Bărbatul care s-a îmbogățit datorită blugilor. Cine a fost Levi Strauss și cum a reușit să devină un fashion icon
Cu toții îi purtăm în fiecare zi, fie că mergem la muncă sau ieșim în oraș cu prietenii ori familia, însă te-ai întrebat vreodată cum a apărut unul dintre cele mai populare obiecte vestimentare: blugii? Ei bine, cel care s-a făcut cunoscut pentru invenția blugilor ce a marcat moda şi industria textilă a fost Levi Strauss.
Confecționați dintr-o țesătură rezistentă numită denim, pantalonii indigo, concepuți inițial pentru muncitori, au captivat adolescenții în anii 1960. Elvis Presley, Marlon Brando și James Dean s-au numărat printre primii „derbedei" care au purtat blugi pe marile ecrane. Cu toate acestea, adevărata istorie a blugilor a început în 1873.
Născut pe 26 februarie 1829, într-o familie de evrei așkenazi din comuna Buttenheim aflată în Regatul Bavariei, fiind fiul lui Hirsch Strauss și a celei de-a doua lui soții, Rebecca Strauss, Levi Strauss s-a mutat în SUA împreună cu familia, la vârsta de 18 ani, pentru a se alătura fraților săi, Jonas și Louis, care începuseră o afacere în New York, o companie numită J. Strauss Brother & Co., care vindea ceainice, pături, diverse țesături, ace și ață.
Familia a decis apoi să deschidă o filială pe Coasta de Vest, în San Francisco. Băiatul a ajuns acolo la începutul lunii martie 1854 și, după ce s-a alăturat familiei surorii sale, a deschis un magazin numit Levi Strauss & Co., unde vindea haine, lenjerie de pat, piepteni, poșete și batiste, trimise de la New York.
În 1872, Jacob Davis, un croitor care cumpăra adesea stofă de la acest magazin, i-a scris lui Straus cerându-i să se asocieze cu el în brevetarea și vânzarea de articole de îmbrăcăminte întărite cu nituri metalice. Strauss a acceptat propunerea și, la 20 mai 1873, cei doi au primit brevetul american No. 139.121 pentru „îmbunătățiri în fixarea deschiderilor de buzunar”.
James Dean, Marlon Brando şi Elvis Presley au promovat blugii
Banii încasaţi din vânzări îl propulsează în postura de partener de afaceri. Ulterior, Davis și Strauss au experimentat cu diferite țesături pentru a confecționa pantaloni cu nituri, ajungând în cele din urmă la materialul denim cunoscut astăzi. Se dă startul confecţionării salopetelor cu talie din denim, îmbrăcăminte foarte potrivită pentru muncitori din fabrici, mineri, fermieri și cowboy din vestul Americii de Nord.
Pantalonii din această perioadă aveau două buzunare în față și unul în partea dreaptă din spate, toate acestea fiind întărite cu nituri de cupru. Micile buzunare pentru ceasuri, de asemenea întărite cu nituri, au fost adăugate de Levi Strauss la sfârșitul anilor 1870. În 1901, Levi Strauss a adăugat un buzunar în stânga spate, care este acum modelul standard de blugi cu cinci buzunare.
Marca de blue-jeans Levi Strauss devine tot mai cunoscută, iar compania se extinde pe zi ce trece, mai ales că, începând cu 1920, blugii cu buzunare devin cei mai folosiţi pantaloni din America. Însă, numele de „blue-jeans” nu se impune decât în 1960, iar cei care au contribuit la impunerea ei sunt americanii aflaţi la vârsta adolescenţei, potrivit historia.ro. James Dean, Marlon Brando şi Elvis Presley sunt vedetele care au promovat pe marile ecrane acest tip de îmbrăcăminte.
Omul de afaceri era membru al ramurii reformiste a iudaismului, a ajutat la înființarea Congregației Emanu-El, prima sinagogă evreiască din orașul San Francisco și a oferit bani mai multor organizații caritabile, inclusiv celor care se ocupau de orfani.
Levi Strauss s-a stins din viață pe data de 26 septembrie 1902 și a fost înmormântat în cimitirul din Colma, California. A lăsat prin testament compania celor patru nepoți, copiii surorii sale Fanny: Jacob, Sigmund, Louis și Abraham Stern. Averea sa valora aproximativ 6 milioane de dolari la acea vreme, echivalentul a peste 147.5 milioane de dolari în prezent.