Lidia Dobrei, cunoscută drept "doctorița săracilor", a murit de Covid. A povestit cum s-a infectat, într-un mesaj emoționant
Medicul radiolog Lidia Dobrei, cunoscută în județul Hunedoara drept "doctorița săracilor", pentru acțiunile umanitare pe care le iniția, a murit la vârsta de 67 de ani, după o luptă cu Covid-19.
Medic radiolog la Spitalul Orășenesc Hațeg și președintele mai multor organizații umanitare, Lidia Dobrei a fost internată în spital la începutul acestei luni, după ce fusese diagnosticată cu COVID-19. De pe patul de spital, doctorița a scris un mesaj emoționant pe Facebook, despre lupta ei cu virusul, dar și cu bolnavii pe care a încercat să îi salveze.
Mesaj de pe patul de spital: "Zilnic luam în brațe cazuri grave"
„Dragi prieteni. Mulţùmesc lui Dumnezeu pentru evoluţia bună a stării de sănătate a mea şi a soţului meu. Mulţumesc vouă tuturor pentru sutele de mesaje trimise zilnic şi pentru toate rugăciunile şi gândurile voastre bune. Am fost intrebată cum am am luat boala? Zilnic aveam la radiologie cazuri foarte grave, pe care cu un infirmier le luam în braţe şi le aşezam pe scaun pentru a putea fi examinate. E riscul meseriei, indiferent de protecţìe. Boala e reală, respectaţi cât puteţi normele de protecţie şi Bunul Dumnezeu să vă păzească. Tratamentul e dur, dar Dumnezeu e bun cu noi. Fiţi binecuvântaţi cu sănătate şi o viaţă fără probleme. Vă mulţumim”, a scris Lidia Dobrei, pe pagina sa de Facebook, în data de 2 aprilie.
Medicul hunedorean Lidia Dobrei, fost consilier județean PNL, a murit la spital, iar anunțul decesului a fost făcut duminică seara, pe facebook, de către colegii din PNL, Organizația județeană Hunedoara. „Partidul Național Liberal, organizația județului Hunedoara anunță cu tristețe dispariția colegei dr. Lidia Dobrei. Dedicată salvării vieții semenilor, dna. Dobrei a pierdut lupta pentru propria viața cu virusul Coronavirus”, a transmis organizația, pe pagina de Facebook.
De ce era numită Lidia Dobrei "doctorița săracilor"
Publicația locală replicahd.ro publică biografia Lidiei Dobrei și anunță că, pentru întreaga sa activitate în slujba oamenilor, a comunităţii hunedorene, Consiliul Judeţean Hunedoara a hotărât să-i acorde titlul de „Consilier de onoare” al judeţului.
Lidia Dobrei s-a născut la 12 ianuarie 1954, în localitatea Roşia Nouă, judeţul Arad, a absolvit Facultatea de Medicină Generală Timişoara în anul 1980, iar din 2003 a fost doctor în ştiinţe medicale. Și-a desfasurat activitatea ca medic primar radiolog la Centrul de Sănătate din Călan.
Stagiatura a efectuat-o la Spitalul Municipal Hunedoara, între anii 1984-1986 fiind şi medic secundar radiolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti.
Între anii 1988 şi 2008 a efectuat numeroase cursuri de specializare în radiologie, în metode de diagnosticare şi ultrasonografie generală. A făcut stagii de documentare doctorat în San Francisco, Seatle, Portland, Ohio – SUA şi Berlin – Germania.
Este preşedinta Asociaţiei Umanitare „Monyque şi Evelynne” din Călan, membră a Societăţii Naţionale şi Internaţionale a Medicilor Creştini şi preşedinta Filialei Călan a Crucii Roşii.
Asociaţia Umanitară „Monyque şi Evelynne” s-a înfiinţat în anul 1992 şi sub directa îndrumare a Lidiei Dobrei s-a ocupat de primirea, depozitarea şi distribuirea gratuită de medicamente, materiale şi aparatură medicală tuturor persoanelor fizice şi juridice care au nevoie de acestea.
Timp de 18 ani, asociaţia a desfăşurat o activitate laborioasă şi a ajutat spitalele din Călan, Petroşani, Haţeg, Orăştie, Hunedoara şi Deva, căminele de bătrâni din Brănişca şi Geoagiu, ONG-uri, precum şi mii de bolnavi, conform evidenţelor asociaţiei.
Din anul 2004, până în 2016, dr. Lidia Dobrei a fost consilier judeţean şi a detinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, culte, cultură, sport, tineret, probleme de sănătate, protecţie socială, ale familiei şi copilului, precum şi de legătură cu ONG-urile, calitate în care s-a implicat într-o serie de activităţi care au contribuit la îmbunătăţirea imaginii consiliului judeţean şi rezolvarea unor probleme ale sistemului sanitar judeţean.