Ce trebuie să știi despre Dragobete. Tradițiile ce trebuie respectate în această zi

Ultima actualizare:

Sărbătoarea tinereții și a dragostei (Dragobete), se ține pe 24 februarie în același timp cu ”Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. În funcție de regiune, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de ''Cap de primăvară'', ''Sântion de primăvară'', ''Ioan Dragobete'', ''Drăgostițele'', ''Logodna sau însoțitul paserilor''. 

Dragobetele este o sărbătoare a iubirii ținută mai ales în sudul României. Foto: alba24.ro
Dragobetele este o sărbătoare a iubirii ținută mai ales în sudul României. Foto: alba24.ro

Etimologic, termenul de Dragobete provine din slava veche „dragu biti” și înseamnă „a fi drag”. Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și mereu cu bună dispoziție și răspândind dragoste. Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri  

Pentru daci, Dragobetele era zeul care, ca un „naș cosmic”, oficia în cer nunta tuturor animalelor, la începutul primăverii. Această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel că, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să reziste tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în această zi scrie adevărul.ro

Tradiții și superstiții de Dragobete 

Potrivit traditii.ro, dacă vremea era bună, fetele și băieții făceau grupuri și mergeau prin lunci și păduri ca să adune diverse flori, pe care le țineau la icoană pană în ziua de Sânziene, când urma să le arunce în apă. Acest lucru se spune că îi ferea de boli. 

Dacă flăcăul era iute de picior și fetei îi plăcea de el, atunci se lăsa prinsă, apoi avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile sau să se certe cu ele, întrucât primăvara îi va aduce ghinion şi un an neprielnic 

Cei care participau la petreceri în această zi erau considerați a fi binecuvântați. Femeile aveau grijă să dea mâncare bună orătăniilor din curte, păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată în această zi. 

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă.  

Dragobete este tratat la fel ca și noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să își afle ursitul, își pun sub pernă busuioc sfințit, sperând că Dragobetele le va ajuta să-și găsească ursitul 

 Îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. Tot în această zi îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață. 

De Dragobete se joacă ”Zburătoritul” 

 În unele zone se practică jocul numit "Zburătoritul" scriu jurnaliștii de la siteul silverhand.ro. Acesta este un eveniment mult așteptat de fete și de băieți deopotrivă. Zburătoritul presupune ca băieții să alerge după fete, să le prindă și să le sărute. Odată ce se sărutau, se considera că începea relația lor de dragoste. 

 Dacă unei fete îi place de un anumit băiat, trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a se întâlni cu el în această zi. Se spune că, dacă un tânăr nu are pereche în ziua de Dragobete, atunci el va fii singur tot anul. 

Tradiții pentru gospodine de Dragobete 

Gospodinele trebuie să semene busuioc în răsadnițe, apoi să aibă grijă de răsaduri până de Sfântul Gheorghe, când îl plantează afară, în grădină. Ulterior, busuiocul semănat de Dragobete e folosit în descântece, farmece și tratamente, deoarece se consideră că are puteri magice.

Femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți. La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte, de teamă ca Dragobetele să nu-i pedepsească pentru că munceau, în loc să petreacă. 

Dacă plouă în ziua de Dragobete, primăvara va fi lungă şi frumoasă iar cine va auzi pupăza va fi harnic tot anul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net