Bijuteria arhitectonică din București care poate fi vizitată gratuit. E fix în centrul Capitalei

Unul dintre muzeele puțin cunoscute ale Bucureștiului este Palatul Patriarhiei, clădirea impunătoare care domină Dealul Patriarhiei. 

Denumirea edificiului îi poate duce cu gândul pe vizitatori la o clădire administrativă, însă clădirea poate fi vizitată de oricine, gratuit.

Locul este încărcat cu istorie

De luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00, cu excepția sărbătorilor religioase și legale, accesul este permis celor care doresc să viziteze palatul.

Locul este marcat de istoria recentă a țării. În vechea clădire, de pe amplasamentul actualului Palat al Patriarhiei, a funcționat Adunarea Deputaților, unde s-a realizat, în 24 ianuarie 1859, unirea Țării Românești cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române.

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu sceptrul purtat cu mândrie de Nicolae Ceaușescu în pozele de propagandă?

Noua clădire a Camerei Deputaților a fost construită în 1906-1911 după proiectul arhitectului român Dimitrie Maimarolu. În anii regimului comunist, în aceeași clădire a fost sediul Marii Adunări Naționale.

În fața acestei adunări, la 28 martie 1974, Nicolae Ceaușescu a fost ales primul președinte al țării. O contradicție incredibilă, dacă ținem cont de faptul că membrii respectivului regim promovau ateismul. De altfel, în același loc cerea Nicolae Ceaușescu să fie judecat, în decembrie 1989.

Locul a fost ferit de tensiunile și controversele procesului, desfășurat într-o unitate militară din Târgoviște. În trecut, însă, în 1940, vechile edificii au fost martorele unei adunări impresionante de oameni, în momentul în când Ion Antonescu se alia cu Mișcarea Legionară.

Citește și: Altarul Catedralei Neamului este gata! Cum arată pe interior

După Revoluția din 1990, clădirea a găzduit sediul Camerei Deputaților. Din 1996, imobilul a intrat în posesia Patriarhiei Române, pentru administrare.

Abia în 2010, clădirea a fost returnată Patriarhiei Române. Astfel, Biserica și-a dorit să atragă fonduri europene pentru repararea ei, fiind restaurată în forma actuală.

Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc, Prințul Charles, capete încoronate ale Europei au vizitat de-a lungul timpului Palatul Patriarhiei.

Înainte de pandemie, palatul era vizitat anual și de 80.000 de persoane

În prezent, Dealul Patriarhiei, numit în trecut Dealul Mitropoliei, este o oază de liniște fix în centrul Bucureștiului. Vizitatorii se pot reculege în Catedrala Patriarhală, locul unde au fost sfințite coroanele primilor monarhi români și unde a fost încoronat Regele Mihai I.

Racla cu moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului, este depusă, de asemenea, în catedrală. În incinta complexului există și reședința patriarhală.

Vezi și: Gigi Becali, cartier de blocuri cu biserică mare cât o catedrală, în Pipera

Înainte de pandemie, Palatul era vizitat anual de aproximativ 70.000 - 80.000 de persoane, anual. Apoi, cifrele au scăzut drastic. Dar oameni au început să revină. Nu la fel de mult ca înainte, dar încep să viziteze, din nou. Majoritatea sunt turiști”, a declarat pentru Click!, părintele Liviu Nechita, coordonatorul proiectului de reabilitare a Palatului Patriarhiei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net