Românul misterios care s-a „pierdut” în istorie. Era un aliat de nădejde al bizantinilor

De-a lungul istoriei noastre au existat câteva persoane care au ținut în mână destinul întregului nostru popor. Astăzi, numele acestora deja a devenit legendar, iar fiecare dintre noi putem spune măcar și câteva cuvinte despre viața acestor personaje. Însă, există și alte nume în trecutul nostru care nu au ajuns niciodată în atenția publicului larg, in ciuda vieții de legendă pe care au avut-o.

Împăratul bizantin Alexios I Comnenul / foto: Wikipedia
Împăratul bizantin Alexios I Comnenul / foto: Wikipedia

Potrivit celor de la adevarul.ro, un astfel de personaj misterior, uitat de timp, este Pudilă, care a trăit cu aproximativ 1.000 de ani în urmă, în Dobrogea, unde a fost menționat în cronici drept un aliat de nădejde al bizantinilor. De-a lungul secolelor, zona Dobrogei a fost adesea disputată de mai multe regate, imperii, sau triburi.

Dobrogea a fost locuită de oameni încă din cele mai vechi timpuri, existând aici urme ale unor așezări ce datează încă din neolitic. Desigur, ceva mai bine cunoscute sunt cetățile grecești din zonă, cât și prezența geților în Dobrogea. Mai târziu, zona intră sub stăpânire romană, iar apoi bizantină.

Personajul misterior uitat de manualele de istorie

Croncicile din Imperiul Roman de Răsărit (cunoscut și ca Imperiul Bizantin) menționează prezența românilor în Dobrogea, pe care îi numesc valahi. În secolul X, sunt menționați Gheorghe și Dimitrie, lideri în această zonă și, cel mai probabil, valahi. Mai târziu, în secolul XI, fiica împăratului bizantin Alexios I Comnenul, Anna, scrie în lucrarea ei emblematică, „Alexiada”, despre un lider misterior al valahilor, Pudilă.

În 1094, cumanii atacă teritoriile bizantine, pentru a-l sprijini pe Diogene, fiul fostului împărat, Roman al IV-lea. Cumanii au încercat un atac surpriză care ar fi provocat daune uriașe bizantinilor, însă aceștia sunt avertizați despre planul cumanilor de către Pudilă.

„În timpul nopții, sosind un oarecare Pudilă, fruntaș al valahilor și aducând vestea trecerii cumanilor peste Dunăre, împăratul socoti că trebuie să cheme în zorii zilei la el pe cei mai de seamă dintre rude și generali, pentru a se sfătui ce e de făcut”, scria Anna în „Alexiada”.

Generalii bizantini Cantacuzino și Tatikios sunt trimiși să îi înfrunte pe cumani, iar armatei bizantine i se alătură și forțele lui Pudilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
dali
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
concert pixabay jpg
targ sibiu pevremuri jpg
incendiu ploiuesti (2) jpeg
sticla ketchup1 jpg
cosmos 7682504 1280 jpg
condimente pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net