Aşa va arăta Sfârşitul?
Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 a zguduit sâmbătă craterul de 10 km al vulcanului Katla. A fost ultimul din lungul şir de semne pe care uriaşul adormit îl dă înaintea marii explozii estimate de specialişti. După ce va erupe, faţa Terrei va arăta altfel.
Vulcanologii care studiază activitatea celui mai mare vulcan din Islanda se aşteaptă la ce e mai rău.
Katla se află în zona vulcanică a Islandei care include şi craterele Laki. Pentru a realiza pericolul care ne pândeşte, imaginaţi-vă că în 1783 vulcanii din această regiune au fumegat continuu.
Au aruncat în aer miliarde de tone de fluorură de hidrogen şi dioxid de sulf care au ucis jumătate din populaţia Islandei.
Aşa arăta vulcanul la 2 decembrie 2011
„Erupţia din 1783 a schimbat clima la nivel planetar. Cronicile vremii povestesc că a fost o iarnă nucleară.
Din cauza particulelor de acid sulfuric din aer, atmosfera reflecta lumini ciudate, s-a răcit temperatura la nivelul întregii planete şi au fost trei ani de foamete", a declarat, pentru Katla News, profesorul vulcanolog Pall Einarsson.
Deşi vulcanologii speră să nu fie aşa, trebuie ţinut cont că vulcanul Katla erupe o dată la 40 sau 80 de ani. De data aceasta a întârziat...
Când a erupt în 1783, Katla a schimbat clima Terrei
Cel mai periculos vulcan
Katla este un vulcan foarte capricios. El s-a "trezit" la 5 octombrie şi a avut până în prezent 500 de cutremure locale, semn că acumulează magmă.
„Cel mai fericit scenariu este acela ca erupţia lui Katla să semene cu cea a vulcanului Grimsvotn, care a aruncat în aer un volum imens de rocă încinsă.
A fumegat doar o săptămână şi apoi a intrat iar în amorţire", a punctat Pall Einarsson.
În cazul în care Katla erupe în această iarnă, toate liniile aeriene vor fi suspendate la nivel planetar, iar particulele vor ajunge în mai puţin de o săptămână la Antipozi.