Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. De ce trebuie să se ferească, astăzi, credincioșii

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, marcată în fiecare an pe 8 noiembrie, este una dintre cele mai importante zile religioase din calendarul ortodox, notată cu cruce roșie. Această sărbătoare este o zi specială de cinstire a celor care sunt considerați călăuzele sufletelor spre Rai și protectori ai celor aflați în nevoie.

Sfinții Mihail și Gavriil. Foto: arhiva.
Sfinții Mihail și Gavriil. Foto: arhiva.

În România, ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este o ocazie de pomenire a celor care au trecut în neființă, dar și o sărbătoare a celor care poartă numele acestor sfinți. Totodată, acești arhangheli sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, fiind simboluri ale protecției și dreptății divine.

Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavriil?

Arhanghelul Gavriil este cunoscut în tradiția creștină drept mesagerul divin al veștilor bune. Numele său înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”. Potrivit Noului Testament, Gavriil a vestit nașterea Fecioarei Maria părinților Ioachim și Ana și tot el a adus vestea nașterii lui Iisus Hristos Maicii Domnului. În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil este adesea reprezentat purtând un crin, simbol al bucuriei și binecuvântării, și o trompetă, semn al celei de-a doua veniri a Mântuitorului.

Arhanghelul Mihail este simbolul dreptății și apărătorul credincioșilor. Numele său se traduce prin „Cine-i ca Dumnezeu?”. Sfântul Mihail este cel care a condus lupta împotriva îngerilor căzuți și este considerat protectorul rugăciunilor credincioșilor. În icoane, Mihail este prezentat ca un soldat, cu o suliță și o sabie de foc, semn al războiului împotriva răului și păcatului.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

Potrivit tradiției populare, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este respectată pe o perioadă de trei zile, cunoscute în unele zone drept „capul Arhanghelului”, „mijlocul Arhanghelului” și „coada Arhanghelului”. Este o zi de reculegere, în care credincioșii sunt sfătuiți să se ferească de muncă fizică grea și să dedice timp rugăciunii și odihnei.

Alte tradiții cunoscute de Sfinții Mihail și Gavriil

- Se obișnuiește ca în ajunul acestei sărbători să fie pomeniți cei trecuți în neființă, iar în ziua praznicului să fie împărțite alimente nevoiașilor. Acest obicei, cunoscut și sub numele de „Moșii de Arhangheli”, este considerat o modalitate de a cinsti sufletele celor adormiți.

- În tradiția populară, se aprind lumânări pentru sufletele celor răposați, astfel încât acestea să fie călăuzite de Arhangheli către Rai.

- După această sărbătoare, începe Postul Crăciunului, o perioadă de reflecție și pregătire spirituală.

Superstiții și credințe populare

Ziua de 8 noiembrie este cunoscută în unele regiuni drept „Vara Arhanghelilor”, datorită credinței populare că între această zi și Crăciun vor mai fi câteva zile senine și calde, numite „Vara iernii”. Se spune, de asemenea, că în această zi nu este bine să porți supărare și să nu te cerți cu cei dragi, pentru a evita conflictele și necazurile în familie.

La munte, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți ca protectori ai oilor. Ciobanii pregătesc o „turtă a arieților”, un obicei prin care se crede că se asigură prosperitatea turmei în anul următor.

Noiembrie este o lună importantă în calendarul ortodox, având trei mari sărbători cu cruce roșie. După ziua Sfinților Mihail și Gavriil, urmează pe 21 noiembrie Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tot în această lună începe Postul Crăciunului, o perioadă de pregătire sufletească pentru Nașterea Domnului, dedicată reflecției și curățării spirituale.

Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil este astfel un moment de cinstire a credinței, de comemorare a celor dragi plecați dintre noi și de reafirmare a valorilor creștine, într-un cadru plin de tradiții și simboluri străvechi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net