A existat sau nu laserul secret al lui Nicolae Ceaușescu? Se spune că ar fi putut spulbera Rusia în doar câteva secunde
De la OZN-uri pilotate de către Aviația Americană în Zona 51, până la „Clopotul” antigravitațional al naziștilor, istoria este plină de tot felul de legende și teorii alternative privind diferite arme-minune folosite în secret de către forțele armate. Ei bine, nici chiar Nicolae Ceaușescu nu a reușit să scape de asemenea teorii! Se spune că fostul dictator ar fi avut la dispoziție un laser capabil de a distruge trupele sovietice în doar câteva clipe, iar arma ar fi fost proiectată de către însuși Henri Coandă!
Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi s-a lovit deja de unele legende istorice și teorii alternative, car par desprinse din filmele de ficțiune. Cine nu a auzit deja poveștile despre OZN-urile pilotate de către Aviația Americană în Zona 51, probabil (conform teoriei conspirației) proiectate după modelul navei extraterestre prăbușite la Roswell? Ori, despre „Clopotul” proiectat de către naziști, despre care teoriile nu se pot pune de acord dacă a fost un avion cu tehnologie antigravitațională, ori o mașină a timpului.
Ei bine, nici chiar Nicolae Ceaușescu nu a reușit să scape de asemenea legende. Potrivit celor de la Playtech, fostul dictator român ar fi avut la dispoziție o armă laser concepută de către Henri Coandă, capabilă de a opri întreaga armată sovietică! Potrivit poveștii, aceasta ar fi fost folosită în 1968, după intervenția trupelor sovietice în Cehoslovacia.
La vremea aceea, Ceaușescu a avut o poziție vocală împotriva invaziei, lucru ce a adus România în vizorul direct al Moscovei. Ei bine, legenda faimosului laser ne spune că, în acea perioadă, tancurile sovietice ar fi încercat să între în România, iar arma laser, adusă cu trenul, ar fi oprit cu totul avansul rușilor, care au abandonat ideea unei invazii.
Povestea laserului este inspirată de un tanc sovietic
După cum ne putem imagina, realitatea stă puțin diferit. În ciuda „dovezilor”, cum ar fi întoarcerea lui Coandă pe postul de director al Institutului pentru Creație Științifică și Tehnică, ori „mărturii” ale unor persoane pe care nimeni nu le-a văzut ori auzit vreodată, povestea laserului este doar atât, o poveste.
La baza ei ar fi un tanc experimental, conceput și folosit de către Uniunea Sovietică. 1K17 Szhatie, cum era numele acestuia, avea, într-adevăr o armă laser, însă efectele acesteia nu erau precum în filmele Star Wars. Laserul sovietic putea să dea peste cap echipamentele optice-electronice montate pe rachete, ori alte vehicule.
Se pare că sovieticii au construit doar 2 astfel de tancuri, iar după căderea Uniunii, Federația Rusă a abandonat proiectul, deoarece ea considerat prea scump și ineficient.