Alexandru Arșinel, o viață dedicată publicului

#Alexandru Arșinel
Ultima actualizare:

Alexandru Arșinel a murit joi, 29 septembrie, la 83 de ani, după ce problemele de sănătate l-au chinuit teribil în ultimii ani din viață. Și-a dedicat întreaga viață publicului și, alături de Stela Popescu, a făcut un duo formidabil, aducând zâmbetele pe chipurile românilor. 

Alexandru Arșinel a fost partenerul de scenă al Stelei Popescu
Alexandru Arșinel a fost partenerul de scenă al Stelei Popescu

Alexandru Arșinel (1939-2022) a fost unul dintre cei mai activi și longevivi actori de comedie și de revistă. S-a născut la 4 iunie 1939, în comuna Dolhasca (județul Suceava). Mama sa este cea care i-a descoperit talentul artistic și, la încurajarea acesteia, Arșinel s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București.

Citește și: Momente unice cu Alexandru Arșinel și Stela Popescu pe scenă 

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchițeanu Șirianu și Ion Olteanu. Click! îți prezintă cele mai importante momente din cariera regretatului artist. 

Era încă student atunci când a fost cooptat, în 1960, să prezinte un spectacol televizat regizat de celebrul producător de televiziune Valeriu Lazarov (1935-2009), pentru Televiziunea Română. A fost dragoste la prima vedere, iar colaborarea cu televiziunea a durat peste 60 de ani.

Vezi și: Scandalurile în care a fost implicat Alexandru Arșinel 

După admitere a fost repartizat la Târgu Mureș, unde se înființase secția română a Teatrului Maghiar, alături de colegii săi de promoție: Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei.

În 1967, în urma unui concurs de angajare, se alătură trupei de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală, unde joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu-Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz și cuplurile Horia Șerbănescu–Radu Zaharescu și Nicu Constantin-Alexandru Lulescu. Vara, spectacolele de la Tănase aveau loc la Grădina Boema, care a funcționat în perioada 1979-1990.

Ar putea să te intereseze și: Cum a ajuns actor Alexandru Arșinel?

A jucat în foarte multe spectacole de revistă, care au avut mii de reprezentații: „Se caută o vedetă”, de Aurel Felea și Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, „Vino să ne vezi diseară”, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, „Aventurile unei umbrele”, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, „Savoy, Savoy”, de Eugen Rotaru și Marius Țeicu, „Sonatul lunii”, de Sașa Georgescu și Puiu Calinescu, „Un băiat de zahăr… ars”, de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, „Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiștii și Boema”, „Stela, stelele și Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carré de ași”, „Hohote în Paradis”, „1001 de glume”, toate de Mihai Maximilian şi V. Veselovski, dar și în spectacolele mai recente „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”.

În 1978 a început să joace împreună cu Stela Popescu, pe savuroasele texte ale soțului acesteia, Mihai Maximilian. Este anul în care ia naștere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. Timp de 30 de ani, Alexandru Arșinel și Stela Popescu au colindat comunitățile românești din străinătate. Pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplatiți, în anul 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

A fost directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din 1998, până în februarie 2022, când primarul Nicușor Dan nu i-a mai prelungit mandatul, decizie ce l-a afectat foarte mult.

Alexandru Arșinel a primit numeroase premii pentru activitatea sa 

De asemenea, Alexandru Arșinel a primit, de-a lungul carierei, numeroase alte premii, medalii, ordine, dintre care amintim:

Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004)

Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei „Actualitatea Muzicală” a UCMR (2008)

Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial” pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009 și 2010)

Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP

Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010

Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România „pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revarsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010)

Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012)

Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activitatea desfășurată la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

A avut o bogată activitate nu doar pe scena teatrului și în spectacole de divertisment pentru televiziune, ci și în filme. A jucat în „Vacanță la mare” (1962), „Cerul începe la etajul trei” (1967), „Ultimele zile ale verii” (1976), „Ana și hoțul” (1981), „Ca-n filme” (1983), „Vară sentimentală” (1986), „Colierul de turcoaze” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Miss Litoral” (1990), „Băiatul cu o singură bretea” (1991), „A doua cădere a Constantinopolului” (1994), „Paradisul în direct” (1997), „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), „Războiul sexelor” (2007-2008), „Toată lumea din familia noastră” (2012). De asemenea, a realizat mai multe dublaje în filme de animație, fiind Ursul Baloo – în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”), Șeriful – în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2), Micul John – în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau – în „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a jucat și în spectacole pentru Teatrul Național Radiofonic: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu, „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

Alexandru Arșinel a cochetat și cu muzica 

A lansat chiar și o serie de albume muzicale – „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?”, „Olé”, „Parfum de romanță” și „La mulți ani viață!”. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones sunt cele mai dragi sufletului său și le-a interpretat mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai.

În 2015 primește o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București.

Editura ALL i-a consacrat trei cărți, apariții editoriale de mare succes: „Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), „Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și „Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

În viața personală, a fost căsătorit cu Marilena Arșinel din 1968, cu care a avut doi copii Bogdan și Cristian.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image jpeg
image png
Elena Gheorghe Cornel Ene și copiii lor Nicholas și Amelie 2 jpg
irina loghin colaj facebook jpg
image png
image png
nicu jpg
banner laurentiu cazan png
image
actualitate.net
image
actualitate.net