Beneficiile fenomenale pentru sănătate ale roșiilor. Scad riscul de boli de inimă, diabet și cancer

Ultima actualizare:

Originare din America de Sud, roșiile aparțin familiei de fructe de mănăsele. Familia include ardei iute, cartofi, vinete și alte legume familiare. 

Rosiile au vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K din abundență. Foto: Click.
Rosiile au vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K din abundență. Foto: Click.

Beneficiile roșiilor

Roșiile sunt sursa principală de licopen, un antioxidant asociat cu diverse avantaje pentru sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă și cancer. În plus, au vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K din abundență.

Oamenii cresc și le cultivă în moduri diferite, în funcție de cerere. Prin urmare, variază în mărime, culoare și metode de cultivare. În plus, poate fi organic, hibrid sau modificat după preferință. Roșiile au de obicei culoarea roșie când sunt pe deplin mature, dar uneori pot fi galbene, portocalii, verzi sau violete. În plus, există numeroase subspecii de roșii, fiecare având forma și aroma sa.

Proprietățile nutriționale ale tomatelor

Roșiile sunt hrană vegetală bogată în nutrienți. Nu este un fapt necunoscut că, consumul de produse pe bază de plante este benefic pentru o viață sănătoasă, iar roșiile nu sunt diferite. De exemplu, riscul de boli de inimă, diabet și cancer scade pe măsură ce cantitatea de alimente pe bază de plante din dietă crește. În plus, sunt bogate în vitamina K, calciu și licopen, care sunt benefice pentru repararea, întărirea și creșterea masei osoase.

Valoare nutrițională

Roșiile au un conținut de apă de aproximativ 95%. Carbohidrații și fibrele reprezintă restul de 5% din ea. O roșie crudă de 100 de grame conține:

Calorii: 18
Apă: 95%
Proteine: 0,9 grame
Carbohidrați: 3,9 grame
Zahăr: 2,6 grame
Fibre: 1,2 grame
Grăsimi: 0,2 grame

Roșiile sunt, de asemenea, foarte populare pentru proprietățile lor antioxidante. Antioxidanții sunt:

Licopen
Beta caroten
luteină
Flavonoide
Acizi fenolici
Taninuri

Date nutriționale

Vitamine și minerale: roșiile conțin vitamine și minerale din abundență. O roșie de mărime medie poate îndeplini 28% din aportul zilnic de referință (RDI) al vitaminei C. Vitamina C este un nutrient esențial și un antioxidant puternic.

Vitamina K1: Numită și filochinonă, vitamina K1 ajută la prevenirea coagulării sângelui și promovează sănătatea oaselor.

Vitamina B9 (folat): Folatul, un tip de vitamina B, este necesar pentru dezvoltarea țesuturilor sănătoase și activitățile celulare. Este deosebit de important pentru femei în timpul sarcinii.

Potasiu: potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale și previne, de asemenea, bolile de inimă. Este unul dintre numeroșii nutrienți găsiți în roșii.

Carbohidrați: Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, rezultând mai puțin de 5 grame de carbohidrați într-un exemplar mediu (123 grame). Zaharurile simplificate, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă peste 70% din încărcătura de carbohidrați.

Fibre: Roșiile sunt o sursă bogată de fibre, o roșie de dimensiuni medii care conține aproximativ 1,5 grame de fibre. Fibrele insolubile precum hemiceluloza, celuloza și lignina formează majoritatea fibrelor din tomate (87%).

Beneficiile pentru sănătate ale tomatelor

1. Previne cancerul

Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive responsabile de creșterea cancerului. Sunt instabili și caută în mod constant alți atomi sau molecule pentru a se lega. Ca rezultat, declanșează stresul oxidativ, care dăunează foarte mult celulelor. În plus, radicalii liberi distrug toate elementele esențiale ale celulelor, cum ar fi ADN-ul, proteinele și membranele celulare.

Antioxidanții atenuează efectul stresului oxidativ și previn dezvoltarea radicalilor liberi. În plus, își donează atomii radicalilor liberi și îi fac stabili și mai puțin reactivi.

Licopenul (un antioxidant), un polifenol sau un component vegetal din roșii, ajută la prevenirea cancerului de prostată. De asemenea, este ceea ce dă roșiilor culoarea lor roșiatică distinctivă. 

