Diferența dintre ouăle albe și ouăle maro. Care sunt mai bune pentru consum
Te-ai întrebat vreodată, atunci când ai ajuns în fața rafturilor din magazin, ce ouă să alegi între cele cu coaja albă și cele cu coaja maro? Există într-adevăr o diferență de calitate între ele, sau doar de preț? Chiar contează culoarea lor?
Cu siguranţă, ai văzut în piaţă sau la magazin că ouăle puse în vânzare nu au aceeaşi culoare. Unele au coaja albă, altele au coaja maro deschis sau maro închis. Ei bine, singura diferență între cele două tipuri de ouă este faptul că ouale maro sunt făcute de găini cu penaj maro sau de altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găinile de culoare albă. Atât! Şi totuşi, unele sunt preferate de gospodine, iar celelalte nu prea.
Culoarea cojii este singura diferență intre cele două tipuri de ouă
Oamenii de ştiinţă spun că și ouăle albe și cele maro au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive. Un ou, de altfel, conţine: 171 kcal, 14 gr proteine, 12 g lipide, 0,6 gr glucide, 72% apă. Inedit este faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte ca oul să fie depus. Cât despre coajă şi conţinutul oului, ei bine, acestea se formează la capetele opuse ale tractului reproductiv. Astfel, concluzia acestora este că, nu este adevărat zvonul potrivit căruia ouăle maro sunt mai sănătoase. Este doar un mit, apărut în Statele Unite ale Americii.
În timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare. Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.
Atât ouăle maro, cât și cele albe, sunt alimente sănătoase. Un ou conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!