Vechime în muncă 2023. Ce concedii sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei

Ultima actualizare:

Vechimea în muncă include mai multe concedii ale românilor, luate în considerare în momentul în care se stabilesc drepturile de pensie. Care sunt acestea mai exact, aflați din acest articol!

concediul de odihnă

După cum știm, fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile de zile libere anual, conform Codului muncii, perioadă ce se adaugă la stagiul de cotizare. Pe de altă parte, concediile fără plată sau absențele nemotivate nu se calculează la vechimea în muncă. Totuși, sunt și alte concedii care se iau în considerare pentru drepturile de pensie.

Concediile care calculează la vechimea în muncă

  Actuala lege prevede că, atât timp cât se lucrează cu contract de muncă și se datorează contribuții, automat se face o cotizație pentru pensie, potrivit avocanet.ro.  

Concediul de creștere al copilului
Concediul de creștere al copilului

Concediul de creștere al copilului

Conform articolului 2 din OUG nr. 111/2010 persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară."

Mai mult decât atât, se va lua în considerare concediul de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal.

Concediul pentru îngrijirea copilului se acordă în cazul în care copilul are până în 7 ani
Concediul pentru îngrijirea copilului se acordă în cazul în care copilul are până în 7 ani

De asemenea, se calculează la vechimea în muncă și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, dar numai pentu cei cu vârsta de până la 7 ani, potrivit OUF nr. 158/ 2005. Totuși, în cazul în care copilul suferă de un handicap, pentru afecțiunile intercurente, acest concediu se acordă până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani. 

Concediul de acomodare

Ei bine, și concediul de acomodare este inclus pe lista celor care se iau în calcul la stagiul de cotizare. Acesta se acordă celor care adoptă copii, iar dacă până acum acesta era de un an, o nouă lege vine să dubleze perioada. 

Concediul de acomodare se va prelungi la 2 ani
Concediul de acomodare se va prelungi la 2 ani

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare (...) poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani”, apare în Legea 70/2023, ce se va aplica din 2 aprilie și prin care s-a stabilit modificarea Legii 273/2004, potrivit avocanet.ro.

Boala Parkinson - diagnostic - medic - bolnav - pacient FOTO Shutterstock

Concediul pentru incapacitate de muncă

Acest concediu pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale se adaugă și el pe lista concediilor valabile pentru cotizația în muncă. Acestea se aplică indiferent de cuantumul indemnizației, de cine și cât suportă din ea, fiind un concediu atestat prin certificat medical.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net