, determină culoarea ochilor: „Depigmentarea, cunoscută și sub numele de iridoplastie fotoablativă, este o procedură care deschide culoarea ochilor prin reducerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, părului și ochilor”.

În această tehnică, se utilizează un laser Yttrium Aluminium Garnet (YAG) pentru a depigmenta irisul, rezultând o schimbare a culorii.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale 4 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
featured image jpg
index webp
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
Decibel click ro jpg
Image 2024 10 10 at 10 17 30 jpeg
snitele pui jpeg
horoscop 3 august webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net