Radu Afrim, la moartea lui Ion Caramitru. «Abia acum se va vedea ce a însemnat pentru breasla noastră»

Ultima actualizare:

    Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de anifoto: Inquam Photos
Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, la vârsta de 79 de anifoto: Inquam Photos

Regizorul Radu Afrim a transmis un mesaj emoționant la moartea lui Ion Caramitru. Afrim a rememorat momentele-cheie ale colaborării cu marele actor, director al TNB, și a subliniat că acesta a reprezentat un factor de echilibru în breasla oamenilor de teatru din România.

A murit actorul Ion Caramitru. M-a întristat mult vestea asta. Abia acum se va vedea (deși unii nu vor recunoaște) ce a însemnat Caramitru pentru breasla noastră. El a însemnat, în primul rand, echilibru. Nu i-am adus cuvinte de laudă în timpul vieții, dar nici n-am mers deloc în partea cealaltă.

Am amintit în mai toate interviurile întâmplări simpatice pe care le-am trăit cu el în timpul lucrului meu la TNB. Sau cum intram plin de probleme în biroul lui și ieșeam liniștit. Cum privea cu toleranță și ușor amuzat ezitările mele în a alege textele de pus în scenă și faptul că schimbam mai mereu piesele, inclusiv după începerea repetițiilor.

El a fost primul director al TNB care m-a chemat sa regizez acolo. Propunerile lui au fost inspirate. El a avut încredere să-mi propună Pădurea spânzuraților. Sau Năpasta. Mi-a dat voie să aduc în distribuții ce oameni din afara teatrului doream. Actori mari din alte teatre sau alte orașe, tineri actori care n-aveau niciun contract, nicăieri. Câte trei sau șaptesprezece odată. Niciodată la vreo vizionare n-a intrat peste munca mea. Cu discreție dădea o sugestie.

Radu Afrim: ”Privirea lui nu mai era aceeași ca acum unsprezece ani”

Mi-a dat direcția artistică a Galei Hop în momentul în care acest proiect era muribund. A renăscut. Apoi mi l-a luat. N-am înțeles de ce, însă nu m-am supărat. Ultima dată când am fost în București (acum, prin iulie) am trecut pe la el prin teatru. Cred c-am stat vreo trei ore. Avea multe de povestit, mai ales despre trecutul teatrului ro. Înainte să plec, mi-a propus să regizez la anul O făclie de Paște. N-a uitat să adauge că propunerile lui mi-au adus noroc. Nimic nu anunța atunci ziua tristă de azi, nici operația la picior pe care o făcuse, nici măcar privirea lui care nu mai era aceeași ca acum unsprezece ani, când am stat prima dată în același birou.

Atunci, alături era și actrița Ilinca Tomoroveanu. Puneam la cale Avalanșa. Chiar în acest moment, în seara asta joacă la Teatrul Național ultimul spectacol pe care l-am făcut la invitația lui Ion Caramitru: Trei surori. Îmi doresc mult ca actorii să țină un moment de reculegere. Condoleanțe familiei, colegilor mei de la Uniter, celor care l-au prețuit. Drum lin”, a scris regizorul Radu Afrim pe pagina personală de Facebook.

Oana Pellea: ”Poate îți iau și alții exemplul deși… nu cred și oricum e prea târziu”

Mesajul regizorului Radu Afrim trebuie citit în contextul în care, în ultimii ani, mai mulți actori, colaboratori sau angajați la Teatrul Național București, s-au plâns de activitatea de manager a lui Ion Caramitru și au luat poziție împotriva acestuia în mai multe intervenții publice.

Gestul regizorului a fost apreciat de Oana Pellea, Emilia Popescu sau Maia Morgenstern.

”Da… Radu Afrim. Frumos din partea ta… că îi recunoști meritele domnului Caramitru. Poate îți iau și alții exemplul deși… nu cred și oricum e prea târziu! Dumnezeu să-l odihnească!”, a comentat actrița Oana Pellea.

”Bravo, Radu! Dumnezeu să-l odihnească. Un pic de smerenie n-ar strica... și noi jucăm acum și vom ține un moment de reculegere”, a comentat Emilia Popescu.

Citește și:

Scandal la Teatrul Naţional! Ion Caramitru, acuzat că favorizează anumiţi actori: «M-a scos din toate piesele»

Scandal la Teatrul Național din București! Actorilor le e frică de Ion Caramitru

image
image
image
image
image
image
banner miron cozma png
banner ionut petrescu png
banner cristi borcea png
"Am și sădit în grădină semințe pentru a avea în curând salate, verdețuri și legume, abia le aștept", ne-a spus vedeta
smiley simon cowell jpg
banner Mihaela Coserariu png