Cine este regizorul din spatele controversatei ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024. „A fost un moment lipsit de respect pentru creștini”

Ultima actualizare:

Ceremonia de deschidere a celei de-a 33-a ediții a Jocurilor Olimpice a creat multe controverse. Deși faimoasele artiste Lady Gaga și Celine Dion au fost cireașa de pe tort al evenimentului care a durat 4 ore, se pare că un alt moment a fost aspru criticat de fanii din toată lumea pe rețelele de socializare. Mai exact, Thomas Jolly, „creierul” acestei ceremonii, a pus în scenă o reinterpretare foarte contemporană a „Cinei cea de taină“ și a stârnit foarte multe controverse.

Thomas Jolly este omul care a pus în scenă „Cina cea de Taină” și a stârnit controverse
Thomas Jolly este omul care a pus în scenă „Cina cea de Taină” și a stârnit controverse

Cine este Thomas Jolly, omul care a pus în scenă „Cina cea de Taină”

Thomas Jolly, în vârstă de 42 de ani, este considerat un rebel al teatrului francez, după cum spune criticul de teatru francez Joëlle Gayot în Le Monde: pentru care „scena de teatru este prea mică”. Cunoscut ca fiind un reprezentant al minorității LGBTQ+,, el s-a născut într-un sat din Normandia, într-o comunitate în care s-a simțit constant respins. Încă de la vârsta de 11 ani, a pus bazele unei cariere în actorie. A continuat să studieze actoria, însă nevoia sa de exprimare l-a dus către regia de teatru.

Despre Thomas Jolly se știe că a fost victima bullying-ului în copilărie, motiv pentru care a avut mult de suferit.

În 2022, a fost desemnat director artistic al celor 4 ceremonii care marchează Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice din Paris 2024. Pe atunci, președintele Paris 2024, Tony Estanguet, declara „acordând direcția artistică a ceremoniilor lui Thomas Jolly este o alegere curajoasă, dar în acord cu viziunea noastră”.

Prin urmare, în spatele evenimentului care a durat 4 ore stă regizorul de teatru Thomas Jolly.

Momentul controversat de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Thomas Jolly, „creierul” ceremoniei de deschidere a JO 2024 / foto: captură video
Thomas Jolly, „creierul” ceremoniei de deschidere a JO 2024 / foto: captură video

Momentul care s-a vrut a fi artistic, în cadrul căruia a fost recreată celebra pictură „Cina cea de Taină”, a lui Leonardo da Vinci, a stârnit controverse în mediul online, inclusiv în rândul creștinilor. În centrul imaginii, la masă, a apărut Barbara Butch - cunoscută pentru activismul LGBTQ+, precum și pentru faptul că militează pentru acceptarea persoanelor cu kilograme în plus – care a fost plasată în locul lui Iisus Hristos și a purtat pe cap o aureolă.

Mai mult, în dreapta și în stânga ei s-au aflat mai mulți travestiți, de la „Drag Race France”, un show de travestiți realizat pe modelul „RuPaul’s Drag Race”, celebra emisiune americană, iar acest lucru a stârnit controverse în rândul oamenilor, multe persoane considerând că a fost vorba despre o parodie la adresa creștinismului.

Fanii au reacționat imediat pe rețelele de socializare: „În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, Macron și echipa lui au parodiat Cina cea de Taină cu transsexuali și o femeie grasă cu aureolă”, „Franța și-a bătut joc de Cina cea de Taină cu transsexuali”, „Blasfemie cu adresă la Cina cea de Taină? Poate această ceremonie de deschidere să fie și mai proastă?”.

De asemenea, nu doar fanii au fost revoltați. Podcasterul american Clint Russell a scris în mediul online: „Este o nebunie. Deschiderea evenimentului tău prin înlocuirea lui Iisus și a ucenicilor de la Cina cea de Taină cu bărbați în travesti. Există 2,4 miliarde de creștini pe pământ și se pare că Jocurile Olimpice au vrut să le declare cu voce tare tuturor, chiar de la poartă: NU SUNT BINEVENIȚI!”.

Autorul Matt Walsh a adăugat: „Jocurile Olimpice se deschid prin ridiculizarea demonică a credinței creștine”. Marion Marechal, o deputată franceză în Parlamentul European, a transmis pe platforma X (fostul Twitter): „Către toți creștinii din întreaga lume care urmăresc ceremonia de deschidere de la Paris și care se simt jigniți de parodierea Cinei celei de Taină, le transmit să știe că nu Franța este inițiatoarea, ci o minoritate a extremei de stânga!”.

Elon Musk, s-a alăturat criticilor, precizând: „A fost extrem de lipsit de respect pentru creștini”.

Reacția CTP 

În cea mai recentă postare de pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut și el câteva cuvinte de transmis despre controversata ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cum a comentat reinterpretarea disputată a „Cinei cea de Taină”, cu travestiți în rolurile principale:

„Mult înainte de uvertura Olimpiadei de la Paris, „Cina cea de taină” cu travestiți și târfe Unul dintre marii regizori de film ai lumii, spaniolul Luis Buñuel, educat de iezuiți, religios până la 16 ani, când e izbit de revelația fățărniciei și lăcomiei de averi a Bisericii, a filmat „Cina cea de taină” cu travestiți, cerșetori și prostituate, adică anturajul lui Iisus. Filmul se numește Viridiana, a fost interzis în Spania dictatorului Franco, ceea ce nu l-a împiedicat să câștige în 1961 Marele Premiu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes.”, a scris CTP pe Facebook, alături de videoclipul din film denumit „Banchetul Cerceșetorilor”.  

Biserica Ortodoxă Română a intervenit în scandal

Adrian Agachi, cel care este noul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj detaliat prin intermediul rețelelor de socializare prin care a condamnat ceea ce s-a întâmplat la Paris.

„Aceste manifestări care iau în derâdere momente importante din viața Mântuitorului Iisus Hristos și din cea a Bisericii în general pentru că, de fapt, Cina cea de Taină este și prima celebrare a împărtășirii cu Sfintele Taine, a Sfintei Euharistii, sunt, în realitate, consecința directă a unor influențe de natură demonică.

Nu putem privi acest spectacol grotesc fără să ne gândim la aspectul pătimaș, necurat și profund păcătos al unei gândiri omenești decăzute, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești oferind o interpretare blasfematoare unor acte sfinte ale creștinismului.

Deja se observă o certă dorință de a impune astfel de manifestări la nivel global, chiar și în cadrul unor evenimente care nu au legătură nici cu religia, nici cu viața personală, dar care, prin amploarea lor, pot servi publicitar ideologia woke”, a transmis Adrian Agachi, pe contul de Facebook.

De asemenea, Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, în prezent consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte, a reacționat și el: „Fața reală, hidoasă a depravaților posedați ideologic, care nu sunt ei înșiși dacă nu batjocoresc, sfidează și maculează tot ce e curat și sfânt. Abuzatorii bunei-cuviințe și ai bunului-simț abuzează, desigur, inclusiv libertatea și dreptul inalienabil de a te face de râs”, a scris acesta pe Facebook.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Loredana Groza
Banner Andrei Aradits
cristina cioran gravida (1) jpg
cub catalin botezatu png
andreea banica instagram jpg
Banner Constantin Cotimanis
andreea balan  crop 1665063599 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net