Ce spun preoții: se spală rufele în ziua de Dragobete?
Dragobetele, sărbătoarea iubirii a românilor, care are loc în data de 24 februarie, este momentul prielnic pentru cupluri să-și exprime și mai mult dragostea. Cu toate acestea, superstițiile și tradițiile își fac cuib și în contextul acestei sărbători.

Spălatul rufelor reprezintă o mare provocare, mai ales în zilele de sărbătoare. Se spune că nu este bine să spălăm, iar mulți s-au întrebat dacă de Dragobete se aplică aceleași tradiții.
Ce nu e bine să faci în ziua de Dragobete
Dragobetele semnifica în trecut începutul primăverii, când natura își revine la viață. De asemenea, ziua de 24 februarie este considerată prima zi de primăvară, când băieții și fetele adună ghiocei și cântă împreună.
În ziua de Dragobete se spune că nu este bine să speli, să coși sau să țeși. Este recomandat însă să faci curățenie în casă, deoarece aduce prosperitate. O altă superstiție amintește faptul că nu se sacrifică animale de această sărbătoare și agricultorii nu au voie să lucreze pământul.
De unde provine Dragobetele
Despre persoanele singure de Dragobete se spune că vor fi singure tot anul. Etnologul Doina Ișfănoni a explicat cine era Dragobete și cum a luat naștere această sărbătoare.
„Dragobetele este o sărbătoare specială, acest nume, avându-și origine slavă, drag vine de la să fim iubiți, dar în panteonul românesc el funcționează ca un zeu al iubirii, asemănător lui Cupidon în mitologia romană, lui Eros și Adonis din mitologia greacă și chiar Osiris din mitologia egipteană”, a declarat în pentru stirilekanald.ro.
„Interesant este că și în mediile urbane el este marcat prin ceea ce înseamnă partea aceasta de frumusețe a vieții, de frumusețe a sentimentelor, pentru că se adresează în primul rând tineretului, pentru că se consideră că la această dată este și nunta păsărilor, și de aceea și credința că nici nu își găsește pereche în ziua de Dragobete va fi singur tot anul până la Dragobetele care vine”, a mai adăugat aceasta.