România vrea JO de iarnă pentru tineret. Iată ce beneficii a avut orașul Soci după găzduirea JO
România și-a depus oficial candidatura la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2024 la Brașov și Râșnov. O competiție care, dacă va fi găzduită de țara noastră va aduce o mulțime de beneficii nu doar pentru sport, ci și pentru întreaga zonă.
Click! vă prezintă 5 câștiguri pe care le poate aduce organizarea unei astfel de competiții, prezentând transformarea radicală a orașului rus Soci, după ce a primit organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014.
S-a modernizat infrastructura din Soci
Imediat după ce au primit organizarea Jocurilor Olimpice din 2014, adică în 2007, rușii au instituit un comitet de lucru care a identificat principalele probleme. Una dintre primele a fost lipsa infrastructurii. Astfel, în 7 ani, au apărut nu doar un aeroport ultramodern, dar și o linie ferată de 128 de kilometri, care leagă stațiunea Soci până la stațiunea Krasnaya Polyana, locul unde s-au disputat concursurile de schi. Trenurile sosesc și acum din sfert în sfert de oră și sunt pline de turiștii care vin la schi pe pârtiile construite special pentru JO. În plus, s-a dezvoltat și infrastructura rutieră, prin apariția unor șosele cu două benzi care leagă marea de munte.
Toată zona s-a dezvoltat, au apărut foarte multe locuințe
În 2007, atunci când s-a anunțat că Soci va găzdui JO de iarnă din 2014, zona pe care se află acum Parcul Olimpic și care cuprinde un stadion olimpic, trei patinoare și un circuit de Formula 1, era un teren viran. În plus, actuala stațiune Krasnaia Polyana, era doar un sat. Acum, e plină de blocuri cochete de 3-4 etaje sau de vile, toate construite special pentru găzduirea delegațiilor olimpice. În ele locuiesc acum familii care au plătit mai puțin decât media pieței, profitând de o ofertă specială a constructorului: au cumpărat apartamentele în timpul ridicării lor, dar s-au mutat în ele abia după terminarea JO.
A înflorit sportul pe plan local
După terminarea Jocurilor Olimpice, bazele construite pentru această competiție trebuiau folosite în continuare. Așa a apărut o echipă de hochei pe gheață care joacă în prima ligă a Rusiei, una dintre cele mai puternice din lume. De asemenea, schiul s-a dezvoltat spectaculos, în zonă sute de copii antrenându-se pe pârtiile pe care în 2014 au concurat vedetele sportului mondial. Pe stadionul olimpic, care a găzduit și meciuri de la Mondialul de fotbal din 2016, se organizează aproape săptămânal competiții de fotbal pentru copii și juniori, iar în patinoarul pentru patinaj artistic zeci de copii visează să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În plus, patinoarul pe care s-au disputat concursurile de patinaj viteză a fost preluat de Elena Vesnina, care a organizat acolo, cu sprijinul unor oameni de afaceri, o Academie de Tenis. Crescută în Soci, Vesnina are zeci de copii din întreaga Rusie înscriși la această școală de tenis, ei stând tot anul acolo.
S-a dezvoltat turismul în zonă
După terminarea JO, Soci a devenit o adevărată atracție pentru turiști, care vin în număr foarte mare din toată Rusia, aducând, implicit, bani în comunitate. Foarte mulți dintre ei vin pentru a schia, dar și pentru a vizita stadionul și patinoarele pe care s-au dat luptele pentru medalii, dar și circuitul de Formula 1 care practic înconjoară întregul Parc Olimpic. De altfel, simțind potențialul turistic al zonei, companiile aeriene au cel puțin 20 de zboruri zilnice între Moscova și Soci, avioanele fiind mereu pline. Interesant este că înainte de 2007 nici nu exista schi în Soci, fiind doar o linie de telescaun, pe care puținii localnici din acea zonă o foloseau pentru a urca și a admira priveliștea, nicidecum pentru a schia. Acum, sunt aproape 40 de linii de telescaun sau telecabine și toată zona este plină de amatorii de schi, care le folosesc din plin.
Centrul de presă de la JO, transformat în cazinou
Una dintre cele mai impozante clădiri din Krasnaia Polyana, stațiunea de munte de care aparțin pârtiile și Parcul Olimpic, este actualul Cazinou, care găzduiește numeroase turnee de poker, cel mai important și cel mai recent fiind turneul ETP Soci. Această construcție, care are suprafața totală a unui stadion de fotbal cu tot cu tribune, a fost construită special pentru Jocurile Olimpice, servind ca centru de presă la marea competiție din 2014. Din 2017 a devenit cazinou, iar de la inaugurare i-au trecut pragul peste două milioane de jucători. Care, evident, contribuie, prin taxele pe care le plătesc, tot la bugetul local al stațiunii.