VIDEO Ei s-au lăsat de sport în 2012
Din păcate, anul 2012 a însemnat și ultimele reprezentații pentru o parte însemnată a sportivilor români. Dar au existat și nume mari internaționale care au ales să agațe în cui fie ghetele, fie racheta, fiecare în funcție de sportul în care a făcut performanță.
La noi, la români, tot lipsa banilor i-a împins pe sportivi să renunțe la activitatea competițională. În unele cazuri, femeile s-au dedicat familiilor. În alte situații, vârsta și plafonarea au fost de vină.
România a avut un parcurs mediocru la Jocurile Olimpice din 2012, ocupând la finalul întrecerilor locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu un palmares alcătuit doar din nouă medalii. Până în prezent, 14 sportivi au spus adio sportului de performanţă.
Trist, dar adevărat. Figuri importante din echipa de sabie masculin a României au mari probleme financiare, din cauză că n-au venituri suplimentare, în afara salariilor de mizerie de la cluburile lor.
Astfel se face că Rareș Dumitrescu (29 de ani) a ales să nu mai continue ca sportiv de performanță. Alina Dumitru, campioana noastră de la judo, a ales și ea să se retragă, cu gândul de a deveni mamă. Alte două fete de aur, Cătălina Ponor (gimnastică) și Camelia Potec (natație) au decis să se dedice antrenoratului. Iată lista completă a sportivilor români care s-au retras în 2012:
Rareş Dumitrescu (29 de ani) sabie Florin Zalomir (31 de ani) sabie Simona Gherman (27 de ani) spadă Anca Măroiu (29 de ani) spadă Alina Dumitru (30 de ani) judo Corina Căprioriu (26 de ani) judo Camelia Potec (30 de ani) nataţie Cătălina Ponor (25 de ani) gimnastică Georgeta Andrunache (36 de ani) canotaj Viorica Susanu (37 de ani) canotaj Constantina Diţă (42 de ani) atletism Lidia Şimon (39 de ani) atletism Nicoleta Grasu (41 de ani) atletism Mihaela Lăcătuş (31 de ani) box
Aceasta este una dintre ultimele prestații ale Cătălinei Ponor, la JO Londra 2012:
Tot în acest an, România a pierdut un fotbalist important: pe Claudiu Niculescu. Atacantul care a făcut carieră la Dinamo, a spus adio terenului de fotbal la doar 36 de ani. Clau-gol, după ce acceptase să antreneze U Cluj, nu prea mai juca, dar nici nu afirmase public că a încheiat-o cu fotbalul. Dar, la începutul toamnei, odată cu despărțirea de ardeleni, a anunțat că nu va mai juca fotbal. S-a dedicat carierei de antrenor, la FC Bihor. Niculescu a jucat în Liga I 326 de meciuri și a marcat 156 de goluri.
Iată o compilație cu cele mai importante goluri din cariera lui Claudiu Niculescu:
Tot la 36 de ani s-a retras și neamțul Michael Ballack. Germanul a fost foarte important pentru naționala țării lui, pentru Bayern Munchen și pentru Chelsea. Ultima echipă pentru care a evoluat a fost Bayer Leverkusen.
La 36 de ani a agățat ghetele în cui și cel mai mare fotbalist ucrainean al tuturor timpurilor, Andrei Șevchenko. El a jucat de 111 ori pentru naționala lui, marcând și 48 de goluri.
Amintiți-vă aici cine a fost Șevchenko:
Și lumea tenisului este mai săracă din acest an. Doi mari campioni au renunțat să mai facă spectacol cu racheta în mână. Belgianca Kim Clijsters s-a retras la 29 de ani, cu un cont frumușel, de 24 milioane de dolari.
La 30 de ani, Andy Roddick n-a mai vrut nici el să continue în lumea tenisului. A câștigat US Open-ul în 2003, iar, în total, a strâns din tenis 20 de milioane de dolari.
Iată cum juca Roddick: