Care este forma corectă, cazino sau cazinou? Toți românii folosesc greșit acest cuvânt

Pe cât de frumoasă și bogată-i limba română, pe atât de alambicată poate fi pe alocuri. Totuși, atunci când vine vorba de scrierea și vorbirea corectă, există anumite reguli care dau bătăi de cap tuturor nativilor de limba română, astfel că o mare dilemă o reprezintă scrierea corectă a unor cuvinte precum: cazino / cazinou.

Cum scriem corect / foto: Pixabay
Cum scriem corect / foto: Pixabay

De cele mai multe ori se întâmplă ca un cuvânt să fie folosit într-o formă greșită, iar unele dintre ele au mai multe forme corecte. Află din rândurile de mai jos forma corectă. 

Cazino sau cazinou? Care este, de fapt, forma corectă 

În cadrul rubricii „Pe cuvânt, cu Ana Iorga”, din cadrul Antena 3, aflăm că forma corectă nu este cazino, ci cazinou. Atunci când întâlnim cuvinte precum cel exemplificat mai sus, specialiștii ne sfătuiesc să apelăm la DOOM, deoarece sunt cuvinte împrumutate din alte limbi, fie au păstrat terminaţia originală, fie au împrumutat terminaţia în ou, sau au mai multe variante corecte. 

Dacă avem dubii vizavi de studio sau studiou, cazino sau cazinou, apropo sau apropou atunci este cazul să apelăm la DOOM. Sunt cuvinte împrumutate din alte limbi şi, fie au păstrat terminaţia originală, fie au împrumutat terminaţia în ou, fie ambele variante sunt corecte. Ce coşmar, nu?

Prin urmare, scriem corect:

barou

bibelou

birou

bistrou

borderou

cazinou

De asemenea, următoarele forme sunt corecte:

comando

studio

logo

domino

tempo

tremolo

verso

În schimb, există substantive în cazul cărora ambele terminaţii, în 'o' şi în 'ou', sunt corecte. Aşadar, scriem şi spunem apropo sau apropou, chimono sau chimonou, halo sau halou. Iar dacă dubiile persistă, avem la îndemână cea mai tare regulă: apelul la dicţionar”, a explicat Ana Iorga. 

Abrevieri ale substantivelor

„De pildă, substantivele comune domn şi doamnă. În cazu lui 'domn', cunoaştem următoarele abrevieri:

d.

dl

dlui

dlor

De ce punem, însă, punct după prima formă prescurtată şi nu punem în cazul celorlalte abrevieri?

Putem invoca următoarea regulă: dacă forma condensată a cuvântului coincide cu terminaţia firească a acestuia nu se pune punct. Deci pentru formele dl, dlui, dlor nu punem punct.

Dacă însă forma prescurtată nu conţine terminaţia cuvântului, atunci se pune punct. Deci, când în loc de 'domnul' scriem 'd', vom pune punct: d.

Acelaşi lucru se întâmplă cu formele prescurtate ale subtsantivului 'doamna': scriem dna, dnei fără a pune punct.

Lucrurile se schimbă un pic în cazul substantivelor apartament, bulevard, număr, doctor. Formele prescurtate necesită punct, conform Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM). Aşadar, scriem ap., bd., nr. şi dr.

O explicaţie ar fi aceea că prescurtarea s-ar referi la forma articulată hotărât a acestor substantive, care se termină în 'ul'. Iar această terminaţie nu coincide, evident, cu terminaţia normală a substantivului nearticulat”, a mai explicat aceasta. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
apus in delta dunarii jpg
Pirotehnist amenintare bomba SRI FOTO Inquam Photos / George Călin
plante gandaci jpg
iaurt jpg
sarbu png
pensie jpeg
bani jpeg
capsuni freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net