Ce înseamnă în mod explicit să ai o relație cu tine? Iată ce spun psihologii

Ultima actualizare:

    Să ai o bună relație cu tine îți permite să te raportezi la ceilalți nu din nevoie, ci din entuziasmul de a descoperi neprevăzutul pe care-l aduce orice clipă de întâlnire cu celălaltfoto: shutterstock
Să ai o bună relație cu tine îți permite să te raportezi la ceilalți nu din nevoie, ci din entuziasmul de a descoperi neprevăzutul pe care-l aduce orice clipă de întâlnire cu celălaltfoto: shutterstock

Relația cu sine este baza relației cu ceilalţi și modul în care percepi tu lumea. De la relaţia cu tine însuţi porneşte viziunea ta despre oameni şi despre lume. În funcţie de încrederea pe care o ai în tine, vei atrage sau nu lucrurile pe care ţi le doreşti în viaţă.

Iată ce spune Daniela Dumitrescu, psiholog şi psihoterapeut

"Aș porni de la ideea că o relație cu Sine ai din momentul concepției, fie că o conștientizezi sau nu. Simplu fapt că trăiești, că respiri, că locuiești într-un corp (care-ți place sau nu), că viețuiești într-un moment delimitat spațio-temporal îți dezvăluie existența ta și a felului în care te raportezi la tine. Relația cu tine este maniera prin care te raportezi tu la tine, felul în care te apreciezi sau te depreciezi, modul în care te gândești pe tine, te simți pe tine, te mobilizezi, te manifești în raport cu tine (te pedepsești, te premiezi sau te ignori). Și atunci, dificultatea nu este de a avea o relație cu sine, căci ea vine automat, ci adevărata provocare devine cum să ai o bună relație cu sine.

Psihologia spune că devenim conștienți de noi înșine atunci când, ca și copii, începem să-l folosim pe „Eu”. Atunci când copilul se referă la el, nu prin persoana a treia singular sau prin prenumele căpătat la naștere, ci reușește să-și verbalizeze proriul Sine este semnul clar că începem să ne fim. Este un pas extraordinar pentru conștiința umană și rămâne un mister cum de face saltul de la celălalt la Sine.


    Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeutfoto: arhiva personală
Daniela Dumitrescu, psiholog clinician și psihoterapeutfoto: arhiva personală

Construirea relației cu Sine poartă în ea, din nefericire, reflexul relațiilor primordiale pe care copilul le-a experimentat în primii ani de viață. Prin urmare, dacă adulții s-au raportat violent sau neglijent la copil, el va învăța că asta este viața, deci așa trebuie să fie cu ceilalți și mai ales cu el însuși. De acea, noi – psihologii, ajungem adesea în copilărie pentru acolo sunt primele imput-uri, primele influențe, primele amprente existențiale și acolo se creează primele convingeri despre viață, primele noțiuni și primele reacții. Aceste convingeri vor deveni mai târziu atitudini, iar atitudinile se vor manifesta în comportament, întărind în felul acesta o buclă care poate fi energetigenă (adică un cerc virtuos, ascendent) sau poate fi energetivoră (adică un cerc vicios, descendent). Dacă adulții din preajma copilului se vor raporta la acesta cu iubire, cu bunăvoință, cu încredere vor pune în el bazele unei bune relații cu sine, care ulterior va deveni resursa fertilă pentru bune relații cu ceilalți.

Apoi, simpla parcugere a vieții ne va confrunta cu propriile-i provocări, ceea ce va produce modificări în felul în care ne raportăm la noi înșine. Uneori, evenimente dramatice pot scinda relația cu Sine, care se transformă într-un adevărat coșmar.

Asta a fost scurta introducere. Revenind la ce înseamnă în mod explicit o relație cu sine, aș spune că ea înglobează mai multe paliere, spre ex.: relația cu corpul tău, relația cu emoțiile tale, cu rațiunea ta, cu spiritul tău, într-un cuvânt cu exteriorul și interiorul tău.

Am văzut adesea cum oamenii își reduc viața la unul dintre aspectele enumerate mai sus, focusându-se, spre ex., pe relația cu corpul și investesc în diete, tratamente, sport, operații estetice reducând relația cu Sine la un singur aspect – cel exterior. Dacă tot este să reduci totul la un singur aspect, se pare cel mai împlinitor dintre ele pare să fie cel spiritual.

Pentru mine, să ai o bună relație cu tine înseamnă să acorzi timp fiecărui aspect: corpului print-o alimentație corectă și echilibrată, prin hidratare adecvată și nițică mișcare. Apoi să poți să-ți asculți emoțiile, să poți să le verbalizezi (sau, cum îmi place mie să spun, să le pui în cuvinte), să trăiești emoția până la capăt, fără teamă și fără să te judeci. Să-mi mențin buna dispoziție prin activități care-mi plac, prin întâlniri cu oameni dragi, prin petrecerea unui timp cu sine, prin muzică sau orice altceva mă face să zâmbesc cu poftă.

Să acorzi timp mentalului tău, gândurilor tale, să cugeți și în felul acesta să te așezi în matca ta. Să-ți hrănești mentalul prin lecturi interesante, prin conversații provocatoare, prin meditație, prin jocuri intelectuale etc. Organsmul intelectual poate să fie o experiență absolut fascinantă.

Să acorzi timp zonei tale spirituale, fie prin practici de tip religios, în funcție de confesiunea și credințele fiecăruia, fie prin lecturarea, audirea unor mari învățați din diverse zone culturale sau print-o practică de tip spiritual, pe care fiecare și-o poate stabili.

Relația cu sine este o relație dinamică și într-o permanentă fervoare, până la urmă, o bună relație cu tine înseamnă să-ți acorzi timp în solitudinea ființei tale, în tăcerea tainică a lui „a fi”. Înseamnă să existi în viața ta, nu doar la nivel primar - de supraviețuire, ci de contemplare de sine, de conștientizare a splendorii de a trăi. Să fii într-o bună relație cu tine înseamnă să poți să faci alegeri care poate îi vor deranja pe ceilalți, dar care te luminează, te înseninează, te scapă de poveri și te lasă să respiri ușurat. Să poți să te privești cu bunăvoință și încredere, să poți să te arăți senin și în egală măsură fericit că poți să faci asta. Să ai o relație bună cu tine înseamnă și să simți cum simțurile tale sunt invadate de miracolul naturii care te înconjoară, dar să simți și ceea ce te locuiește pe dinăuntru. Să-ți fi o companie bună și împlinitoare, în care să-ți asumi limitele, dar și nevoile sau dorințele.

Să ai o bună relație cu tine îți permite să te raportezi la ceilalți nu din nevoie, nu din disperare, nu din complexe nerezolvate sau pentru a compensa ce-ți lipsește, ci din entuziasmul de a descoperi neprevăzutul pe care-l aduce orice clipă de întâlnire cu celălalt. În egală măsură, cea mai frumoasă întâlnire rămâne întâlnirea cu tine, căci atunci când înțelegi că doar tu ești cel care-și trăiește propria viață, lumea exterioară și interioară devine un nesecat izvor de miracole", ne-a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net