Fraudă la Eurovision 2022? Ce sancțiuni riscă România

Ultima actualizare:

Organizatorii concursului Eurovision au venit cu precizări după ce au fost acuzați ca au schimbat regulile în timpul jocului.

Ediția din 2022 a Eurovision a fost marcată de controverse
Ediția din 2022 a Eurovision a fost marcată de controverse

Organizatorul reclamă „vot neregulamentar”

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizator al Eurovision Song Contest, a remis un comunicat prin care a făcut o serie de precizări cu privire la motivele care au dus la anulare voturilor României și a altor cinci state. 

Conform explicațiilor organizatorului, votul României a fost anulat, laolaltă cu voturile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino, întrucât s-ar fi constatat modele de vot neregulamentar în punctajele acordate de juriile celor șase state. 

Calificare prin  fraudă?

Organizatorul Eurovision acuză România că s-ar fi calificat în finală prin fraudă, deoarece juriul din România s-ar fi înțeles cu juriile celorlalte 5 state pentru a se favoriza reciproc la vot pe parcursul concursului.

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat, toate, cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele ele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4, iar pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordat”, menționează EBU în comunicat.

Citește și: Ministrul culturii din Ucraina, reacție furibundă: „Este foarte rușinos”

Altfel spus, organizatorii susțin că cele 6 state ale căror voturi au fost anulate s-ar fi înțeles pentru a se vota reciproc (conform punctajului acordat de juriu), în vederea accederii în finală și a obținerii unui punctaj mai bun. 

Au schimbat votul

În cadrul finalei, România a acordat 12 puncte (punctajul maxim) Republicii Moldova. Ce nu au putut însă explica organizatorii a fost de ce nu au anunțat mai devreme presupusele neconformități cu regulamentul și, cel mai importat, de ce organizatorul a acționat samavolnic, fără a comunica cu echipa din România, când a decis să nu permită Edei Marcus să transmită rezultatele juriului. Organizatorul a acordat cele 12 puncte Ucrainei, împotriva voinței juriului din România. 

Ce sancțiuni riscă țara noastră? 

În condițiile în care EBU susține că neregulile detectate în cea de-a doua semifinală (în cadrul căreia a participat România) sunt „fără precedent”, organizatorul afirmă că țara noastră, alături de celelalte 5 state suspectate că ar fi găsit o metodă de a frauda sistemul, a fost sancționată prin eliminarea voturilor trimise de juriu.

„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”, menționează organizatorul Eurovision.

Citește și: Iată notele corecte pe care le-a acordat România la Eurovision!

E important de precizat că România plătește o taxă uriașă către EBU pentru participarea la concursul Eurovision, motiv pentru care mai multe voci din spațiul public au cerut ca TVR să se îndrepte în instanță împotriva organizatorului în vederea recuperării prejudiciului cauzat de acuzațiile nedovedite ale EBU. 

Ar trebui să mai participe România la Eurovision?

Deși organizatorul nu și-a exprimat intenția de a aplica alte sancțiuni împotriva statelor incriminate, scandalul a lansat o dezbatere publică în România cu privire la participarea țării noastre la concurs, existând voci care susțin ca, pe viitor, România să boicoteze competiția și să nu mai participe la alte ediții. 

Cu toate acestea, organizatorul își apără decizia de a schimba punctajul acordat de juriul românesc și susține că regulamentul îi permite să decidă în locul juriului ce țară primește punctaj maxim.

Însă, în aceste condiții, apare numeroase întrebări cu privire la credibilitatea sistemului de vot din cadrul Eurovision, care face demult obiectul unor controverse din cauză că, conform contestatarilor, votul nu anvizajează performanța muzicală, ci criterii politice sau de marketing.

„EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022. EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume”, și-a încheiat organizatorul Eurovision pledoaria prin care își justifică decizia de a nu ține cont de votul juriului din România. 

Citește și: Cine sunt stiliștii români care au creat look-urile concurenților la Eurovision

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
image png
Sanda Ladoși, pe scenă sursa Instagram
vocea romaniei facebook jpg
netflix pixabay jpg
banner theo rose png
netflix pixabay jpg
netflix shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net