Care este motivul pentru care românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți europenii

Românii se numără printre europenii care alocă cei mai mulți bani pentru alimente, iar această tendință este influențată de mai mulți factori, precum nivelul scăzut al veniturilor, amintirile din perioada comunistă și, nu în ultimul rând, o dorință de a compensa lipsurile trecutului prin consum. Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2022, românii cheltuie în medie 23,7% din venitul lunar total pe mâncare, un procent semnificativ mai mare decât media europeană.

Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți europenii. Foto: arhiva.
Românii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare dintre toți europenii. Foto: arhiva.

„Românii intră în hypermarket ca într-un muzeu"

Specialiștii în domeniu subliniază că diferența mare dintre veniturile românilor și cele ale europenilor din vest explică, în mare parte, acest fenomen. Analistul economic Adrian Negrescu explică că, în condițiile în care salariile din România sunt mult mai mici decât cele din Europa Occidentală, procentul alocat pentru alimente ar scădea semnificativ dacă ar exista o echivalență a veniturilor, scriu cei de la Adevărul.

Românii intră în hypermarket ca într-un muzeu, admiră produsele pe care nu și le pot permite și, când cumpără, aleg produse de bază. Am revenit la alimentația anilor 90”, spune Negrescu. Mai mult, el subliniază că, deși se cheltuiesc sume mari pe alimente, oamenii cumpără mai scump, nu mai mult, iar această tendință îi forțează să își reducă și mai mult consumul de alimente.

Sociologul Vladimir Ionaș argumentează că dorința de a avea acces la bunuri și servicii pe care le-au privit ca inaccesibile în perioada comunistă poate contribui la creșterea cheltuielilor pentru alimente. Această aspirație după un nivel de trai mai bun, asociată cu o perioadă de lipsuri, poate explica în parte de ce românii cheltuiesc mai mult pentru alimente.

Alimentele reprezintă 14% din cheltuielile gospodăriilor

Datele Eurostat arată că alimentele reprezintă 14% din cheltuielile gospodăriilor, în special în țările cu venituri mici și medii, majoritatea fostelor state comuniste. Întrebarea care se pune este dacă acest comportament este și o formă de consum exagerat, generată de amintirile traumă din perioada comunistă.

Lipsurile de atunci au făcut ca o mare parte a societății de azi să-și dorească să aibă de toate acum. Este oarecum natural ca oamenii să-și dorească să aibă acces la ceea ce nu au putut avea în toată acea perioadă”, afirmă Ionaș.

Sociologul Dan Petre adaugă că alimentația ocupă un loc important în cultura românească și devine un indicator al situației sociale și financiare. Pregătirea mesei și prezentarea abundentă a acesteia în special în perioadele de sărbătoare sunt percepute ca semne de prosperitate în societatea românească.

În ceea ce privește soluțiile guvernamentale, plafonarea adaosului comercial la alimente este privită critic de către specialiști. Adrian Negrescu argumentează că această măsură este ineficientă și că reducerea TVA-ului la produsele alimentare de bază ar fi o soluție mai potrivită pentru a tempera creșterea prețurilor și a stimula producția locală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cristian muresan 4 jpeg
image
image
image
image
image
image
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net