Cum a reușit Mikel Arteta să transforme Arsenal într-o echipă de temut : „8/10 nu e de ajuns, trebuie să fii 10/10!”

Mikel Arteta a reușit să transforme Arsenal dintr-o echipă care se zbătea să obțină participare în competițiile europene, într-o echipă care este o reală pretendentă la titlu.

Momente tensionate, în istoria clubului britanic
Momente tensionate, în istoria clubului britanic

Pentru a face acest lucru posibil, antrenorul și fostul jucător al echipei Arsenal s-a ocupat de 3 mari capitole importante, anume transferuri și managementul echipei, tacticile de pe teren și nu în cele din urmă mentalitatea echipei.

Transferuri și management al echipei

Când Arteta a preluat frâiele echipei, în decembrie 2019, a avut de a face cu un lot dezorganizat, lipsit de motivație și sub standardele echipei în ceea ce ține de performanțele pe teren.

Echipa avea titulari ca și Mustafi sau Kolasinac, care ulterior au părăsit echipa. Echipa avea un singur fundaș dreapta specialist în acea poziție, 6 fundași centrali și un Mesut Ozil care era doar o umbră a playmaker-ului care a fost în urmă cu câteva sezoane și care avea un salariu de 300 de mii de lire pe săptămână.

Vezi și: 5 sfaturi pentru a alege ghetele de fotbal potrivite

Pentru a rezolva această problemă, Arteta a avut nevoie să știe exact ce tip de jucători sunt necesari, lucru care necesită timp. Filozofia sa de joc necesita jucători versatili, care sunt confortabili în a juca mai multe roluri pe teren.

Achiziția unor jucători ca și Cedric Soares care aveau versatilitatea necesară dar nu erau „nume mari” au adus un mic progres în ce privește performanța echipei. Urmând ca în vara anului 2021 să aducă jucători cu potențial pentru flancul defensiv, cum ar fi Gabriel.

Citește și: Elena Udrea, amor în Dacia 1310 cu un fost fotbalist de la Steaua?

De asemenea, Arsenal a țintit spre jucători tineri cu un bun potențial, precum Gabriel Martinelli sau Bukayo Saka, care a fost adus de la academia de tineret. Aceștia au reușit în sezonul trecut să arate de ce Arteta le-a acordat încredere prin niște performanțe care i-au scos în evidență ca unii din cei mai promițători jucători ai tinerei generații.

Transferuri inspirate

Ajutați fiind de playmaker-ul norvegian Martin Ødegaard, aceștia stăpâneau linia de atac într-un mare fel.

Tunarii au adus și nume mari, precum Thomas Partey de la Atletico Madrid care a produs un impact bun asupra liniei de mijloc sau Gabriel Jesus, atacantul celor de la City, care în 4 meciuri de campionat are la activ două goluri și 3 pase decisive.

Tacticile de pe teren

Înainte de venirea lui Arteta, Arsenal era într-un proces de a-și găsi o tactică eficientă. Până și Arteta a avut parte de eșecuri până când a reușit să găsească cheia succesului. Odată cu venirea lui Ødegaard și Partey, Arsenal aveau doi jucători pe flancul mijlociu care permiteau o mai bună tranziție între defensivă și ofensivă.

Citește și: Furtuna Gigi Becali! A tunat și a fulgerat. Câți jucători de la FCSB a executat?

În timp ce Partey se folosea de forța sa pentru a menține flancul defensiv intact și a le permite fundașilor laterali să fie mai prezenți în atac, Ødegaard oferea o alternativă bună de a găsi spații libere pentru jucătorii ofensivi. Lotul celor de la Arsenal le permite acum să varieze ăntre diferite tactici de joc, având atât jucători cu viteză și agilitate, cât și jucători masivi și mai tehnici pe fiecare flanc.

Mentalitate

După o foarte lungă perioadă în care legendarul Arsene Wenger s-a aflat la conducerea echipei, odată cu plecarea lui, Arsenal au început să aibă de suferit în ce ține de mentalitatea și disciplina echipei.

Arteta a trebuit să schimbe asta și nu s-a temut să ia decizii complicate. Acesta l-a lăsat pe bancă pe atacantul principal Aubameyang în meciul cu rivala Tottenham, decizia de a-l oferi pe Guendouzi din motive disciplinare, cu toate că acesta era un diamant neșlefuit, la promisiunea de „a distruge orice jucător care dă din casă ceva legat de tactici și antrenamente”.

Nu rata nici: Nicolae Dică a devenit secundul lui Gigi Becali la FCSB

Arteta s-a impus ca un adevărat lider în vestiar și a obținut respectul tuturor jucătorilor.

Mai mult decât atât, după ultimul său meci pentru Arsenal în 2016 acesta a declarat „După părerea mea, ca să poți juca la acest club trebuie să fii capabil 10/10. 8/10 nu e de ajuns, trebuie să fii în formă maximă”.

Dacă Arteta avea această opinie ca și jucător, cel mai probabil o are și ca antrenor al clubului.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net