Cât costau hainele din blană ale soților Ceaușescu, purtate în ultima zi de viață? Expertul Daniel Mărgărit face dezvăluiri, la 35 de ani de la decesul lor: „Valorau cât un apartament”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Designerul Daniel Mărgărit, expert în blănuri, acreditat de Federația Internațională a Blănurilor (IFF), ne-a făcut dezvăluiri, exclusiv pentru Click!, despre garderoba de lux a Elenei Ceaușescu, în valoare de peste 300.000 de lei, la acea vreme. Chiar și pe 25 decembrie 1989, ziua în care soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați și mai apoi executați, într-o unitate militară din Târgoviște, purtau paltoane scumpe, cât prețul unui apartament.

Elena Ceaușescu avea colecție de blănuri de 300.000 de lei

Elena Ceaușescu, soția lui Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României, adora blănurile. Deținea o adevărată colecție, multe dintre ele fiind aduse din Occident. 

Celebrul designer și expert în blănuri Daniel Mărgărit ne-a făcut dezvăluiri, exclusiv pentru Click!, despre garderoba Elenei Ceaușescu:

„Când am vizitat palatul lor, am văzut și o serie de blănuri, unele erau cumpărate, cred că din Germania, după cum erau sortate și prinse în niște pachete speciale, care nu se găseau în România. Cred că erau în valoare totală de vreo 300.000 de lei.

În anii 80, o haină de nurcă costa și peste 100.000 de lei, în cazul în care o găseai. Mama aducea materialele din Germania, le lucra, și apoi dădea o haină din nurcă cu 80.000 de lei. Însă, trebuia să ai răbdare, căci pe lista mamei se aștepta și doi ani”. 

„În ziua morții, purtau haine de 80.000 de lei” 

În ziua morții lor, pe 25 decembrie 1989, când au fost judecați, și mai apoi executați, la o unitate militară din Târgoviște, soții Ceaușescu purtau haine de lux, scumpe:

„Elena Ceaușescu era îmbrăcată cu un palton din blană, cred că era din castor tuns, altfel, dacă era din altceva, devenea prea greu. Haina aceea costa în jur de 50.000 de lei. Iar Nicolae Ceaușescu purta un palton îmblănit cu astrahan, al lui costa în jur de 30.000 de lei, dacă era din calitate foarte bună.

Nu știu însă dacă erau cumpărate din Occident. Ambele valorau 80.000 de lei, cât un apartament”, mai spune designerul Daniel Mărgărit, pentru Click!

Unele blănuri erau lucrate și la Gospodăria de Partid

Elena Ceaușescu avea însă și haine lucrate la Gospodăria de Partid, cu sediul pe strada Popa Nan. Aici, din păcate, nu existau specialiști în domeniu, fiind considerat mai degrabă un batalion disciplinar:

„În ultima vreme, soții Ceaușescu mergeau mai mult pe materialele autohtone. Erau două ferme, la 1 Decembrie și la Bacău, de vulpi, vizon se creștea mai puțin, la Bacău, dar nu era de calitate. În România, mai erau nutrii, astrahanul fiind însă cel mai popular.

Se mai importau blănuri din vulpi, din Polonia, dar foarte puțin, căci aveam și noi. Gospodăria de Partid era un fel de batalion disciplinar, cei mai buni meșteri erau, de fapt, la Cooperativa Blănarilor, aceștia învățaseră meserie în atelierele vechi”, mai povestește Daniel Mărgărit, patronul Casei de blănuri MG.  

„Cei mai buni meșteri români au rămas în Germania”

Daniel Mărgărit provine dintr-o familie de meșteri blănari, meserie pe care și el a dus-o mai departe, urmând tradiția:

„De exemplu, tata făcuse ucenicie, timp de 6 ani, iar la 18 ani, în 1939, deja era meșter blănar. Membrii familiei din partea tatălui au fost toți blănari. Însă, după ce au venit comuniștii, au început să dispară blănurile de lux, lucrându-se mai mult din astrahan, vidră și hamsteri, o paletă mult mai îngustă.

Nu mai aveau mașini de cusut performante, ci unele mai vechi, nu mai aveau ace, ață, deci nu ieșeau niște haine extraordinare, plus că nu mai aveau meșteri de la cine să învețe această meserie. Prin anii 70 a fost un exod, meșterii blănari au plecat la specializări, prin Germania și au rămas cu toții, chiar și un unchi.

Prin urmare, familia Ceaușescu nu se bucura de cea mai calificată mână de lucru, fiecare muncitor avea stilul lui, două haine nu erau lucrate la fel”, mai povestește Daniel Mărgărit, exclusiv pentru Click!

Angela Similea și Violeta Andrei o eclipsau pe Elena Ceaușescu

Însă, nu numai Elena Ceaușescu era îmbrăcată ca o adevărată divă de la Hollywood. Două mari artiste ale vremii o eclipsau:

„Angela Similea avea și ea haine de blană, foarte frumoase, aduse de soțul ei, din străinătate. Cei care plecau din țară aduceau blănuri, de prin Rusia și de prin Polonia, erau însă scumpe, nu-și permitea oricine.

O haină din vizon se vindea în anii 80 și cu 10.000 de mărci, în condițiile în care un Mercedes costa cam 30.000 de mărci. Dar și actrița Violeta Andrei era bine îmbrăcată, foarte elegantă. Soțul ei, Ștefan Andrei, pe atunci, ministru de externe, îi aducea blănuri scumpe din magazinele de peste graniță”, mai menționează expertul Daniel Mărgărit, exclusiv pentru Click!

Blănurile Elenei Ceaușescu, scoase la licitație. Care a fost prețul de pornire?

În urmă cu 9 ani, în cadrul licitației „Epoca de Aur”, care s-a desfășurat la Hotelul Hilton, Casa de licitaţii Artmark a scos la vânzare diverse obiecte ale cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. De la carnetul de partid al dictatorului, până la poşeta Gucci, a primei tovarăşe a ţării, nostalgicii au putut achiziţiona blănuri, şepci, cravate, portofele. Știrista Olivia Păunescu a probat haina din blană, cu preț de pornire la licitație, de 1.000 de euro, dar şi geanta Gucci:

„Este una dintre cele peste 40 de haine de blană ale Elenei Ceauşescu. Îmi vine ca turnată”, spunea atunci Olivia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net