Care a fost prima piscină cu valuri din România. Acolo Regele Mihai a învățat să înoate

Ștrandul "Lido" a fost prima piscină cu valuri din România. În vara anului 1930, regele Mihai a învățat acolo să înoate. Presa de atunci scria că se găsea cu greu un loc în interior, iar clienții erau anunțați să-și rezerve mese din timp, mai ales că atmosfera era întreținută de o orchestra de jazz din Budapesta. 

Bazinul "Lido", prima piscină cu valuri Foto: arhivă Click!
Bazinul "Lido", prima piscină cu valuri Foto: arhivă Click!

Bazinul cu valuri, o noutate pentru bucureșteni 

Ștrandul Lido a fost deschis în luna august 1930 şi a fost proiectat de arhitectul Ernst Doneaud. Odată cu lansarea hotelului s-a inaugurat şi bazinul cu valuri, o noutate absolută pentru bucureşteni. „Era o chestie nemaipomenită pentru acele vremuri şi a reuşit să-i atragă pe bucureşteni până foarte târziu. Şi eu m-am scăldat la acest bazin prin anii ’70-’80“, îşi aminteşte renumitul istoric Dan Falcan.

Tot el spune că hotelul, situat în centrul Capitalei, pe Bulevardul Magheru, a aparţinut doctorului Constantin Angelescu Monteoru, fost ministru al învăţământului şi primul ambasador al României la Washington. „Dacă îmi aduc bine aminte, a fost numit şi prim-ministru al României pentru vreo patru zile, imediat după moartea lui Gheorghe Duca, în 1933“, a mai spus Falcan.

Ștrandul Lido avea o suprafață de 500 metri pătrați 

Celebrul bazin Lido, situat în spatele hotelului, avea o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, iar gresia şi faianţa erau de culoare albastră şi albă. Maşinăria care producea valurile şi toate instalaţiile bazinului au fost recondiţionate şi îmbunătăţite constant de-a lungul timpului.

Pentru a păstra standardele de igienă, apa bazinului se schimba la fiecare două zile, iar în acest interval trecea printr-un circuit special care o încălzea, o filtra şi o dezinfecta, adăugândui-se clor. Pe una dintre părţile ştrandului era instalat un ecran rulant, folosit pentru întreţinerea şi distracţia clienţilor.

Seara, ștrandul și terasa se transformau în restaurant 

După ora 18.00, ştrandul şi terasa erau transformate în restaurant. Declanşarea periodică a valurilor şi a reflectoarele de sub apă contribuiau la realizerea unei atmosfere răcoroasă şi plăcută pe timpul verii. Toate aceste detalii erau prezentate în revista „Arhitectura“ în anul 1958, când hotelul şi bazinul cu valuri au fost reamenajate.

„Realitatea Ilustrată“ saluta cu entuziasm în 1930 deschiderea bazinului cu valuri de la Lido, subliniind faptul că oricine a făcut o baie în bazin se declară încântat de efectul minunat al valurilor, de curăţenia desăvârşită a apei, menţinută întotdeauna la o temperatură agreabilă.

Cine a deținut ștrandul 

Restaurantul Cina este menţionat încă de pe atunci ca fiind unul dintre cele mai bune locuri în care se putea mânca şi asculta muzică bună în Capitală. „La Cina-Lido se servesc aperitive şi menu-uri cu preţul fix de 120 lei. După amiază, terasele sunt animate de foarte elegante ceaiuri dansante, date cu concursul celebrului Jazz Elly Roman şi Johny Morris. Afluenţa la ceaiurile dansante ale bazinului Lido este din zi în zi mai mare“, era lăudat hotelul care, mult mai recent, a constituit motiv de ceartă pentru George Angelescu Monteoru, urmaşul proprietarului, doctorul Constantin Angelescu Monteoru, şi fraţii Păunescu.

Urmaşii lui Constantin Angelescu Monteoru, au intrat în posesia hotelului după ce s-au judecat 17 ani cu fraţii Păunescu, în custodia cărora se afla hotelul. George Angelescu Monteoru a declarat la momentul respectiv că va transforma fostul cazino al hotelului în Muzeu al Şcolii Româneşti.

"Lido" se referă la un bazin de înot în aer liber 

Termenul „lido“ se referă la un bazin de înot în aer liber şi la serviciile asociate cu acesta. De asemnea, se referă şi la un loc unde oamenii pot înota, face plajă sau pot practica sporturi nautice. Numele de „lido“ îşi are rădăcinile în Italia, şi vine de la staţiunea Lido di Venezia, situată pe o plaja din zona Lagunei Veneţiei, unde au început moda băilor de soare, undeva prin secolul al XIX-lea.

Regele Mihai a învățat acolo să înoate 

Bazinul face parte din Palatul Lido, ambele fiind cunoscute în timpul regimului comunist sub numele de "Hotelul Lido", clădire inaugurată în vara lui 1930. Un detaliu surprinzător este faptul că în același ani Regele Mihai învăța să înoate chiar aici. Din păcate pentru cei nostalgici sau curioși, locația mai poate fi acum admirată doar în poze.

Regele Mihai când învăța să înoate Foto: Ilustrațiunea Română
Regele Mihai când învăța să înoate Foto: Ilustrațiunea Română

În acei ani, era greu să găsești un loc la piscină. Clienții chiar erau anunțați să-și rezerve mese din timp, mai ales că atmosfera era întreținută de orchestra de jazz Bachman, venită direct de la Budapesta și cea a lui Johnny Morris și Elly Romann. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net