Un studiu sugerează că consumul de beta-caroten poate reduce șansele de cancer de colon. Consumul de diete bogate în beta-caroten ajută, de asemenea, la prevenirea cancerului colorectal. În plus, conform unui alt studiu, consumul de cantități mari de beta-caroten previne dezvoltarea tumorii în cancerul de prostată. Consumul de fibre din fructe și legume scade și riscul de cancer colorectal.

2. Controlul tensiunii arteriale

Aportul scăzut de sodiu vă ajută să vă mențineți tensiunea arterială sub control. În același timp, aportul de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Roșiile sunt bogate în potasiu și, prin urmare, ajută la promovarea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale. Aportul ridicat de potasiu scade cantitatea de sodiu din organism, facilitând eliminarea sodiului suplimentar prin rinichi. Potasiul poate fi semnificativ datorită efectelor sale asupra arterelor care le lărgesc. În plus, ameliorează tensiunea crescută și acumulată din pereții vaselor de sânge. Ca rezultat, reduce și mai mult tensiunea arterială.

Conform unui studiu, aportul ridicat de potasiu și sodiu scăzut reduc riscul de deces din toate aceste cauze cu 20%.

3. Scade riscul de boli cardiace

Roșiile sunt bogate în fibre, potasiu, vitamina C și colină. Toate acestea sunt benefice pentru sănătatea inimii. O reformă alimentară esențială pentru a minimiza riscul de boli cardiovasculare este creșterea consumului de potasiu și scăderea aportului de sare. Potasiul previne acumularea de calciu în celulele musculare netede situate în artere. Acest fenomen se numește calcificare vasculară.

Calcificarea vasculară este dăunătoare inimii, deoarece întărește arterele și limitează și mai mult fluxul sanguin. În schimb, aportul ridicat de potasiu scade riscul de boli cardiovasculare și previne degenerarea musculară. In plus, mentine densitatea minerala osoasa si scade formarea pietrelor la rinichi.

Această legumă conține folat, care menține echilibrul nivelului de homocisteină. Homocisteina este un aminoacid pe care corpul nostru îl eliberează atunci când proteinele se descompun. În plus, studiile sugerează că aceasta duce la un risc mai mare de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Deci, atunci când acidul folic gestionează nivelurile de homocisteină, reduce riscul de boli de inimă.

4. Controlul diabetului

Potrivit studiilor, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care urmează o dietă bogată în fibre pot prezenta niveluri scăzute de glucoză din sânge. În același timp, persoanele cu diabet de tip 2 pot avea un nivel mai bun al zahărului din sânge, al lipidelor și al insulinei.

Puteți găsi aproximativ 2 grame de fibre într-o cană de roșii cherry. În plus, au un IG mai mic de 15, ceea ce le face un aliment cu IG scăzut și o alegere excelentă pentru diabet. Persoanele cu diabet ar trebui să mănânce alimente cu un scor IG mai mic de 55. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Potrivit unui studiu, consumul a 200 de grame de roșii crude pe zi (echivalentul a 1,5 roșii medii) scade tensiunea arterială la adulții cu diabet zaharat de tip 2. Consumul de roșii ajută, de asemenea, la reducerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2.

5. Previne constipația

Roșiile sunt un fruct laxativ. Consumul de mese bogate în apă și fibre, cum ar fi roșiile, poate ajuta la hidratare și poate promova mișcările intestinale regulate. Se datorează faptului că fibrele insolubile nu sunt solubile în apă. Ca rezultat, ele nu dizolvă particulele de alimente și le scot din corp adăugând mai mult volum scaunului. Acestea asigură aproximativ 10% din aportul zilnic de fibre, rezultând o digestie îmbunătățită și mișcarea intestinală.

6. Ajută la vindecarea daunelor cauzate de fumat

Fumatul determină organismul să producă o cantitate excesivă de radicali liberi. Vitamina C le poate neutraliza eficient. Drept urmare, roșiile pot fi benefice pentru fumători. Vitamina C din roșii ajută la eliminarea blocajului arterelor care afectează buna funcționare a inimii. Are proprietăți antioxidante care protejează celulele și alte molecule vitale ale corpului de oxidare și deteriorare.

Deficiența de vitamina C poate duce la boli de inimă și cancer. Potrivit unui studiu, bărbații și femeile care nu fumează au nevoie de 90 mg și, respectiv, 75 mg de vitamina C. Pe de altă parte, fumătorii au nevoie de 35 mg. O sută de grame de roșii crude vă pot oferi aproximativ 13,7 mg de vitamina C.

