Adevărul ascuns din spatele relației dintre Regele Mihai și Carol al II-lea: „N-a fost chip să trăiesc într-o relaţie firească cu el”

Relația tensionată, chiar distantă, între Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, nu a fost un secret nici în vremea respectivă, nici ulterior. Unele amănunte pot fi greu de ascultat!

Regele Mihai și tatăl lui, regele Carol al II-lea nu au fost apropiați / foto: arhiva
Regele Mihai și tatăl lui, regele Carol al II-lea nu au fost apropiați / foto: arhiva

Odată ajuns la maturitate, Mihai a dezvăluit într-un interviu acordat publicistului Mirea Ciobanu că a simțit mereu durerea și regretul că nu a avut certitudinea sentimentelor paterne.

„O iubire foarte curioasă. Îmi pare rău că trebuie să mă îndoiesc mereu de ea,” declara regele Mihai publicistului Mihai Ciobanu. Aceste afirmații nu au fost făcute fără motiv.

Fostul monarh justifică incertitudinea în legătură cu sentimentele tatălui său, dând exemplu anumite întâmplări la care a fost martor și care au rămas vii în memoria sa până la maturitate, semn că relația cu regele a avut un impact profund asupra sa.

Mihai îi reproșa tatălui lui că nu a avut grijă de propria mamă

Mihai a adus reproșuri tatălui său, făcând referire la zilele dinaintea morții Reginei Maria, mama lui Carol al II-lea. Fără să îl acuze direct pe tatăl său, Mihai a sugerat că bunica sa nu a primit tratamentul corespunzător, deoarece deplasarea ei la o clinică din Germania ar fi fost foarte costisitoare.

„Bunica s-a purtat cu mine bine, era în vârstă, dar mie mi se părea că era foarte frumoasă. Când s-a îmbolnăvit, nu i s-a dat voie să meargă și să primească îngrijirea necesară. Nu știu ce s-a întâmplat.

Știu doar că trimiterea Reginei Maria la o clinică din Germania nu ar fi costat o avere. Abia spre finalul vieții i s-a permis să meargă la Dresden, unde exista o clinică foarte renumită.

Doctorul șef de acolo, Stomer cred că-l chema, o cunoștea pe mama și i-a spus că boala ar fi avut șanse mari de vindecare dacă ar fi fost tratată la timp," mărturisea regele Mihai în interviul citat de Adevarul.

Regina Maria a fost diagnosticată cu cancer în 1937

Regina Maria fusese diagnosticată în 1937 cu cancer la ficat și varice esofagiene. Avea hemoragii frecvente și boala îi limita mobilitatea la a fi ajutată sau transportată într-un scaun cu rotile. Își petrecuse ultimele zile la Sinaia, la Pelișor, în prezența fiului său și a nepotului, Mihai.

La acea vreme, viitorul monarh al României avea 17 ani și o iubea enorm pe bunica sa. A realizat cât de grav bolnavă era aceasta în ziua de 17 iulie 1938, când Regina Maria s-a întors acasă din Germania cu trenul, făcând un ultim efort pentru a supraviețui călătoriei care a durat câteva zile.

Mihai a așteptat-o la gara din Sinaia și a ajutat-o să urce în ambulanța care a dus-o la Pelișor, unde și-a găsit sfârșitul a doua zi.

Acest eveniment a fost unul dintre cele care au convins-o pe Mihai că nu este iubit de către tatăl său. A fost nevoit să asiste la un conflict în biroul ministrului Casei Regale între Carol al II-lea și Ernest Urdăreanu, unde tatăl său a negat prezența fiului său la patul Reginei Maria.

Au mai fost și alte incidente

Este clar că acest incident nu a fost singurul dintre tată și fiu. Indiscreția și lipsa de tact a regelui Carol al II-lea față de fiul său a fost prezentă încă din copilărie, lucru recunoscut de Mihai.

„Mama mi-a fost o prietenă bună. Cu el nu am avut niciodată o relație firească de la tată la fiu. Între noi a fost întotdeauna o tensiune care, mai ales în copilărie și adolescență, m-a afectat. Această tensiune nu a fost creată de mine, era evidentă,” a povestit regele Mihai în același interviu.

Este dificil de stabilit exact motivele acestei atitudini reci și chiar a suspiciunii adoptate de rege în legătură cu fiul său adolescent. Carol își urmărea băiatul și nu se abținea să fie indiscret. Scrisorile adresate lui Mihai erau citite mai întâi de către tatăl său, chiar dacă, fiind adolescent, nu putea primi informații de importanță pentru Casa Regală.

„Eram uluit. Mama mă învățase că scrisorile și sertarele unei persoane nu se deschid și că acestea țin de viața sa privată,” spunea Mihai.

Carol al II-lea ajunsese chiar să citească corespondența dintre Regina Maria și nora sa, soția regelui Carol, folosindu-se de faptul că Mihai era "poștaș" pentru scrisorile către Regina Maria.

Astfel, ultimul monarh al României a crescut cu senzația ciudată că este mereu urmărit „de un ochi mereu treaz și mereu curios" – după cum însuși spunea Mihai -, iar toate acestea pentru a nu avea impresia că este favorizat din cauza statutului său sau din alte interese.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net