Ea este „Domnişoara Corect"! Ruxandra Gheorghe Negrea explică porecla: „Mă jucam de-a... ”

Vă invităm în culisele celei mai noi emisiuni-concurs dedicate limbii române, „Care pe care”, de la TVR 1, prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea. A fost mereu pasionată de vorbirea corectă și de televiziune, așa că tot ceea ce face acum i se potrivește de minune.

Ruxandra Gheogrhe Negrea prezintă concursul dedicat Limbii Române, „Care pe care" / foto: TVR
Ruxandra Gheogrhe Negrea prezintă concursul dedicat Limbii Române, „Care pe care" / foto: TVR

Nu degeaba a fost poreclită „Domnișoara Corect”, doar îi place să oprească oamenii pe stradă și să-i întrebe despre gramatică...

Click!: Prezinţi noul concurs de la TVR?

Ruxandra Gheorghe Negrea: Da, în fiecare seară de luni până joi vă aștept de la ora 18.00 la TVR 1, la emisiunea-concurs de limba română, „Care pe care”. Cine ratează premiera mai are o ocazie să ne întâlnească în reluare, de marţi până vineri, de la ora 11.00, pe TVR 1, şi de la ora 17.00, pe TVR Internațional. În afară de asta, iau în continuare „pulsul străzii” în emisiunea „Vorbește corect!”, care se difuzează în fiecare luni, de la ora 14.55, după Telejurnalul de prânz, tot pe TVR 1.

Ruxandra Gheorghe Negrea: „E obligatoriu să vorbim corect”

Ruxandra Gheorghe, pe coperta celui mai recent ghid Click! TV / foto: Zoltan Lorencz
Ruxandra Gheorghe, pe coperta celui mai recent ghid Click! TV / foto: Zoltan Lorencz

Cum ai fost cooptată în acest proiect?

TVR şi Media Factory, autorul formatului, mi-au propus proiectul acesta deoarece publicul mă știe foarte bine ca „Domnișoara Corect”, tipa blondă care oprește oamenii pe stradă și îi întreabă despre gramatica limbii române. După 22 de ani de campanie pentru vorbirea corectă, ridicăm miza și lansăm la nivel național acest mare proiect de limba română. E obligatoriu să vorbim și să scriem corect românește, ca să ne înţelegem mai bine între noi. „Care pe care” este singurul concurs dedicat exclusiv limbii române, este o premieră în audiovizualul din România. Formatul emisiunii este 100% românesc. De fiecare dată, patru concurenţi trec prin toată gramatica limbii române; nu li se cere să spună pe de rost definiţii, dar întrebările sunt în aşa fel construite încât cel care răspunde corect este clar că nu a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă. Printre atâtea concursuri de talente, Televiziunea Română face telespectatorilor o ofertă de nerefuzat: să petreacă timpul într-un mod şi plăcut, şi util. TVR își îndeplinește astfel misiunea de post public de televiziune, aceea de a forma tinerele generații și de „a ține în formă” populația activă și seniorii. Exercițiul vorbirii corecte ne antrenează mintea, ne face competitivi și nu ne lasă să îmbătrânim.

Ce îţi place cel mai mult la acest format?

Faptul că telespectatorii pot juca alături de noi, pot răspunde în timp real. Și, dacă le place, se pot înscrie oricând în concurs, pe site-ul TVR, la secţiunea Preselecţii.

Ai şi tu copii...

Da, am trei fetiţe: Natalia, care are 9 ani, şi gemenele Alexandra şi Letiția, care au 6 ani. Natalia vrea să devină tenismenă și se pregătește intens pentru primele ei competiţii. Alexandra are o voce deosebită şi ureche muzicală, iar Letiţia este clar „inginerul” casei, deoarece face şi desface tot, repară orice, la nevoie...

Tu eşti ca o profă de micile ecrane. Dar şi părinţii învaţă de la copiii lor, nu? Care sunt cele mai de preț lucruri pe care le-ai descoperit cu fetiţele tale?

Fetele mele m-au făcut să cunosc ce este dragostea părintească. Cu siguranţă completează ceea ce noi nutrim în fiecare moment pentru familie şi apropiaţi şi numim, generic, iubire. Cel mai intens sentiment este față de copii. Ei cresc din dragostea pe care noi, părinţii, le-o oferim. Toate celelalte nevoi, materiale sau de altă natură, sunt necesare, dar se află pe locul al doilea. Mereu spun că sunt o femeie „cu funcţie”: să fii mamă este cea mai mare responsabilitate şi cea mai frumoasă carieră.

Care este semnificaţia titlului emisiunii? Simt că ascunde ceva...