7. Beneficii pentru piele

Roșiile au proprietăți acide și sunt bogate în potasiu și vitamina C. Acești nutrienți îmbunătățesc pielea plictisitoare și aduc strălucire. În plus, au licopen, un antioxidant care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. În afară de asta, ajută la tratarea tulburărilor pielii asociate cu îmbătrânirea și expunerea la UV, făcându-l un excelent întineritor al pielii. În plus, caracteristicile astringente ale roșiilor ajută la reducerea excesului de sebum de la suprafața pielii. Ca urmare, limitează acumularea de ulei și reduce probabilitatea de apariție a punctelor negre și albe.

În plus, roșiile au calități de micșorare a porilor și favorizează întărirea pielii. Drept urmare, ele ajută la prevenirea acneei și a coșurilor. Prin urmare, roșiile sunt un remediu multifuncțional și popular pentru tratarea problemelor pielii.

8. Îmbunătățește vederea

Unul dintre motivele pentru care roșiile sunt potrivite pentru ochi este că sunt bogate în vitamina A. Retina noastră are nevoie de vitamina A. Cantitățile scăzute de vitamina pot duce la orbire în timp. În plus, conțin licopen, care protejează ochii de daunele radicalilor liberi. Persoanele cu niveluri mai ridicate de licopen se confruntă cu un risc mai scăzut de degenerescență maculară legată de vârstă. Licopenul protejează în continuare ochii împotriva iritațiilor cauzate de soare.

Vitamina C și cuprul sunt două substanțe suplimentare prietenoase cu ochii.

Roșii: efecte secundare probabile

Deși nu există reacții alergice semnificative la consumul de roșii, acestea nu sunt complet inexistente. Persoanele cu tipuri de corp sensibile pot prezenta simptome alergice cum ar fi curgerea nasului, mâncărime, tulburări gastro-intestinale, inclusiv vărsături, diaree și dureri de stomac.

Supradozajul cu potasiu poate fi periculos pentru cei care au o funcție renală deficitară. Potasiul suplimentar în sânge poate fi periculos. Corpul uneori nu reușește să proceseze prezența suplimentară de potasiu. Atunci când mănâncă alimente foarte acide, persoanele cu boală de reflux gastroesofagian (GERD) pot observa o creștere a simptomelor precum arsuri la stomac și vărsături. Trebuie să rețineți că reacția și severitatea reacțiilor pot diferi de la o persoană la alta.

Concluzie

În prezent, roșiile sunt a treia cea mai populară legume proaspete de pe piață. Atribuindu-i valorii sale nutritive și versatilității în utilizări, a fost întotdeauna solicitat în întreaga lume. Ele fac parte din dieta principală a majorității oamenilor. Îmbunătățește sănătatea oamenilor în numeroase moduri, ceea ce nu este altceva decât fascinant de explorat.

Întrebări frecvente (FAQs)

Î: Care sunt beneficiile consumului de roșii crude?

A. Consumul de roșii crude vă poate aduce mai multe beneficii. Roșiile crude sunt încărcate cu vitamina C, un nutrient esențial și un antioxidant puternic care ne îmbunătățește imunitatea și ne protejează de multe probleme de sănătate.

Î: Ce se întâmplă dacă mănânci roșii în fiecare zi?

R: Consumul de roșii în fiecare zi este extrem de benefic. Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii, previne riscul de cancer și ajută la îmbunătățirea pielii. Deci este complet bine să mănânci roșii în fiecare zi, dar ar trebui să le consumi cu moderație.

Î: Câte roșii ar trebui să mănânc zilnic?

R: Consumul a 1-2 roșii poate îndeplini necesarul zilnic de vitamine, fibre și alți nutrienți esențiali. Trebuie să vă amintiți să nu mâncați în exces, deoarece poate duce la complicații de sănătate, cum ar fi aciditate, mâncărime, vărsături și diaree.

Î: De ce sunt roșiile rele?

R: Roșiile sunt benefice pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, dacă le consumi în cantități mai mari decât cele recomandate, pot duce la dureri și umflături la nivelul articulațiilor. Asta pentru că conține un alcaloid numit solanină. Este o toxină care duce la inflamație și afectează articulațiile.

Î: Roșia crește imunitatea?

R: Roșia este un stimulator al sistemului imunitar care conține o doză mare de antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, care vă pot afecta negativ sistemul imunitar. Ele furnizează cele trei vitamine majore antioxidante: beta-caroten, vitamina C și vitamina E. Drept urmare, sunt puternice întăritoare ale imunității.

