Actorul român genial din Generația de Aur care a jucat în peste 70 de filme. A fost fotbalist și nu i-a plăcut cartea

Colea Răutu a rămas în memoria colectivă drept unul dintre cei mai mari actori români, cu o carieră cinematografică ce s-a întins pe câteva decenii și în care a jucat în peste 70 de filme. În ciuda faptului că nu a fost niciodată un fan al cărții și că a început ca fotbalist, Răutu a reușit să își lase amprenta asupra cinematografiei românești.

Colea Răutu. Foto: arhiva.
Colea Răutu. Foto: arhiva.

Colea Răutu: de la fotbalist la star al cinematografiei românești

Născut Nikolai Rutkovski în Limbenii Noi, Republica Moldova, Colea Răutu a crescut într-o familie cu patru copii, fiind cel mai mare dintre aceștia. În ciuda aversiunii sale față de carte în copilărie, acest lucru nu l-a împiedicat să se dedice unei cariere artistice remarcabile. După ce a studiat la Conservatorul de Artă Dramatică din București, unde s-a mutat de la vârsta de 13 ani, Răutu și-a început drumul în lumea teatrului și a filmului.

În tinerețe, Răutu a fost un pasionat fotbalist, jucând pentru echipa Uzinelor Mociornița. Totodată, a fost corist la Opera din Cluj, dar a descoperit adevărata sa vocație în teatrul de revistă, unde a fost angajat la Teatrul de Revistă "Cărăbuș", sub conducerea lui Constantin Tănase.

”Ți-a ieșit coșaru-n drum”, un șlagăr și astăzi

La Teatrul "Cărăbuș", Colea Răutu a devenit cunoscut datorită interpretării sale legendare a șlagărului „Ți-a ieșit coșaru-n drum” din filmul „De trei ori București” (1967). Acest moment a fost unul definitoriu pentru cariera sa și i-a adus recunoașterea publicului larg. De asemenea, numele său a fost inspirat de un alt șlagăr al acelei perioade, „Coli, colea, colo, oho”, care a fost un alt simbol al popularității sale.

Colea Răutu a debutat pe marile ecrane în 1954, interpretând rolul țăranului Ilie Barbu în filmul „Desfășurarea”. De-a lungul carierei sale, a jucat în peste 70 de filme, adesea în roluri negative, care i-au consolidat reputația de „rău” al cinematografiei românești. Printre cele mai notabile filme în care a apărut se numără „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Comisarul Moldovan” și „Nea Mărin Miliardar”. De asemenea, a fost prezent și în filme de referință ale epocii, precum „Răscoala”, „Explozia”, „Nemuritorii” și „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Ce pasiuni a avut

În afara carierei sale cinematografice, Colea Răutu a fost un pasionat rapidist și un mare fan al filmelor. Locuia într-un bloc în București, unde cinema Patria era la parter, și nu rata niciodată o premieră. Împreună cu soția sa, Magda, frecventau terasele și restaurantele din oraș și se întâlneau adesea cu prietenii săi din lumea filmului, inclusiv cu Sergiu Nicolaescu și Ștefan Iordache.

Colea Răutu a murit pe 13 mai 2008, la vârsta de 95 de ani, din cauza unor complicații legate de o boală incurabilă. A fost condus pe ultimul drum de multe figuri importante ale cinematografiei românești și de președintele Ion Iliescu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2060770343 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
printele din olanda profimedia jpg
emily in paris jpg
Banner Nicolai Tand
stefania costache iumor jpeg
anca parghel png
sean diddy combs gettyimages jpg
nicole scherzinger costum baie plaja jpg
Banner Sarah j Sun
image
actualitate.net
image
actualitate.net