Cuvintele pe care nu ar trebui să le spunem copiilor noștri. Specialiștii ne spun ce efecte ar putea avea

Ultima actualizare:

Există unele cuvinte pe care nu ar trebui să le spunem copiilor noștri, însă, din păcate, multă lume nu dă atenție implicațiilor pe care aceste expresii le au. Iar faptul că ele sunt destul de comune îngreunează și mai mult lucrurile pentru mulți părinți.

Ce cuvinte ar trebui să evităm / foto: depositphotos.com
Ce cuvinte ar trebui să evităm / foto: depositphotos.com

Potrivit informațiilor oferite de adevarul.ro, aceste expresii sunt destul de comune în vocabularul nostru, însă psihologii ne spun că ar trebui să încercăm să nu le mai folosim în comunicarea cu cei mici. Potrivit experților, aceste cuvinte pot produce confuzie copiilor, care pot să nu înțeleagă precis ce mesaje le transmite.

„Ai putea / te superi dacă / ai vrea te rog / poți?”

Mulți dintre noi folosim aceste formule de politețe atunci când cerem copiilor să facă ceva, însă experții spun că atunci când dăm o instrucțiune trebuie să o facem fără a pune o întrebare.

Amy Jackson, șefa departamentului de strategie pentru învățământ timpuriu la Primrose Schools, spune că aceste exprimări oferă copilului posibilitatea de a spune „nu”, iar cel mai indicat ar fi să utilizăm exprimări precum „Ridică cuburile, te rog”, ori „Trebuie să ridici cuburile”.

„Nu o să te ajut”

Potrivit experților, deși este indicat să ne încurajăm copii să se descurce de unii singuri, această exprimare poate fi descurajantă și îi poate face pe cei mici să nu mai ceară ajutorul părinților în viitor. O formulă mai eficace, potrivit psihologilor, ar fi: „încearcă întâi și dacă nu funcționează, putem discuta împreună”.

„De ce nu mi-ai spus mai devreme?”

Potrivit experților, problema cu această formulă ar fi faptul că îi face pe cei mici să se simtă pedepsiți atunci când ne comunică o problemă. Specialiștii ne mai spun că ar fi mai indicat să recurgem la o cuvinte precum „mulțumesc mult că ai venit la mine cu asta”.

„Vreau să fii cuminte”

Experții ne spun că problema cu această expresie, pe care cu siguranță că am auzit-o cu toții, este faptul că cei mici nu știu cum arată un comportament potrivit în unele situații. Astfel, cel mai indicat este să le spunem copiilor precis ce dorim de la ei și ce nu au voie să facă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net