Cel mai mare secret din perioada comunistă. Cine a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: „De ce nu le dai, mă, oamenilor butelii?”

Au trecut mai bine de trei decenii de la căderea comunismului, însă și acum părinții și bunicii noștri își amintesc despre lipsurile din acea vreme. Nicolae Ceaușescu a ținut să plătească integral datoria externă a țării și a limitat drastic importurile, iar cei care aveau de suferit erau românii. Singurul om care a avut curajul să-l înfrunte pe liderul comunist a fost tatăl lui, pe care Elena Ceaușescu nu l-a avut la inimă deloc.

Cine avea curaj să îl înfrunte pe Nicolae Ceaușescu Foto: Shutterstock
Cine avea curaj să îl înfrunte pe Nicolae Ceaușescu Foto: Shutterstock

Cum era tatăl lui Nicolae Ceaușescu

Arhitectul Camil Roguski a fost un apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu. În cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”, acesta a povestit faptul că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării, scrie shtiu.ro.„Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!, a povestit în urmă cu câțiva ani Camil Roguski, cel care a decedat în 2012, la vârsta de 87 de ani.

„De ce nu le dai, mă, butelii?"

Acesta a continuat: „El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Alteori, acesta se întâlnea în sat cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?".

Astfel, Andruță Ceaușescu era printre puținii care aveau curajul să-i spună conducătorului Republicii Socialiste România ce gândea, fără să pățească nimic.

Cine a fost Andruță Ceaușescu

Vă reamintim faptul că Andruță Ceaușescu, tatăl lui Nicolae Ceaușescu, provenea dintr-o familie de păstori din Polovragi, Județul Gorj. Acesta a fost o perioadă primar al Scorniceștiului, satul de baștină al dictatorului, acolo unde avea o casă modestă. Andruță Ceaușescu a murit în anul 1969, la patru ani distanță de la momentul în care Nicolae a ajuns la conducerea țării.

Elena Ceaușescu nu îl plăcea pe socrul său

Tocmai pentru că era un om simplu, care îndrăznea să spună ce gândește, Elenea Ceaușescu nu l-a iertat niciodată pe socrul său.

Mai mult, Elena Ceaușescu ar fi dat ordin să se dărâme cârciuma la care mergea socrul ei. „A dat ordin să se dărâme cârciuma și în locul ei s-a făcut magazinul alimentar de lângă Televiziune. Acolo era cârciuma unde se ducea tatăl lui Ceaușescu.

Și încă un exemplu de răutate. Odată, a trebuit să-l ducem pe bătrân la Scornicești. Întâmplarea a făcut să-l ducă chiar șoferul meu de serviciu. Șoferul se numea Popescu. Și ducându-l, bătrânul îi spunea: „Popescule, oprește, te rog, la cârciuma asta să beau un țoi, că m-a căutat scorpia peste tot. Și am ascuns și eu 25 de lei la betelie”. Vedeți? Omul rău”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net