7 lucruri de știut despre play-off-ul și play-out-ul din Liga 1

image
FCSB și CFR Cluj sunt despărțite de doar un punct în clasamentul play-off-uluiFOTO: Sportpictures.eu

Odată cu terminarea sezonului regulat al Ligii 1, fotbalul românesc a intrat în faza a doua, cea în care echipele sunt împărțite în play-off și în play-out. Pentru că, față de trecutele ediții de campionat, FRF și LPF au modificat nu doar numărul echipelor, dar și miza întrecerilor, Click! vă prezintă cele mai importante lucruri despre cele două faze care vor începe peste doar trei zile.

Punctele se înjumătățesc. O formulă contestată de unii, care consideră că echipelor li se fură din munca de peste an, dar apreciată de alții, care spun că astfel crește spectaculozitatea întrecerii, înjumătățirea punctelor este practicată și în acest an. Astfel, distanțele dintre echipe au devenit mult mai mici în faza a doua, în lupta pentru titlu, de exemplu, un singur punct despărțindu-le pe FCSB și CFR Cluj.

Regula rotunjirii punctelor. În cazurile în care echipele aveau acumulat un punctaj impar la finalul sezonului regulat, înjumătățirea punctelor s-a făcut prin rotunjire în favoarea lor, adică li s-a acordat jumătate de punct în clasamentele play-off-ului sau play-out-ului. În cazul în care, la finalul fazei a doua, una dintre acestea va fi la egalitate de puncte cu o echipă care nu a beneficiat de această rotunjire, atunci acea formație va fi clasată mai sus.

Play-out-ul se joacă într-o formulă nouă. Pentru prima dată de la inventarea acestui sistem, play-out-ul va avea 10 echipe. Pentru a nu fi puse să joace 18 meciuri, s-a decis ca în această fază să se joace doar 9 partide, adică doar turul. Echipele situate pe locurile 7-11 după sezonul regulat vor juca 5 din cele 9 meciuri pe teren propriu.

Retrogradează ultimele două clasate. Ca și în anii precedenți, ocupantele ultimelor două locuri din clasamentul play-out-ului vor retrograda direct. Excepție a făcut sezonul trecut, 2019/ 2020, când nu a mai picat nimeni direct, pentru că s-a decis extinderea Ligii 1 de la 14 la 16 echipe. Atunci, ultima clasată, Chindia Târgoviște, a disputat un baraj cu ocupanta locului 3 din Liga 2, Dacia Mioveni.

Două echipe merg în barajul de menținere în Liga 1. Pentru prima dată de la înființarea acestui sistem, două echipe vor disputa baraje de menținere în prima divizie. Ocupantele locurilor 13 și 14 din clasamentul final al play-out-ului vor juca baraje tur-retur cu echipele de pe locurile 3 și 4 din liga secundă. Pentru evitarea oricărui dubiu, locul 3 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 14 din Liga 1 şi locul 4 din Liga a II-a va disputa barajul cu locul 13 din Liga 1.

Se poate ajunge în cupele europene din play-out. Anul acesta, pentru prima dată în istoria Ligii 1, o formație din play-out poate ajunge în cupele europene. Echipele clasate la finalul play-out-ului pe locurile 1 şi 2 (respectiv locurile 7 şi 8 în clasamentul general al Ligii 1) vor disputa un joc de baraj într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate. Învingătoarea acestui meci va disputa un joc de baraj într-o singură manşă cu echipa situată în clasamentul play-off-ului pe ultimul loc care asigură participarea în Conference League. Acest joc se va desfăşura pe terenul echipei din play-off.

Cine merge în cupele europene. În sezonul viitor, România va avea dreptul de a înscrie patru echipe în cupele europene. Campioana va merge în preliminariile Ligii Campionilor, iar celelalte trei în Conference League. Una dintre ele va fi sigur ocupanta locului 2, a doua câștigătoarea Cupei României, iar a treia va fi cea provenită din barajul dintre reprezentanta play-off-ului și cea a play-out-ului.

Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
Ion Hristescu png
cub andreea banica animat gif
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
Roxana, alături Liviu Guță
BeFunky collage (18) jpg
3 paula seling png png
vladimir putin Sursă: Profimedia
laura jijie foto cosmin zamfirache (1) jpg
image
image
image
image
CS Mioven FCU Craiova 1948, Sportpictures jpg
Poză mare CFR Petrolul, Sportpictures jpg
Rica Raducanu, Facebook jpg
Ana Bogdan, EPA jpg
Andrei Ivan, CSU Craiova, Sportpictures jpg
Ana Bogdan, EPA jpg