Acesta e cel mai scump stadion de atletism din lume. A costat 650 de milioane de euro

Campionatele Mondiale de atletism au început în această zi la Budapesta, acolo unde a fost construit un stadion special pentru acest sport! Dacă ajungeți în zilele acestea în capitala Ungariei, încercați să ajungeți și la această construcție unică în această parte a Europei.

Stadionul de atletism din Budapesta (FOTO: Profimedia)
Stadionul de atletism din Budapesta (FOTO: Profimedia)

Stadionul are 35.000 de locuri, din care 20.000 sunt temporare. Adică, după terminarea competiției atletice care reunește zeci de mii de sportivi din peste 100 de țări, structura metalică superioară se va îndepărta și va rămâne doar cea permanentă, de 15.000 de locuri. Este un concept aplicat și la Mondialele de fotbal din anii trecuți, dar unul care va permite acestui Campionat Mondial de atletism să rămână în istoria sportului internațional.

Inițial, zona în care a fost contruit stadionul era una dintre cele mai sărace din capitala Ungariei. Fostă zonă industrializată, după căderea comunismului a intrat în paragină. Tocmai de aceea, diriguitorii sportului maghiar au stabilit că acest cartier se va revitaliza prin transformarea lui într-unul al sportului. Pentru că pe lângă stadionul propriu-zis s-a construit de la zero și un parc dedicat iubitorilor de mișcare, s-a reconsolidat faleza de la malul Dunării – stadionul e chiar pe malul fluviului – și s-au construit și alte facilități pentru toți cei care vor să evadeze în natură și să se mențină în formă.

Stadionul din Budapesta a costat 650 de milioane de euro

Planurile de construcție au fost începute în urmă cu mulți ani, atunci când Budapesta se gândea să candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024. Nu s-a reușit acel lucru, dar construcția arenei a continuat. Startul lucrărilor s-a dat la finalul anului 2020, în plină pandemie, ceea ce a făcut ca toate costurile să se dubleze aproape. Drept urmare, construcția acestui stadion unic a costat statul maghiar nu mai puțin de 650 de milioane de euro! Cea mai scumpă arenă din țara vecină, indiferent de sport.

Totul a fost finalizat și inaugurat la mijlocul lunii iunie, atunci când însuși președintele Federației Internaționale de Atletism, Sebastian Coe, a fost prezent la eveniment, făcând, printre altele, o cursă demonstrativă alături de cei mai mici campioni ai Ungariei.

Fanii vor avea aici o experiență unică și tocmai de aceea e păcat să ratați șansa de a ajunge acolo dacă veți trece prin zonă. La Arenă se poate ajunge foarte ușor, atât cu mijloacele de transport în comun, foarte bine pus la punct în Budapesta, dar și cu... vaporașul pe Dunăre. Există o lungă tradiție a transortului în comun pe Dunăre în capitala țării vecine, costul unui bilet cu vaporașul e similar celui cu tramvaiul sau cu autobuzul, iar stadionul de atletism are stație special amenajată pe cursul Dunării, astfel încât fanii să poată ajunge și pe apă și pe uscat la arenă, pentru a-și încuraja atleții favoriți.

De altfel, acest stadion are o particularitate chiar unică: pentru a încuraja mișcare și ecologismul, el nu are locuri de parcare în jur. Practic, spectatorii nu pot ajunge la el cu mașina, căci nu vor avea unde să o lase. Astfel, scade substanțial gradul de poluare din jurul arenei!

România participă la Campionatul Mondial cu 16 sportivi

În ceea ce privește participarea sportivilor din România, aceștia au ca obiectiv calificarea în trei finale. Delegația noastră e compusă din 16 sportivi, nouă fete şi şapte băieţi. La feminin vom fi reprezentați deAndreea Mikloş (400 m), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alina Rotaru (lungime), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ana Maria Ion (triplusalt) Claudia Bobocea (1.500 m), Veronica Rodean (35 km marş), Mihaela Acatrinei (marş 35 km).

La masculin, vor concura pentru România Alin Firfirică (disc), Rareş Toader (greutate), Gabriel Bitan (lungime), Alexandru Novac (suliţă), Ilie Corneschi (maraton), Nicolae Soare (maraton) şi Narcis Mihăilă (35 km marş).

În țară, întrecerile Campionatului Mondial de Atletism vor fi transmise în direct la Eurosport.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
fcsb jucatori galerie jpg
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net