Diferența dintre ouăle albe și ouăle maro. Care sunt mai bune pentru consum

Ultima actualizare:

Te-ai întrebat vreodată, atunci când ai ajuns în fața rafturilor din magazin, ce ouă să alegi  între cele cu coaja albă și cele cu coaja maro? Există într-adevăr o diferență de calitate între ele, sau doar de preț? Chiar contează culoarea lor? 

Care este diferența dintre ouăle albe și ouăle maro? / Foto: Freepik
Care este diferența dintre ouăle albe și ouăle maro? / Foto: Freepik

Cu siguranţă, ai văzut în piaţă sau la magazin că ouăle puse în vânzare nu au aceeaşi culoare. Unele au coaja albă, altele au coaja maro deschis sau maro închis. Ei bine, singura diferență între cele două tipuri de ouă este faptul că ouale maro sunt făcute de găini cu penaj maro sau de altă culoare, iar cele albe sunt făcute de găinile de culoare albă. Atât! Şi totuşi, unele sunt preferate de gospodine, iar celelalte nu prea.

Culoarea cojii este singura diferență intre cele două tipuri de ouă

Oamenii de ştiinţă spun că și ouăle albe și cele maro au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive. Un ou, de altfel, conţine: 171 kcal, 14 gr proteine, 12 g lipide, 0,6 gr glucide, 72% apă. Inedit este faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte ca oul să fie depus. Cât despre coajă şi conţinutul oului, ei bine, acestea se formează la capetele opuse ale tractului reproductiv. Astfel, concluzia acestora este că, nu este adevărat zvonul potrivit căruia ouăle maro sunt mai sănătoase. Este doar un mit, apărut în Statele Unite ale Americii.

În timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare. Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.

Atât ouăle maro, cât și cele albe, sunt alimente sănătoase. Un ou conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine ​​de înaltă calitate.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
facebook1 jpg
emil racovita colaj captura video jpg
Bronz - arsuri solare FOTO Shutterstock
62137595 jpg
fructe pexels jpg
biserica de la ersig adevarul ro jpg
avion pexels jpg
protest studenti gaza 2 768x576 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net