Cât valorează, astăzi, o bancnotă emisă pentru eclipsa totală de soare din 1999. Ce spun specialiștii

Deși se anticipa că bancnotele emise cu ocazia eclipselor totale de soare din 1999 vor căpăta o valoare semnificativă de-a lungul anilor, realitatea de 25 de ani mai târziu este diferită. Multe dintre aceste bancnote au rămas neutilizate în sertarele colecționarilor sau sunt oferite spre vânzare pe diverse platforme online, alături de alte monede, la prețuri exorbitante. Totuși, specialiștii avertizează că nu toate aceste oferte reflectă o valoare reală.

Bancnotă.
Bancnotă.

Valoarea acestor bancnote variază între 20 și 150 de lei

Banca Națională a României a emis, în data de 11 august 1999, bancnote speciale de 2.000 de lei pentru a marca acest eveniment astronomic. Deși au fost foarte căutate de colecționari la momentul respectiv, aceste bancnote nu mai reprezintă astăzi o raritate. Florențiu Tanașcov, un cunoscut colecționar, explică, pentru știrileprotv: „A fost prima bancnotă de polimeri din Europa și a avut un tiraj mic. Însă, Guvernatorul Băncii Naționale a decis să majoreze tirajul, ceea ce a dus la o suprasaturare a pieței. Astfel, s-a menținut mitul că este o bancnotă foarte valoroasă”.

În prezent, valoarea acestor bancnote variază între 20 și 150 de lei, în funcție de gradul de uzură. De asemenea, este important de menționat că aceasta nu este nici pe departe cea mai valoroasă bancnotă românească. Prima bancnotă din istoria țării a fost emisă în 1877 și era, de fapt, un „bilet ipotecar”.

Cât valorează o monedă cu chipul Reginei Elisabeta a II-a, emisă în 1988

Interesant este că România a emis și cea mai mică bancnotă din lume în 1917, care îl înfățișează pe regele Ferdinand. Pe platformele online de vânzări, piața numismatică a început să atragă atenția oportuniștilor, iar prețurile cerute pentru anumite monede pot părea exagerate. De exemplu, o monedă cu chipul Reginei Elisabeta a II-a, emisă în 1988, este listată la nu mai puțin de 20.000 de euro, deși Florențiu Tanașcov subliniază că aceasta este o „monedă comună”, cu tiraje de zeci de milioane.

Pentru colecționarii serioși, monedele și bancnotele gradate de firme specializate reprezintă cele mai sigure investiții, oferind garanția că nu sunt falsificate. Multe dintre aceste obiecte sunt expuse și în muzee. Cosel Ilie, muzeograf, afirmă: „Cele mai vechi monede din colecția muzeului nostru sunt monede grecești din orașele Dionisopolis, Histria și Calatis, datând din secolele IV, III și II înainte de Hristos”.

Monedele cele mai prețioase se regăsesc în muzee, iar deși se obișnuiește să se spună că sunt inestimabile, fiecare dintre ele are o valoare ce poate fi determinată în funcție de cataloagele specializate, în special la momentul asigurării acestor obiecte de patrimoniu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastirea zamfira lipanesti a0c54 jpg
image png
image png
Casa Bucovina2 jpg
lidia fecioru jpg
bruiaj gps jpg
image png
Stefan cel Mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net