Sintagma „care pe care” cuprinde una dintre cele mai frecvente greșeli: folosirea lui „care” în loc de „pe care”. În plus, ne trimite cu gândul la confruntare, o bătălie pentru salvarea limbii române.

Ruxandra Gheorghe Negrea: „Mă jucam de-a profesoara”

Câte ceva din CV-ul tău...

În copilărie aveam două jocuri preferate: de-a profesoara și de-a crainica de televiziune. Vorbesc de începutul anilor ’90. Am absolvit Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Modulul Pedagogic, dar am ales Televiziunea.

Dacă nu ai fi făcut televiziune ce crezi că ți s-ar fi potrivit?

Dragostea pentru patinajul artistic, pe care l-am practicat timp de zece ani, m-a determinat să accept propunerea colegilor mei de la Departamentul Sport de a comenta Campionatul Mondial de Patinaj Artistic din 2005, de la Moscova, și competițiile de patinaj de la Olimpiada de Iarnă de la Torino din 2006. Sunt bucuroasă că am urcat pe scena Cerbului de Aur ca prezentator în 2003 și în 2008. În 2006-2007 am fost corespondent TVR la Bruxelles și apoi reporter al Știrilor TVR acreditat la Parlamentul României și la Palatul Cotroceni. Deși am lucrat doar în TVR, am parcurs toate etapele prin care trece un jurnalist de televiziune.

Ruxandra Gheorghe Negrea: „«Care pe care» este mai mult decât un concurs de întrebări și răspunsuri, este un joc cu obstacole care provoacă participanții”

Ce fel de concurenţi vin la „Care pe care”?

Primii care au intrat în arena cuvintelor corecte la „Care pe care” au venit din toată țara... Cluj, Alba, Hunedoara, Constanța, Suceava și București. Au călătorit ore întregi cu trenul până în Capitală, ca să își testeze cunoștințele de limba română. Mulți dintre ei sunt experimentați, participă la concursuri de cultură generală de ceva timp. Printre primii concurenți s-a numărat și un domn din Constanța, care a participat la celebrul concurs lansat de Televiziunea Română în anii ’90 – Robingo – și, de atunci, nu ratează nici o competiție de profil. „Fane Robingo”, cum i se spune, a câștigat și prima ediție „Care pe care”. Sunt concurenți pasionați de concursurile de televiziune și chiar vin să câștige. Vor să își adauge în palmares și acest titlu: de campion la limba română. Unii dintre concurenți au venit să își testeze capacitatea de a vorbi în public și în fața camerelor de filmat, să vadă dacă își pot gestiona emoțiile atunci când se află în lumina reflectoarelor și sunt sub presiunea timpului. Doi tineri IT-iști, angajați ai unor mari companii, au venit special la concursul nostru să își testeze abilitatea de a vorbi liber, fără ca vocea și mâinile să le tremure de emoții. Alți concurenți sunt pur și simplu pasionați de limba română și vor ca, prin exemplul lor, să promoveze vorbirea corectă. Sunt câţiva care mi-au spus că au venit la „Care pe care” în semn de recunoștinţă pentru profesorii lor de limba română.

Cum au primit participanţii probele? Ce le-a plăcut? Ce li se pare dificil?

„Care pe care” este mai mult decât un concurs de întrebări și răspunsuri, este un joc cu obstacole care provoacă participanții și îi ambiționează să se concentreze la maximum și să treacă de toate etapele, ca, în final, să ajungă la duel. Dificultatea probelor de limba română crește treptat. Dar cresc și sumele de bani câştigate pentru răspunsurile corecte. Concurenții trebuie să dea dovadă de rapiditate în gândire, viteză de reacție, stăpânirea emoțiilor. În funcție de cum își gestionează timpul, emoțiile și viteza de reacție, ei pot fi răsplătiți cu bani, sancționați sau chiar eliminați. Ca în orice joc. Nu li se cere doar să vorbească românește corect, dar să facă acest lucru contra cronometru! Frumusețea competiției noastre stă şi în răsplată: toți participanții își păstrează banii câștigați până la părăsirea jocului. Toți concurenții pleacă acasă cu bani.

Cum poți să devii concurent la „Care pe care”?

E foarte simplu să devii concurent la „Care pe care”. Intri pe www.tvr.ro, secțiunea Preselecții și completezi un chestionar. Un coleg din echipă te va contacta pentru un interviu video. Unul dintre concurenți a mărturisit că a fost fermecat de colega noastră care l-a intervievat și a venit pur și simplu de drag. A și câștigat! Mulți bani și două dicționare: DOOM, ediția 2021, și DEX, ediția 2016, cele mai noi apariții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
restivan bahmu prigoana jpg
netflix pixabay jpg
image png
image png
image png
Silviu Prigoana Foto Adevarul (3) JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net