Coco Chanel, de la o copilărie tumultoasă, la una dintre cele mai influente femei ale secolului XX

Probabil că atunci când auzi Coco Chanel, primele lucruri care îți vin în minte sunt: eleganță, stil, șiraguri de perle, parfum, costume deux pieces, inconfundabilele genți cu cei doi „C” înlănțuiți sau combinația clasică alb-negru. Și chiar a revoluționat industria de modă prin creațiile sale simple, elegante, comode și pline de rafinament, fiind unul dintre cei mai mari designeri din istorie, cea mai influentă femeie din secolul al XX-lea. Însă, înainte de a avea o carieră de succes, Coco a avut o copilărie marcată de sărăcie și multă nesiguranță.

Viața celei mai cunoscute creatoare de modă din secolul XX, Coco Chanel / Foto: Arhiva Click!
Viața celei mai cunoscute creatoare de modă din secolul XX, Coco Chanel / Foto: Arhiva Click!

Născută în după amiaza zilei de 19 august 1883, în localitatea Saumur, Franţa, Gabrielle Bonheur Chanel provenea dintr-o familie numeroasă şi foarte săracă. La vârsta de 12 ani, a fost dusă într-un orfelinat și crescută de călugărițe catolice timp de 6 ani, după ce mama ei a murit și tatăl era constrâns de datorii. Ulterior, și-a luat viața în propriile mâini.

La 18 ani, a început să lucreze simultan ca asistentă de vânzări în magazinul de stofe Maison Grampayre din Moulins și cântăreață într-o cafenea, acolo unde a primit porecla de „Coco”, deoarece una dintre melodiile pe care le cânta frecvent era intitulată „Qui qu'a vu Coco?” („Cine a văzut-o pe Coco?” n.r). În anul 1904, pe când avea 21 de ani, Coco a cunoscut un bărbat foarte influent care avea să-i schimbe viaţa, baronul Etienne Balsan. În scurt timp, cei doi devin amanţi și s-au mutat împreună într-una din casele acestuia. După o relație de șase ani, Etienne devine nu doar iubitul lui Coco Chanel, ci și primul ei finanțator.

Descoperindu-i talentul excepțional pentru a crea pălării, i-a facilitat accesul în cercuri sociale elitiste și a motivat-o să creeze piese vestimentare pentru femeile ce proveneau din familii înstărite. Pălăriile apreciate de aristocrația franceză au devenit o mică afacere. În 1909, Coco Chanel a deschis un magazin la parterul apartamentelor pe care baronul Balsan le deținea în Paris. Cu această ocazie îl cunoaşte şi pe Arthur Capel.

Drumul spre succes

În 1910, cu ajutorul lui Arthur, și-a mutat afacerea în 31 Rue Cambon Paris. În 1913, a deschis un alt magazin în Deauville, iar 2 ani mai târziu în Biarritz. Totodată, cei doi au devenit mai mult decât prieteni, Coco mărturisind că Arthur a fost dragostea vieții sale, însă moartea lui într-un accident de mașină, în anul 1919, a fost o lovitură dureroasă pentru ea.

În 1921, Coco Chanel a intrat pe piața parfumurilor cu teoria că mirosurile de flori și mosc nu sunt pe placul publicului. A colaborat cu chimistul Ernest Beaux pentru a crea parfumul Chanel No. 5., care a şocat la aceea vreme întreaga lume. Cu sticluța simplă, dreptunghiulară şi transparentă, a devenit într-un timp recond cel mai vândut parfum din lume.

Scoate pe piaţă şi alte parfumuri: Cuir de Russie, Gardenia și n° 22. De asemenea, a creat o întreagă linie de accesorii: curele, eşarfe, bijuterii, pantofi, genţi. Coco Chanel a avut un impact semnificativ asupra modei secolului al XX-lea, înlăturând corsetele și promovând bronzarea și purtarea de costume de baie. În 1926, iese pe piață „petit noir”, rochia mică, simplă şi neagră, iar din anul 1932, scoate o linie de bijuterii cu diamante în colaborare cu contele Etienne de Beaumont şi ducele Fulco de Ventura. Acesta este momentul apogelui carierei sale. Un moment în care atelierele ei aveau peste 4000 de angajaţi, iar hainele create de ea se vindeau într-un număr de 28 de mii de modele pe an.

Ultimii ani de viață

După moartea lui Arthur Capel, Coco a avut mai multe relaţii amoroase, printre amanţii săi celebri se numără Marele Duce Dimitri Pavlovici al Rusiei, un membru al familiei imperiale rusești, Hugh Grosvenor, al II-lea Duce de Westminster, care era unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, sau Hans Günther von Dincklage, un ofiţer nazist.

În 1931, la rugămintea producătorului Samuel Goldwyn, Coco a creat articole vestimentare pentru starurile de la Hollywood. În 1939, izbucneşte cel de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru o face să decidă să închidă atelierul din Rue Cambon. După război lucrurile nu se îmbunătăţesc. Este acuzată de colaborare cu naziştii şi decide să se retragă în Elveţia. A reluat afaracea în 1953, iar un an mai târzium la vârsta de 71 ani, a creat Tailleur.

Coco Chanel nu s-a măritat niciodată şi nu a avut copii. Ultimii ani din viaţa ei au fost dedicați muncii și pasiunii sale pentru modă. Nu a creat doar haine sau parfumuri, ci un adevărat stil de viață. Pălăriile, genţile supradimensionate, parfumurile tari, încălţămintea bicoloră, ceasurile unisex, tailleur-ul, au schimbat lumea modei, creațiile el vorbind despre dualismul omului, despre conştientizarea propriului corp, și că masculinitatea şi feminitatea sunt două elemente ce se împletesc în mod natural în fiecare dintre noi, relatează Historia.ro.

Pe data de 10 ianuarie 1971, într-o duminică, la vârsta de 87 de ani, în camera ei de la Hotelul Ritz din Paris, creatoarea de modă Coco Chanel s-a stins din viață. Moartea sa a marcat sfârșitul unei ere în industria modei, însă moștenirea ei continuă să trăiască și astăzi. După 10 ani de la decesul ei, Karl Lagerfeld a devenit director artistic al Casei Chanel și designer al colecțiilor haute-couture, pret-a-porter şi de accesorii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net