Cea mai grea încercare i-a dat cea mai mare înțelepciune. Declarațiile lui Neșu, la 40 de ani

Ultima actualizare:

Pe vremurile în care îmbrăca tricoul celei cunoscute, astăzi, FCSB, Mihai Neșu era recunoscut și admirat pentru dârzenia lui. Nu se sfia de niciun duel, să dea înapoi nu era o opțiune pentru cel poreclit „Bichonul” și stilul său „bătăios” l-a făcut repede să fie iubit și adulat de susținătorii echipei și nu numai. 

Mihai Neșu (dreapta) era admirat pentru ambiția lui (FOTO: Getty Images)
Mihai Neșu (dreapta) era admirat pentru ambiția lui (FOTO: Getty Images)

Lucrurile au luat o întorsătură categorică în urmă cu 12 ani, când Mihai Neșu s-a accidentat extrem de grav la un antrenament al lui FC Utrecht, moment din care viața lui nu a mai fost niciodată la fel. Primii ani au fost cei mai grei, după cum însuși mărturisește. Apoi, treptat, marea încercare s-a transformat în marea înțelepciune pentru cel care a aniversat, duminică, 40 de ani. „Mi-am dorit toată viaţa să fiu fotbalist. A fost dorinţa mea cea mai mare. Accidentarea m-a ajutat să mă descopăr pe mine, care eram cu adevărat, nu ce voiam eu să par. Tot ce mi se întâmplă, în fiecare zi mă face, să mă întorc de unde am plecat toţi. Adică la Dumnezeu. Parcă nu te mai deranjează că eşti în scaun. Toţi avem şanse egale: bolnav, sărac, bogat, sănătos. Cred că Dumnezeu mi-a dat multe daruri pe care nu le-am luat în seamă, eu m-am chitit pe fotbal. Celelalte le-am aruncat la gunoi”, este una dintre declarațiile oferite de fostul fundaș. 

În urmă cu puțin peste un deceniu, vestea că Mihai Neșu a rămas paralizat, după ce un coechipier, Alje Schut, a căzut peste el, a șocat întreaga țară și nu numai. „N-am mai vorbit cu el de ceva timp. Cred că i-a fost foarte greu. Am mai zis eu într-un interviu, cred că el nu știe ce bine mi-a făcut întâmplarea asta. Nu el, propriu-zis, că el n-a avut nicio vină, ci întâmplarea asta. În contabilitatea vieții mele, ce s-a întâmplat e un plus, chiar dacă la prima vedere pare ceva rău și greu de dus. Știu că lui i-a fost foarte greu atunci, după accident, dar acum sper să să fi trecut peste asta, are și el o familie frumoasă. Eu niciun gând n-am avut atunci, după accident, să învinovățesc pe cineva pentru ce mi s-a întâmplat”, a povestit Mihai Neșu pentru „Gazeta Sporturilor”. 

„Bichonul” s-a dedicat fundației care îi poartă numele, ajutând numeroși oameni (FOTO: Facebook)
„Bichonul” s-a dedicat fundației care îi poartă numele, ajutând numeroși oameni (FOTO: Facebook)

„Bichonul” a atins și o temă delicată și importantă pentru aceia care trec prin încercări similare: lipsa de susținere din partea statului român. „Eu sunt un pensionar fericit, că eu am pensie de accident. Ce să zic, mă bucur de viața asta pe care o am, chiar dacă la început a fost greu. Or fost grei primii ani, dar tot ce a venit după a fost ca atunci când după furtună iese soarele. Iar acum e numai soare”. Practic, fostul fundaș primește o pensie lunară de 100 de euro din partea autorităților, căreia i se adaugă una de însotițor, de 300 de euro. Dacă în ceea ce privește sprijinul venit din România lucrurile nu stau îmbucurător, situația se echilibrează grație statului olandez, care îi achita 3.000 de euro lunar, dar și economiilor puse deoparte de fostul jucător: „Fiind accident de muncă, atunci beneficiez de pensia din Olanda care mă ajută destul de mult să mă descurc. Am mai avut și bani puși deoparte din fotbal și încă nu s-au terminat”. Unul dintre proiectele căruia fostul jucător se dedică în mod activ și constant este „Mihai Neșu Foundation”, pe care l-a inițiat după accidentarea care l-a făcut să renunțe la fotbal și prin care ajută o mulțime de oameni care au nevoie. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net