3 televiziuni dispar din România! CNA le-a ridicat licențele
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, într-o singură ședință, să retragă licențele pentru trei posturi de televiziune românești: Global News, Melos TV și Linkpress TV. Decizia vine ca urmare a neachitării amenzilor mai vechi de șase luni, conform legislației în vigoare, care permite retragerea licenței în astfel de situații.

Aceasta nu este prima dată când CNA recurge la o astfel de măsură, o situație similară fiind înregistrată în trecut și în cazul postului OTV.
Posturile sancționate și motivele deciziei
CNA a analizat în ședința de astăzi situația televiziunilor cu amenzi neachitate. Dintr-o listă de cinci posturi sancționate, doar două, Inedit TV și Profi24, au reușit să plătească datoriile la timp, salvându-și licențele.
În schimb, Global News, Melos TV și Linkpress TV au pierdut licențele pentru că nu au prezentat dovada achitării amenzilor și nici nu au contestat sancțiunile în instanță.
Global News: Șase amenzi neplătite, în valoare totală de 80.000 de lei, pentru dezinformări legate de pandemie, vaccinuri și războiul din Ucraina. Postul a fost sancționat inclusiv pentru modificarea acționariatului fără acordul CNA.
Linkpress TV: Amenzi acumulate în valoare de 20.000 de lei, neachitate în termenul legal.
Melos TV: Două sancțiuni care însumează 50.000 de lei, alături de o amendă pentru modificarea acționariatului fără aprobarea CNA.
Global News și Melos TV sunt legate prin intermediul unor persoane controversate. Potrivit informațiilor prezentate de CNA, numele lui Remus Rădoi, implicat anterior în scandaluri mediatice, apare ca reprezentant al ambelor posturi. De asemenea, Maria Rădoi, mama acestuia, figurează ca acționar la Melos TV, ceea ce a atras sancțiuni suplimentare pentru modificarea ilegală a structurii acționariatului.
Apelurile televiziunilor și poziția CNA
Un singur reprezentant al televiziunilor sancționate a participat la ședința CNA, solicitând o ultimă șansă pentru a plăti amenzile restante. Reprezentantul a explicat că banii disponibili au fost investiți în studiouri noi din București, Bușteni și Oradea, dar solicitarea a fost respinsă de CNA.
Vicepreședintele Valentin Jucan a subliniat că legea este foarte clară și că termenul de șase luni pentru plata amenzilor reprezintă o obligație legală, nu o opțiune.
Conform articolului 57 din Legea audiovizualului, licența poate fi retrasă în cazul în care titularul nu prezintă dovada achitării amenzilor în termen de șase luni de la aplicarea acestora.
Georgică Severin, membru CNA, a declarat: „Nu ne dorim să ridicăm licențe, dar respectarea legii și a obligațiilor asumate de către posturi este esențială. Cei care nu și-au achitat amenzile sau nu le-au contestat au demonstrat lipsă de interes față de obligațiile legale”.