O anumită categorie de români o să primească 3500 de lei de la stat, în fiecare lună. Vezi dacă și tu poți beneficia de acești bani

Începând cu luna ianuarie 2024, văduvele de veterani de război, invalizii și veteranii înșiși primesc o veste bună: indemnizațiile pentru aceste categorii de beneficiari au fost majorate, ajungând la suma semnificativă de 3.500 de lei lunar. Decizia a fost luată anul trecut, după promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis.

Bani. Foto: arhiva.
Bani. Foto: arhiva.

Indemnizația nu este impozabilă

Indemnizația, în valoare de 3.500 de lei, reprezintă acum 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, stabilindu-se conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) la 7.000 de lei în prezent. Este important de menționat că această indemnizație este neimpozabilă, urmărind să exprime recunoștința, respectul și admirația statului român față de cei care și-au dedicat viața slujirii țării.

Scopul actului normativ este acordarea unei noi indemnizații de gratitudine, reprezentând atât o modalitate de recunoaștere a sacrificiului făcut de acești eroi, cât și o reparare morală și materială menită să contribuie la asigurarea unui venit decent pentru invalizii, veteranii și văduvele de război. Dreptul financiar este acordat exclusiv acestor categorii de beneficiari, evidențiind importanța acordării sprijinului necesar pentru acei oameni care au contribuit la apărarea țării.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de acești bani

Condițiile pentru a beneficia de indemnizație sunt bine stabilite. Văduva de război trebuie să fie soția supraviețuitoare a veteranului decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor sau bolilor contractate în timpul serviciului militar.

Veteranii de război, invalizii și văduvele care îndeplinesc aceste condiții primesc lunar o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut. 

Ordonanța de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023 a adus o creștere semnificativă a indemnizațiilor, acestea majorându-se cu 13,8% începând cu anul 2024. Decizia a afectat diverse categorii de beneficiari, inclusiv cei încadrați în prevederile Decretului-lege nr. 118/1990 și ale Legii nr. 49/1991, precum și ale Legii nr. 44/1994.

Pentru văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit, beneficiul total ajunge la 100% din indemnizația de veteran de război, cu condiția ca soții acestora să nu fi fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945” înaintea decesului.

Pe lângă indemnizația lunară, soțiile supraviețuitoare ale veteranilor beneficiază și de alte facilități, inclusiv călătorii gratuite, scutiri de taxe și impozite, asistență medicală gratuită, bilete de tratament, și ajutor anual pentru acoperirea costurilor de chirie, energie termică și energie electrică.

Pentru a beneficia de aceste drepturi, văduvele de veteran de război trebuie să prezinte o serie de documente, printre care acte de identitate, certificate de deces ale veteranului, și o declarație pe proprie răspundere că nu s-au recăsătorit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
semn de intrebare jpeg
image png
WhatsApp Image 2024 05 15 at 13 57 48 jpeg
mancare pixabay jpg
iran 7912 jpg
vlad alexandru ciurea jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
crima crangasi filmata  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net