Care este și cum a apărut stațiunea considerată perla României. Era preferata regilor și ascunde un secret

Ultima actualizare:

Faimoasa stațiune montană Sinaia, cunoscută drept perla României, are un „parfum” neschimbat de când Regele Carol a vizitat regiunea în urmă cu aproape 300 de ani și a pus primele cărămizi pentru fundațiile celebrului Castel Peleș. Istoria stațiunii este, de asemenea, strâns legată de familia regală a României.

Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României
Cum a apărut Sinaia, staţiunea preferată a regilor României

Majoritatea românilor au vizitat cel puțin o dată acest loc și știu că Sinaia este o stațiune montană strâns legată de istoria familiei regale, însă nu Carol a fost cel care a pus prima cărămidă la temelia micului oraș de la poalele muntelui, ci cu totul altcineva din istoria României.

În secolul al XVII-lea, celebrul Mihail Cantacuzino construia un lăcaș de cult pe unul dintre dealurile din zona cunoscută atunci sub numele de Podul Neagului, iar după ce s-a întâlnit cu mai mulți credincioși care locuiau în pădurea din apropiere și cărora li se arătase Fecioara Maria, aceasta le--a spus să găsească un om care dorea să construiască o clădire pe pământ sfânt.

Cum a apărut Sinaia, stațiunea considerată perla României

Mihail Cantacuzino tocmai se întorsese dintr-un pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Peninsula Sinai, în 1865. Astfel, a fost construită Mănăstirea Sinaia, iar mai târziu, pe măsură ce a fost nevoie de mai mult spațiu, au fost construite o biserică și mai multe chilii, care se află și astăzi în curtea mănăstirii.

Aici se află și mormântul fostului prim-ministru Tache Ionescu, care a fost unul dintre cei mai importanți politicieni la începutul secolului al XX-lea și în timpul Primului Război Mondial. Tache Ionescu a cerut în testament să fie înmormântat aici. Când familia Hohenzollern a urcat pe tronul României, regele Carol I a dorit să construiască un castel luxos și un loc unde să se poată retrage în anumite perioade ale anului.

Inițial, Carol I a vrut să construiască un castel în Câmplung Muscel, în Argeș, însă boierii Musceleni nu l-au agreat pe rege și i-au respins oferta, cărora le trimiseseră deja zeci de tone de lemn. În ciuda refuzului, Carol a decis să construiască una dintre cele mai frumoase școli din România, care există și astăzi.

După ce a fost respins de Musceleni, a ajuns la Sinaia și s-a îndrăgostit imediat de zonă și a decis să construiască Castelul Peleș, o adevărată perlă arhihtectonică și o revoluție a acelor vremuri.

Întreaga zonă a fost transformată radical atunci când regele Carol I a decis să își facă aici reședința sa de vară, iar unele dintre cele mai mari hoteluri din Europa de Est au apărut în acest mic oraș. Prima gară din România și prima linie directă între Sinaia și București au fost, de asemenea, înființate la vechea gară Obor. Castelul, precum și hotelul, au fost dotate cu sisteme inovatoare de încălzire și iluminat. Tot atunci apare celebrul Casino, precum și parcul în care Regina Mamă avea să se plimbe în perioada șederii familie aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net