Î: Este roșia bună pentru piele?

A: Da. Roșiile au antioxidanți care îmbunătățesc producția de colagen și luptă împotriva inflamației. În plus, ajută și la anti-îmbătrânire. Proprietățile de micșorare a porilor și de strângere a pielii ajută la reducerea și tratarea acneei. Astfel, este un fruct excelent pentru pielea ta.

Î: Ce vitamine au roșiile?

A; Roșiile sunt o sursă bogată de vitamine. O roșie de mărime medie poate îndeplini 28% din aportul zilnic de referință (RDI) al vitaminei C. Vitamina C este un nutrient esențial și un antioxidant puternic. În plus, sunt bogate în vitamina K, care ajută la prevenirea coagulării sângelui și la promovarea sănătății oaselor. În plus, roșiile conțin și vitamina B9, care ajută la dezvoltarea țesuturilor sănătoase și la activitatea celulară.

Î: Care sunt dezavantajele consumului de roșii?

R: Nu există dezavantaje semnificative ale consumului de roșii. Cu toate acestea, unele dintre posibilele efecte secundare ale consumului excesiv de roșii sunt refluxul acid, alergiile și pietrele la rinichi. În plus, un alcaloid numit solanină din roșii poate provoca inflamații și poate duce în continuare la umflături și dureri la nivelul articulațiilor.

Î. Care sunt efectele secundare ale consumului de roșii?

A. Un compus numit histamina din roșii poate duce la o reacție alergică și erupții cutanate. Prin urmare, dacă sunteți alergic la roșii, este posibil să aveți umflarea limbii, a feței și a gurii. În plus, poate provoca și dermatită, o reacție alergică. În plus, o alergie la roșii poate provoca strănut și durere în gât.

Î: Este roșia dăunătoare pentru rinichi?

R: Dacă mănânci roșii cu moderație, acestea nu sunt dăunătoare pentru rinichi. Roșiile au un nivel ridicat de oxalat. Dacă sunt consumați în exces, rinichii noștri nu reușesc să le îndepărteze uneori. Poate duce la pietre la rinichi. Cu toate acestea, la fel ca și alte reacții adverse posibile, și aceasta poate rezulta din supraconsum. Deci, ar trebui să le consumați întotdeauna cu moderație.

Î: Cine ar trebui să evite roșiile?

R: Persoanele cu funcții renale slabe, dureri articulare și osoase ar trebui să evite consumul de roșii în exces. Conține potasiu, iar conținutul ridicat de potasiu în organism poate fi periculos pentru un rinichi slab.

Î: Care este valoarea nutritivă a unei roșii?

R: Roșiile sunt 95% apă. În plus, 100 de grame de fructe conțin 18 calorii, 0,9 grame de proteine, 3,9 grame de zahăr, 1,2 grame de fibre și 0,2 grame de grăsimi. În plus, sunt bogate în vitaminele C, K și B9.

Î: Este roșia bună pentru pierderea în greutate?

R: Deși nu există o corelație directă între roșie și pierderea în greutate. Cu toate acestea, roșiile sunt sărace în carbohidrați și bogate în fibre. Fibrele vă ajută să vă simțiți plini, prevenind mâncatul excesiv. În cele din urmă, are ca rezultat controlul aportului de calorii. În plus, ajută la îmbunătățirea sănătății intestinului și a mișcărilor intestinale. Acestea sunt elementele de bază ale pierderii în greutate. Ca rezultat, un consum moderat poate ajuta la pierderea in greutate.

Î: Roșiile ard grăsimea de pe burtă?

R: Roșiile sunt bogate în aminoacizi de ardere a grăsimilor numiți carnitină. În plus, ele conțin leptină, un tip de proteină care îmbunătățește activitățile metabolice ducând la arderea activă a grăsimilor. Nu vizează nicio parte specifică a corpului, dar reducerea grăsimii afectează grăsimea abdominală.

Î. Câte roșii sunt prea multe?

R. Deși nu există cercetări suficiente pentru a demonstra cantitatea maximă de roșii pe care o poți consuma într-o zi, oamenii de știință spun că este suficient să mănânci 1-2 roșii mari sau șase roșii cherry. Deci, ar trebui să vă limitați consumul la asta.

Î: Pot roșiile să crească ritmul cardiac?

R: Nu, roșiile reglează ritmul cardiac și le țin sub control. Îmbunătățește sănătatea inimii prin prevenirea plăcii bucale, scriu cei de la Healthline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net