Fraud─â la Eurovision 2022? Ce sanc╚Ťiuni risc─â Rom├ónia

Organizatorii concursului Eurovision au venit cu preciz─âri dup─â ce au fost acuza╚Ťi ca au schimbat regulile ├«n timpul jocului.

prima semifinala eurovision 2022 jpg
Edi╚Ťia din 2022 a Eurovision a fost marcat─â de controverse

Organizatorul reclam─â ÔÇ×vot neregulamentarÔÇŁ

Uniunea European─â de Radio ┼či Televiziune (EBU), organizator al Eurovision Song Contest, a remis un comunicat prin care a f─âcut o serie de preciz─âri cu privire la motivele care au dus la anulare voturilor Rom├óniei ╚Öi a altor cinci state. 

Conform explica╚Ťiilor organizatorului, votul Rom├óniei a fost anulat, laolalt─â cu voturile din Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia ╚Öi San Marino, ├«ntruc├ót s-ar fi constatat modele de vot neregulamentar ├«n punctajele acordate de juriile celor ╚Öase state. 

Calificare prin  fraud─â?

Organizatorul Eurovision acuz─â Rom├ónia c─â s-ar fi calificat ├«n final─â prin fraud─â, deoarece juriul din Rom├ónia s-ar fi ├«n╚Ťeles cu juriile celorlalte 5 state pentru a se favoriza reciproc la vot pe parcursul concursului.

ÔÇ×├Än cea de-a doua semifinal─â, s-a observat c─â patru dintre cele ╚Öase jurii au plasat, toate, cinci dintre celelalte ╚Ť─âri ├«n Top 5 (╚Ťin├ónd cont de faptul c─â nu au putut vota pentru ele ele); un juriu a votat pentru acelea╚Öi cinci ╚Ť─âri ├«n Top 6; iar ultimul dintre cele ╚Öase jurii a plasat patru dintre celelalte ╚Ť─âri ├«n Top 4, iar pe a cincea ├«n Top 7. Patru dintre cele ╚Öase au primit cel pu╚Ťin un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordatÔÇŁ, men╚Ťioneaz─â EBU ├«n comunicat.

Cite╚Öte ╚Öi: Ministrul culturii din Ucraina, reac╚Ťie furibund─â: ÔÇ×Este foarte ru╚ÖinosÔÇŁ

Altfel spus, organizatorii sus╚Ťin c─â cele 6 state ale c─âror voturi au fost anulate s-ar fi ├«n╚Ťeles pentru a se vota reciproc (conform punctajului acordat de juriu), ├«n vederea accederii ├«n final─â ╚Öi a ob╚Ťinerii unui punctaj mai bun. 

Au schimbat votul

├Än cadrul finalei, Rom├ónia a acordat 12 puncte (punctajul maxim) Republicii Moldova. Ce nu au putut ├«ns─â explica organizatorii a fost de ce nu au anun╚Ťat mai devreme presupusele neconformit─â╚Ťi cu regulamentul ╚Öi, cel mai importat, de ce organizatorul a ac╚Ťionat samavolnic, f─âr─â a comunica cu echipa din Rom├ónia, c├ónd a decis s─â nu permit─â Edei Marcus s─â transmit─â rezultatele juriului. Organizatorul a acordat cele 12 puncte Ucrainei, ├«mpotriva voin╚Ťei juriului din Rom├ónia. 

Ce sanc╚Ťiuni risc─â ╚Ťara noastr─â? 

├Än condi╚Ťiile ├«n care EBU sus╚Ťine c─â neregulile detectate ├«n cea de-a doua semifinal─â (├«n cadrul c─âreia a participat Rom├ónia) sunt ÔÇ×f─âr─â precedentÔÇŁ, organizatorul afirm─â c─â ╚Ťara noastr─â, al─âturi de celelalte 5 state suspectate c─â ar fi g─âsit o metod─â de a frauda sistemul, a fost sanc╚Ťionat─â prin eliminarea voturilor trimise de juriu.

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere natura f─âr─â precedent a neregulilor detectate ├«n cea de-a doua semifinal─â, EBU, ├«n consultare cu Partenerul de Votare paneuropean ┼či Monitorul Independent de Votare, a decis s─â ├«┼či exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele ┼čase jurii ├«n cauz─â din stabilirea clasamentului ├«n Marea Final─â pentru a p─âstra integritatea sistemului de votÔÇŁ, men╚Ťioneaz─â organizatorul Eurovision.

Citește și: Iată notele corecte pe care le-a acordat România la Eurovision!

E important de precizat c─â Rom├ónia pl─âte╚Öte o tax─â uria╚Ö─â c─âtre EBU pentru participarea la concursul Eurovision, motiv pentru care mai multe voci din spa╚Ťiul public au cerut ca TVR s─â se ├«ndrepte ├«n instan╚Ť─â ├«mpotriva organizatorului ├«n vederea recuper─ârii prejudiciului cauzat de acuza╚Ťiile nedovedite ale EBU. 

Ar trebui să mai participe România la Eurovision?

De╚Öi organizatorul nu ╚Öi-a exprimat inten╚Ťia de a aplica alte sanc╚Ťiuni ├«mpotriva statelor incriminate, scandalul a lansat o dezbatere public─â ├«n Rom├ónia cu privire la participarea ╚Ť─ârii noastre la concurs, exist├ónd voci care sus╚Ťin ca, pe viitor, Rom├ónia s─â boicoteze competi╚Ťia ╚Öi s─â nu mai participe la alte edi╚Ťii. 

Cu toate acestea, organizatorul ├«╚Öi ap─âr─â decizia de a schimba punctajul acordat de juriul rom├ónesc ╚Öi sus╚Ťine c─â regulamentul ├«i permite s─â decid─â ├«n locul juriului ce ╚Ťar─â prime╚Öte punctaj maxim.

├Äns─â, ├«n aceste condi╚Ťii, apare numeroase ├«ntreb─âri cu privire la credibilitatea sistemului de vot din cadrul Eurovision, care face demult obiectul unor controverse din cauz─â c─â, conform contestatarilor, votul nu anvizajeaz─â performan╚Ťa muzical─â, ci criterii politice sau de marketing.

ÔÇ×EBU ├«┼či reconfirm─â decizia de a ├«nlocui voturile juriului pentru aceste ┼čase ┼ú─âri cu un rezultat agregat ├«nlocuitor at├ót ├«n ÔÇőÔÇőa doua semifinal─â, c├ót ┼či ├«n marea final─â. EBU confirm─â, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participan┼úi la Eurovision Song Contest 2022. EBU, membrii s─âi ┼či Grupul de referin┼ú─â vor continua s─â colaboreze ├«ndeaproape pentru a proteja integritatea ┼či succesul unui eveniment care a fost o platform─â unic─â pentru talentul creativ de peste 66 de ani ┼či a┼čteapt─â cu ner─âbdare s─â continue s─â distreze publicul din ├«ntreaga lumeÔÇŁ, ╚Öi-a ├«ncheiat organizatorul Eurovision pledoaria prin care ├«╚Öi justific─â decizia de a nu ╚Ťine cont de votul juriului din Rom├ónia. 

Cite╚Öte ╚Öi: Cine sunt stili╚Ötii rom├óni care au creat look-urile concuren╚Ťilor la Eurovision

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
giani vladimir 25713800 jpeg
Teo Show Kanal D Teo Trandafir, Mihai Mitoseru, Bella Santiago (1) jpg
image png
BeFunky collage (37) jpg
teodora alex insula iubirii3 png
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg