Animalul inofensiv din România care te poate ucide fără să vrea. E veninos, iar toxinele sale provoacă șoc anafilactic

Ultima actualizare:

Animalul inofensiv din România care te poate ucide fără să vrea. E veninos, iar toxinele sale pot duce la șoc anafilactic! Este vorba despre o specie de broască care poate deveni foarte periculoasă și care este răspândită în multe zone din lume.

Animalul inofensiv din România care te poate ucide fără să vrea
Animalul inofensiv din România care te poate ucide fără să vrea

Animalul inofensiv din România care te poate ucide fără să vrea

Conform adevărul.ro, broasca râioasă brună, cunoscută științific sub numele de Bufo bufo, este o specie de broască fără coadă din familia bufonidelor (Bufonidae). Această creatură poate fi întâlnită în medii umede din livezi, păduri, culturi și chiar în apropierea așezărilor umane, adesea găsindu-și adăpost în crăpăturile zidurilor și în pivnițe.

Aceasta specie se găsește în nord-vestul Africii, în cea mai mare parte a Europei și regiunile temperate ale Asiei, până la lacul Baikal. În Alpi, aceasta poate fi găsită la altitudini de până la 2200 de metri. Broasca râioasă brună este o specie cu numeroase subspecii geografice, iar în România și Republica Moldova, trăiește subspecia Bufo bufo bufo. În România, această broască este prezentă de la altitudini de 300 de metri în sus, începând cu regiunile de deal și până la limitele pădurilor de munte, inclusiv Podișul Transilvaniei, fără a depăși altitudinea de 1800 de metri. În Dobrogea, se găsește doar în pădurile din zona nordică.

Această broască se remarcă prin dimensiunile sale, având un corp voluminos, compact și umflat. Este cea mai mare broască din România, cu femele care pot ajunge la o lungime de până la 13 centimetri, în timp ce masculii sunt mai mici, cu o lungime de până la 8 centimetri. Un aspect deosebit al acestei broaște este aspectul său exterior, cu partea superioară a corpului acoperită de negi de dimensiuni variabile, uneori cu aspect spinos, în timp ce partea inferioară a corpului prezintă o textură granuloasă.

Un alt element interesant este prezența glandelor parotoide ovale sau în formă de semilună în spatele ochilor broaștei. Aceste glande, împreună cu glandele tegumentare de pe negii săi, secretă o substanță veninoasă cunoscută sub numele de bufotoxină. Acest venin are rolul de a-i proteja de potențialii dușmani. Cu toate acestea, este important de menționat că broasca râioasă brună este cel mai toxic amfibian din regiunea noastră, iar contactul cu acest venin poate provoca iritații ale mucoaselor și, în cazuri extreme, poate duce la deces prin șoc anafilactic.

Cu o longevitate remarcabilă în captivitate, broasca râioasă brună poate trăi până la vârsta de 36 de ani, oferind cercetătorilor și pasionaților de amfibieni ample oportunități de studiu. Acest amfibian ne dezvăluie o lume fascinantă, cu caracteristici unice și se bucură de o poziție distinctă în ecosistemul său.

Alte animale periculoase care trăiesc în România

Tarantula

Trebuie să știți că în România trăiește și o specie de tarantulă! Aceasta este o specie de păianjeni din familia păianjenilor-lupi (Lycosidae), fiind considerată cea mai mare specie de păianjeni de pe teritoriul României şi Republicii Moldova, coform sursei citate. Femela atinge dimensiuni medii de 25 mm, în timp ce masculul are dimensiuni medii de 19 mm.

Acești păianjeni petrec majoritatea timpului în galerii săpate în sol și preferă zonele de câmpie, zonele inundabile și soluri umede. Sunt buni înotători și pot traversa râuri mari, fiind capabili să înoate timp de 7 zile. Mușcătura acestor păianjeni este neplăcută pentru om, cauzând durere intensă, umflături, înroșire și o stare generală proastă, inclusiv somnolență și apatie.

Vipere

În România există mai multe specii de vipere, incluzând vipera comună, vipera cu corn și trei subspecii de viperă de stepă. Vipera comună, cunoscută și sub numele de vipera cu cruce, este cea mai răspândită specie din România, cu aproximativ 30.000 de exemplare. Vipera cu corn este cea mai periculoasă dintre viperele românești, dar și cea mai rară. Vipera berus poate avea o lungime de 50-70 cm, dar în cazuri excepționale poate atinge 90 cm. Culorile acestor vipere variază de la cenușiu-argintiu la galben, roșiatic, cenușiu-brun și negru.

Masculii au culori mai variate și un desen dorsal în formă de zigzag mai pronunțat decât femelele. Ochii au irisul galben cu pupile sub formă de șliț vertical. Mușcăturile de viperă berus sunt relativ comune în Europa, dar toxicitatea veninului este scăzută în comparație cu alte specii de viperă.

Simptomele mușcăturilor includ durere intensă, umflare și furnicături locale. Necrozele sunt rare. Mușcăturile pot duce la șoc anafilactic cu simptome precum greață, vărsături, colici abdominale, diaree, transpirație excesivă, febră, tahicardie, pierderea conștienței, stare de șoc, edem facial și spasm bronșic. În cazuri grave, poate apărea insuficiența cardiovasculară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net