Cea mai bogată moștenitoare a Imperiului Rus. A fost mama celui care a devenit cunoscut ca asasinul lui Rasputin
Singura moștenitoare a celei mai mari averi a Rusiei a fost prințesa Zinaida Nikolaevna Yusupova, renumită pentru frumusețea ei. Prințesa a fost, de asemenea, mama prințului Felix Yusupov, ucigașul lui Grigori Rasputin.
Născută pe data de 2 septembrie 1861, la Sankt Petersburg, Zinaida Yusupova a fost singurul copil al prințului Nicolae Borisovici Yusupov, mareșal al Curții Imperiale care a lucrat pentru cancelaria țarului Nicolae I, și al contesei Tatiana Alexandrovna de Ribeaupierre, doamnă de onoare a împărătesei și strănepoata prințului Grigori Potemkin.
Boris Nicholaievici Yusupov, singurul frate al prințesei, decedase în copilărie, iar o soră mai mică, Tatiana Nicholaievna, a murit în 1888. Prin urmare, cum era singura moștenitoare a unei familii extrem de bogate cunoscute din Sankt Petersburg, Zinaida s-a bucurat de mari favoruri la curtea imperială.
Familia Yusupov, de origine tătară din Crimeea, a câștigat bogăție timp de câteva generații, iar proprietatea sa a inclus patru palate în Sankt Petersburg, trei palate în Moscova și 37 de moșii în diferite regiuni ale Rusiei (Kursk, Voronez și Poltava), dețineau peste 100.000 de acri de teren, mai multe fabrici de zahăr, de cărămidă, de cherestea, de textile și de hârtie, mine de fier, mori de cereale, distilerii și câmpuri de petrol în Marea Caspică.
Zinaida a avut 4 fii, dar 2 au supraviețuit copilăriei
Zinaida a devenit cunoscută nu numai pentru bogăția ei imensă, ci și pentru că era inteligentă, bine educată și știa să poarte conversații confortabile. Tatăl ei, Nicholas Yusupov, a vrut ca ea să aibă o căsătorie glorioasă, dar la o recepție organizată pentru a sărbători logodna ei cu prințul Battenberg, ea s-a întâlnit și s-a îndrăgostit de Contele Felix Felixovich Smalokov-Elston, locotenent al cavaleriei imperiale. Tatăl își iubea fiică, astfel că i-a făcut pe plac, iar ea și contele s-au căsătorit pe 4 aprilie 1882 la Sankt Petersburg și au locuit într-un conac aflat în oraș.
Împreună, au avut patru fii, însă, doar doi au supraviețuit copilăriei: prințul Nicolae și prințul Felix, cel din urmă devenind cunoscut ca asasin al călugărului Grigori Rasputin. Soțul Zinaidei, a primit, după moartea tatălui său înn 1891, permisiunea specială a țarului Alexandru al III-lea să poarte titlul de prinț Yusupov și să lase acest rang nobiliar moștenire fiilor lui.
În 1904, a fost numit adjutant al Marelui Duce Serghei Alexandrovici și a comandat Cavaleria Gărzilor Imperiale, iar în 1914 a devenit guvernator general al Moscovei, funcție pe care a ocupat-o pentru puțin timp.
L-au ucis pe Grigori Rasputin
În 1908, Nicolae, fiul cel mare al cuplului care avea doar 26 de ani a fost ucis într-un duel, iar acest eveniment tragic i-a schimbat tot restul vieții Zinaidei. Șase ani mai tărziu, Felix, fiul cel mic, s-a căsătorit cu prințesa Irina Alexandrovna, unica nepoată a țarului Nicolae al II-lea. El și prietenii lui, Vladimir Purishkevich și Dmitri Pavlovici, au decis că trebuie să facă ceva pentru a-l înlătura pe Grigori Rasputin din anturajul țarinei și cea mai simplă soluție li s-a părut omorârea lui.
După uciderea călugărului, , țarul Nicolae al II-lea l-a exilat pe Felix la Rakitnoye, moșia deținută de familie din 1729, iar Irina a plecat cu el și cu fata. Decizia de a-i expulza pe Felix și Irina s-a dovedit a fi salvatoare, deoarece ei au fost printre puținii membri ai familiei Romanov care au scăpat de execuția bolșevicilor.
În calitate de șefă a uneia dintre cele mai importante familii nobiliare din Rusia, Zinaida moștenise o avere fabuloasă și deținea cea mai mare colecție de bijuterii istorice din imperiu, ce era întrecută ca valoare doar de colecția familiei domnitoare. Printre cele mai de valoare bijuterii din colecția prințesei era perla Pelegrina, una dintre cele mai cunoscute din lume, cu o vechime de peste 350 de ani, care supraviețuise Revoluției franceze și avea să supraviețuiască și celei bolșevice.
În timpul Revoluției franceze, când Zinaida a fugit din Rusia, întreaga ei colecție de bijuterii a fost ascunsă într-o boltă secretă a Palatului Moika, în speranța că familia se va întoarce cândva acasă, însă acestea au fost găsite și vândute de bolșevici.
Ajunsă în Occident, s-a stabilit împreună cu soțul ei la Roma pentru o vreme, iar după moartea acestuia s-a mutat la Paris, unde locuiau deja fiul și nora ei, cât și o parte importantă a emigrației ruse. Potrivit Hobby Keeper, Zinaida Yusupova s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, pe data de 24 noiembrie 1939, la Sèvres, cu puțin timp înainte ca Franța să fie invadată de armatele naziste, și a fost înmormântată în cavoul familiei din cimitirul Sainte Geneviève des Bois din Paris.