Cel mai urmărit gangster din istorie. A fost prins și ucis cu ajutorul unei românce

A fost unul dintre cei mai celebri și mai periculoși gangsteri din America anilor ’30, fiind numit de către autorităţi „Inamicul Public Nr.1”. A jefuit zeci de bănci şi a atras pe urmele sale zeci de poliţişti şi agenţi federali. Și totuși, a fost trădat de o româncă pentru o recompensă. Povestea lui John Dillinger, cel mai urmărit gangster din istorie.

John Dillinger, cel mai urmărit gangster din istorie / foto: Arhiva Click!
John Dillinger, cel mai urmărit gangster din istorie / foto: Arhiva Click!

Născut pe 22 iunie 1903, în Indianapolis, Indiana, într-o familie modestă, John Dillinger şi-a început cariera de gangster de la o vârstă fragedă. Pe când avea 20 de ani, a furat o maşină aproape de Mooresville, dar este prins şi aproape ucis de poliţie, așa că decide să se înroleze în U.S.Navy pentru a scăpa de arest. Dezertează în decembrie 1923.

Un an mai târziu pe când avea 21 de ani, este din nou prins în timpul unui jaf într-un magazin cu alimente, însă de această dată este trimis la închisoare şi îşi petrece următorii 8 ani şi jumătate cu unii dintre cei mai periculoşi condamnaţi din Midwest. În acest timp, învaţă toate trucurile unei vieţi criminale. În mai 1933, a fost eliberat condiționat, dar la câteva zile după eliberare, s-a alăturat unui grup din Indianapolis, jefuind mai multe magazine și restaurante. La doar câteva săptămâni mai târziu, a jefuit pentru prima dată o bancă, dând astfel startul unui lung lanț de evenimente care avea să-l transforme în cel mai căutat gangster din istorie.

În vara anului 1933, John Dillinger, care comisese o serie de jafuri de mare profil, era dornic să se reîntâlnească cu tovarășii săi din închisoare pentru a putea forma un grup cu care să jefuiască bănci, astfel că, a început să-şi ajute prietenii să evadeze.

Imaginea sa, folosită în diverse reclame

John Dillinger era cu adevărat diferit de ceilalți gangsteri. În timp ce majoritatea infractorilor încearcă să stea cât mai departe de lege, Dillinger a avut curajul să apară printre ei, cu arma în mână. La scurt timp după evadarea din închisoare, John și grupul său au atacat secțiile de poliție din Auburn și Peru, Indiana. În timp ce ofițerii de poliție priveau neputincioși, banda a furat toate armele din secțiile de poliție: puști automate Thompson, puști de vânătoare, pistoale de diferite calibre și veste antiglonț. Banda a folosit aceste arme pentru a jefui bănci. Ca urmare a acestor jafuri, doi ofițeri de poliție au fost uciși.

Jafurile și evadările spectaculoase l-au transformat pe John Dillinger într-o celebritate, ajungând pe prima pagină a ziarelor la fel de mult ca un celebritățile de la Hollywood. Când a fost arestat în Tucson, Arizona, oamenii s-au adunat în fața închisorii pentru a-l vedea. Imaginea sa a fost, de asemenea, folosită în diverse reclame. Când Hudson Motor Company a aflat că gangsterul folosea mașinile lor pentru a comite jafuri, a conceput o reclamă folosind imaginea acestuia. „Dillinger Chooses the 1934 Hudson For His Personal Use („Dilinger alege Hudson 1934 pentru uzul personal”).

De asemenea, când a schimbat-o cu un Ford, compania a decis printarea de broşuri cu reclama „Will they catch John Dillinger? Not until they get him out of a Ford V8! („Îl vor prinde pe John Dillinger? Nu înainte să îl scoată dintr-un Ford V8)”, relatează Historia.ro.

În mai 1934, faima lui Dillinger și înfățișarea sa mult prea celebră îi cauzau probleme. Fusese împușcat în picior într-un schimb de focuri cu Divizia de Investigații a FBI (pe atunci) și scăpase cu greu dintr-o capcană întinsă de G-men undeva în Wisconsin. A decis să își schimbe înfățișarea și a plătit 5.000 de dolari lui Wilhelm Loeser și Harold Bernard Cassidy pentru operația care trebuia să îi schimbe înfățișarea. Operația a fost extrem de dureroasă, iar John a fost nemulțumit de rezultate.

Trădat de o româncă

Și-a petrecut luna iulie 1934 într-un apartament din Chicago, împreună cu noua sa iubită Polly Hamilton și cu prietena sa de origine română, proprietara unui bordel, Anne Sage. John a reușit să evite cu succes poliția și chiar a asistat la un meci de baseball al echipei Chicago Cubs. Prețul pus pe capul său ajunsese la 25.000 de dolari. Românca Anne Sage a contactat FBI-ul și l-a vândut pe John Dellinger pentru o parte din sumă și pentru a evita deportarea. Pe 22 iulie 1934, agenții federali i-au urmărit pe Sage, Hamilton și Dellinger la Chicago, unde trebuiau să vadă filmul „Manhattan Melodrama”, cu Clark Gable în rolul principal. S-au îndreptat spre Teatrul Biograph. La scurt timp după ora 10:30, când cei trei au ieșit din teatru, agenții federali i-au înconjurat. John Dillinger a fost răpus de o ploaie de gloanțe și a murit pe loc.

Faima lui John Dillinger a crescut și mai mult după moartea sa. Imediat după ce a fost împușcat, mulți oameni i-au înmuiat batista în sângele lui. Mulți alții au stat la coadă pentru a-i vedea trupul expus la morgă. Peste 5.000 de oameni au participat la înmormântarea sa, deși autoritățile au încercat să țină secret data. Sicriul său a fost învelit în ciment pentru a ține la distanță hoții, în timp ce piatra de mormânt a fost înlocuită de câteva ori, deoarece era tăiată în bucăți de oameni ca suvenir.

Un alt fapt interesant despre John Dillinger este că după moartea sa au fost realizate mai multe mulaje cu chipul său. Directorul FBI, J. Edgar Hoover, a expus un astfel de mulaj în fața biroului său în timpul carierei sale ulterioare.

John Dellinger și banda sa au jefuit zeci de bănci, furând în total aproape 500.000 de dolari (5 milioane de dolari la valoarea de astăzi), o sumă infimă în comparație cu ceea ce a cheltuit FBI-ul încercând să-l prindă, Associated Press relatând că FBI-ul a cheltuit aproape 2 milioane de dolari pentru a-i da de urmă, fiind incluse aici şi chitanţe către diferiţi agenţi care se ocupau numai de gangster.

Istoricii consideră cazul John Dillinger ca fiind rampa de lansare a FBI-ului, legitimând biroul şi transformându-l în cea mai faimoasa unitate ce lupta împotriva criminalităţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net