Ce înseamnă „martalog”, unul dintre cele mai căutate cuvinte din ultimele luni, în dex. Mulți îl folosesc cu sens peiorativ, înțelesul lui e altul

Cuvântul „martalog” a devenit tot mai popular în conversațiile cotidiene, în special cu sens peiorativ, fiind adesea folosit pentru a descrie o persoană neîndemânatică sau leneșă. Cu toate acestea, sensul său original, pe care mulți nu îl cunosc, are o cu totul altă semnificație.

Carte. Foto: arhiva.
Carte. Foto: arhiva.

Originea cuvântului „martalog”

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul „martalog” provine din limba turcă, din termenul „martoloz”, care însemna „marinar creștin de pe Dunăre”. În istoria sa, cuvântul era folosit în mod special pentru a descrie slujitorii domnești care erau însărcinați cu paza granițelor și supravegherea punctelor vamale. Acești martologi aveau un rol important în securitatea drumurilor și a frontierelor, contribuind la apărarea teritoriilor, într-o perioadă când sistemele vamale și granițele erau deosebit de vulnerabile.

Sensurile arhaice și utilizările regionale

Pe lângă sensul de slujitor domnesc, cuvântul „martalog” a avut și alte conotații istorice și regionale. În diverse părți ale țării, acesta a fost folosit pentru a desemna:

- Soldați greci din corpuri de miliție turcească care apărau granițele și supravegheau drumurile.

- Persoane însărcinate cu aducerea împricinaților în fața instanțelor de judecată.

- În unele regiuni, termenul avea conotații peiorative, desemnând un bătrân care se ține după femei sau o persoană leneșă și nefolositoare.

De ce este folosit astăzi cu sens peiorativ?

În prezent, „martalog” este frecvent utilizat într-un context negativ, pentru a descrie pe cineva ca fiind bătrân, neputincios sau leneș. Această schimbare de sens poate fi asociată cu degradarea percepției publice asupra îmbătrânirii și pierderii vitalității. Ceea ce odată descria o persoană cu o funcție importantă și responsabilități mari s-a transformat, de-a lungul secolelor, într-o etichetă cu nuanțe jignitoare.

Chiar dacă astăzi „martalog” este folosit în mod ironic sau jignitor, sensul său original vorbește despre o profesie respectabilă din trecut. Utilizarea actuală reflectă o transformare lingvistică și culturală care, în multe cazuri, a redus bogăția și complexitatea acestui termen. Așadar, data viitoare când auzi sau folosești acest cuvânt, vei ști că în spatele său se ascunde o istorie interesantă și respectabilă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printul Harry Printesa Diana jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
image png
image png
ceainaria tei saschiz love deco jpg
image png
supermarket jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net