Arșinel, plâns de edili: «Venea la casa părintească în fiecare vară»

Ultima actualizare:

Casa de Cultură din Dolhasca, orăşelul din Suceava în care s-a născut regretatul actor Alexandru Arşinel, poartă numele acestuia încă din 2014, informează adevarul.ro. Edilii din Dolhasca îşi amintesc de vizitele maestrului, care venea adeseori la casa părintească. 

În 2014, Casa de Cultură a fost „botezată” după numele actorului
În 2014, Casa de Cultură a fost „botezată” după numele actorului

Marele actor, plâns de edili!

Arşinel a pus Dolhasca pe harta ţării. Era atât de mândru de orăşelul unde s-a născut, la 4 iunie 1939, încât îl pomenea în toate scheciurile. Nici Dolhasca nu l-a uitat.

Citește și: Cine moștenește averea lui Alexandru Arsinel? Cât de mare e avuția fostului actor

La 19 octombrie 2014, după un proces de reabilitare şi modernizare, a avut loc inaugurarea Casei de Cultură din Dolhasca. Autorităţile locale s-au pus de acord ca instituţia culturală să îi fie dedicată celui care a dus Dolhasca pe marile scene. 

Ups: Ioana Ginghină, îndurerată după dispariția lui Arșinel: „Sunt sigură că o să fie într-o lume mai bună”

„Casa de Cultură îi poartă numele actorului Alexandru Arşinel, care este originar din Dolhasca, din 2014, când a fost inaugurată după un proces de modernizare şi reabilitare. Maestrul a fost prezent la inaugurare chiar împreună cu trupa de la «Constantin Tănase». Am avut atunci în localitate un eveniment deosebit de frumos”, mărturiseşte primarul din Dolhasca, Decebal Isachi, marcat acum de moartea artistului.

image

În mica urbe cu aproximativ 11.000 locuitori, Arşinel era foarte iubit. „Am aflat că renumitul actor Alexandru Arşinel, actorul nostru din Dolhasca, a trecut la cele veşnice. Era cumva de aşteptat, dar nu atât de repede… E trist pentru că, iată, dispar oameni valoroşi. Şi, cu atât mai mult, este actorul nostru… Nu renunţăm la apartenenţa lui vizavi de Dolhasca. Ne pare rău! Regretăm. Transmitem familiei condoleanţe!”, a spus pentru „Adevărul“ primarul Decebal Isachi. 

Nu este de mirare că, ori de câte ori avea timp liber, actorul mergea în Dolhasca, la casa părintească, aşa cum îşi aminteşte edilul: „L-am îndrăgit cu toţii aici. Ne întâlneam cu el. Uneori chiar la biserică, la slujbe. Era un om plin de viaţă”.

Mergea în fiecare an în vizită acasă
Mergea în fiecare an în vizită acasă

Orăşelul natal şi casa părintească reprezentau pentru marele actor linişte şi tihnă. Motiv pentru care erau perioade din an pe care şi le petrecea în casa în care a copilărit. „A fost prezent alături de noi în fiecare vară. Venea cu prieteni la casa părintească. Îşi făcea o parte din concedii aici, la Dolhasca”, mai spune primarul Decebal Isachi. 

Iată și: Andrei și Ileana Stana Ionescu, lucruri neștiute despre Arșinel: „Avea mașinuță de scos sâmburii”

Cum prindea ocazia, actorul povestea despre anii copilăriei sale la Dolhasca.  „Îmi plăcea să spun că fac parte din generaţia care ne jucam în tranşee. Deci asta am găsit noi în perioada aia şi, mai ales, asta am găsit când ne-am întors la Dolhasca... o casă transformată în grajd, unde au ţinut cai, vite... şi tranşee în jurul casei, eram lângă calea ferată. În timp s-au rezolvat toate, noi nu realizam, noi ne jucam.

Căutam gloanţe, făceam un foc mare pe malul Siretului, sau al Bahluiului, şi aruncam gloanţe în foc, ne ascundeam şi după un timp ne duceam şi controlam, câteodată mai pleca câte un glonte şi mai lua degetele la un copil... la o familie a omorât doi copii, că au aruncat o grenadă şi aia i-a ras! A fost copilăria după război”, îi povestea Arşinel lui Dan Negru în emisiunea „Legendele”. 

image

Alexandru Arşinel a murit pe 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Actorul în vârstă de 83 de ani a avut multiple probleme de sănătate în ultimul an şi a fost internat de mai multe ori.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
1 liviu varciu si carmina 5 jpg jpeg
toma caragiu jpg
tamara buciuceanu jpg
elena carstea jpeg
salma hayek rochie albastra profimedia jpg
seraphina rose ben affleck fin profimedia colaj png
Pentru cei care nu își mai amintesc, trupa Holograf a fost înființată în anul 1977 de către Mihai Pocorschi
banner julia jianu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net