8 secrete despre amicalul exotic cu Trinidad
Pentru naţionala României, drumul spre Campionatul Mondial din Brazilia trece prin Trinidad-Tobago. Rerpezentativa celei mai mici ţări care a participat vreodată la vreun CM de fotbal joacă azi la Bucureşti, într-un amical exotic cu echipa noastră. Iată câteva amănunte inedite despre acest meci.
1 Lobonţ e căpitan. Portarul lui AS Roma a revenit între buturile echipei naţionale şi chiar va purta banderola pe teren.
"Piţurcă vrea să vadă la lucru jucători noi, printre ei mă număr şi eu, că nu am mai fost demult la naţională. Am fost emoţionat când am fost anunţat că voi fi căpitan. Este o onoare pentru mine să fiu liderul din teren după Hagi, Gică Popescu sau Chivu. Atâta timp cât se apelează la mine, voi răspunde prezent echipei naţionale", a spus Lobonţ.
2 Maxim, incert. Alexandru Maxim a efectuat ieri după-amiază doar alergări uşoare, el resimţindu-se după finala din Cupa Germaniei dintre echipa sa, VfB Stuttgart, şi Bayern München. Jucătorul acuză unele dureri la piciorul drept şi diseară sunt şanse mici pentru a fi pe teren.
3 Trei debutanţi. Diseară, trei jucători ar putea evolua în premieră pentru România: fundaşul Alexandru Vlad de la Pandurii şi mijlocaşii Ovidiu Hoban (Petrolul) şi Adrian Stoian (Chievo). "Sper să debuteze în acest meci şi să rămână şi pentru alte acţiuni ale echipei naţionale", a spus şi Piţurcă.
4 Arbitrul, duşmanul nostru. Partida va fi condusă de o brigadă din Serbia, formată din Milorad Mazici şi asistenţii Milovan Ristici şi Igor Radojicici. Interesant e faptul că Mazici ne-a mai "fluierat" până acum de cinci ori, iar bilanţul e dezastruos.
În amicalul cu Israel din 2010 am pierdut cu 2-0, apoi în testul cu Turcia, disputat în acelaşi an, a inventat un penalty şi "ienicerii" au câştigat cu 2-0. Au urmat echipele de club: Steaua a pierdut în faţa celor de la Grasshopper, 0-1, iar FC Vaslui a remizat cu Lazio, 0-0. Singura victorie cu el la centru a fost în faţa Estoniei, 2-0.
5 Cei mai mici dintre cei mari. Dacă România n-a mai fost prezentă la un Mondial din 1998, naţionala din Trinidad-Tobago a participat la Cupa Mondială din 2006. Adversarii noştri de astăzi deţin un record la acest capitol, fiind cea mai mică ţară (atât ca suprafaţă cât şi ca populaţie) calificată vreodată la un Campionat Mondial.
La competiţia supremă din Germania, Trinidad-Tobago a ieşit din faza grupelor, cu un singur punct obţinut după remiza albă (0-0) cu Suedia.
6 Dwight Yorke e Hagi al lor. De departe, cel mai cunoscut jucător din istoria naţionalei din Trinidad-Tobago este Dwight Yorke, atacantul care a făcut furori în tricoul lui Manchester United. Ca şi Gică Hagi la noi, Yorke s-a retras la un moment dat de la prima reprezentativă (în 2001) pentru a reveni la naţională în preliminariile Cupei Mondiale din 2006.
7 Au doi selecţioneri. Naţionala din Caraibe a făcut cele mai slabe preliminarii pentru Mondiale din ultimii 20 de ani. Eliminaţi din cursa pentru Rio încă din ianuarie 2012, oficialii din Trinidad-Tobago l-au demis pe selecţionerul neamţ Otto Pfister, apelând la o soluţie inedită. Este vorba despre un cuplu de selecţioneri, format din localnicii Hutson Charles şi Jamaal Shabazz. În fotbalul internaţional, această variantă, cu doi antrenori principali, a mai fost folosită acum câţiva ani şi de Suedia.
8 Vedeta Hoyte joacă la Middlesborough. Din lotul deplasat la Bucureşti, jucătorul cu cota cea mai ridicată este fundaşul dreapta al echipei Middlesborough, Justin Hoyte, trecut şi prin curtea lui Arsenal. Născut în Anglia, acesta a evoluat la naţionalele de juniori ale britanicilor, dar niciodată la seniori. Ca urmare, în martie 2013, Hoyte (28 de ani) s-a decis să joace la nivel internaţional pentru Trinidad-Tobago, urmând să bifeze la meciul cu România prima sa selecţie.