Câți bani primeau, pe lună, românii uciși în Congo. Detalii despre mercenarii care și-au pierdut viața

Foștii militari români care au fost uciși în Congo primeau câte 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele trei luni petrecute acolo. Toţi banii le intrau la finalul perioadei. Au fost duşi în Congo de Horaţiu Potra, un bărbat de 53 de ani din Sibiu, cu un trecut controversat. A fost luptător în Legiunea Străină, iar la finalul anilor '90 făcea parte din garda de corp a emirului Qatarului. Statul român nu ar fi fost implicat în acest caz.

Foști militari români au fost uciși în Congo Foto: Profimedia (imagine ilustrativă)
Foști militari români au fost uciși în Congo Foto: Profimedia (imagine ilustrativă)

Câți români și-au pierdut viața în Congo

Sute de români ar fi plecat în Congo din 2022 încoace, de când situația în estul regiunii s-a agravat. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi seară, că doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo. Unul dintre răniți este în stare gravă, scrie Digi24.ro.

Statul român nu a fost implicat 

MAE nu a precizat circumstanțele în care aceștia au murit, însă ar fi vorba despre foști militari români care se aflau în Congo pentru a antrena armatele locale, aceștia fiind uciși de o grupare de rebeli. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că statul român nu este implicat în acest caz decât prin consultanță consulară. MAE a recomandat evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo. 

Cine i-a dus pe români în Congo

Românii au plecat cu contracte private, pe 3 luni și primeau 5.000 de euro, pe lună. Au fost duşi în Congo de Horaţiu Potra, un bărbat de 53 de ani din Sibiu, cu un trecut controversat. A fost luptător în Legiunea Străină, iar la finalul anilor '90 făcea parte din garda de corp a emirului Qatarului. De ceva ani are contracte cu guvernul din Congo, duce frecvent foşti militari care să-i antreneze pe militarii din armatele locale.

Unde a avut loc atacul violent

Mercenarii români au mers în aceste zone periculoase din Congo pe bază de contracte private, pentru a antrena armata locală de acolo. Acționau în tabere de instruire ad-hoc la granița cu Rwanda, unde rebelii din mișcarea M23 atacă frecvent.

20 de români erau în zona unde a avut loc acest atac extrem de violent, într-o zonă unde este foarte greu de ajuns. Nici cei de la misiunile ONU sau colegii acestor români nu au putut ajunge acolo mai devreme de 10 ore. Salvarea lor a fost dificilă, din cauza atacurilor violente ale rebelilor.

Cine sunt, de fapt, mercenarii români din Congo

Mercenarii români din Congo sunt foști militari care au lăsat armata din România, inclusiv foști luptători de la forțele speciale ale poliției. Sunt extrem de bine pregătiți, dar nu au foarte mult armament și nici blindate. Armatele locale încă luptă cu elicoptere și avioane rusești foarte vechi care necesită frecvent reparații.  

Mișcarea rebelă M23 a suferit pierderi grele în încercările sale de a captura orașul strategic Sake, la aproximativ 30 de kilometri de Goma din estul Congo, a transmis site-ul de știri ChimpReports. Potrivit acestei surse, rebelii M23 au lansat miercuri dimineață o ofensivă puternică pentru a captura Sake. Lupta a început în jurul orei 5:30, iar rebelii de la M23 au folosit unități de artilerie și infanterie în asalt. 

Cu toate acestea, armata congoleză, care este acum susținută de forțele de Cooperare pentru Dezvoltare din Africa de Sud (SADC), a reușit să le facă față, iar sute de rebeli au fost uciși și mulți alții au fost prinși de forțele speciale congoleze, potrivit sursei citate.  Guvernul congolez a declarat că după tentativa eșuată de a ocupa orașul Sake, M23 cu sprijinul Forțelor de Apărare din Rwanda, a bombardat Goma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net